Statele Unite intentioneaza sa plaseze in Europa de Est o serie de baze care sa faca parte din sistemul de protectie impotriva rachetelor balistice intercontinentale - asa numitul scut anti-racheta. Desi bazele americane din Romania sunt amintite
Statele Unite intentioneaza sa plaseze in Europa de Est o serie de baze care sa faca parte din sistemul de protectie impotriva rachetelor balistice intercontinentale - asa numitul scut anti-racheta. Desi bazele americane din Romania sunt amintite doar tangential ca facand parte din acest proiect, pana in prezent nu este clar daca vor exista sau nu baze anti-racheta americane la Marea Neagra. Moscova se declara impotriva acestui proiect - in vreme ce Iranul isi dezvolta capacitati de transport al ogivelor nucleare la mari distante, iar China critica oficial Pentagonul. Cele trei tari numite sunt parti ale Organizatiei Cooperarii de la Shanghai, o contrapondere euro-asiatica la NATO, SUA si UE.
Moscova se considera amenintata
Amplasarea de rachete balistice in estul Europei reprezinta o amenintare la adresa Rusiei, a declarat seful Marelui Stat Major al armatei ruse, Iuri Baluievski, informeaza Rompres. Generalul Iuri Baluievski a afirmat ca planurile SUA de a amplasa rachete balistice in estul Europei, posibil in Polonia si Romania, reprezinta un anumit pericol pentru Rusia. "Amplasarea de sisteme de aparare anti-racheta de prima linie in aceasta regiune are fara echivoc drept scop sa neutralizeze potentialul strategic al Rusiei", a estimat generalul rus.
Baluievski a precizat totodata ca Moscova nu doreste o noua cursa a inarmarii, adaugand ca presedintele Vladimir Putin a abordat aceasta chestiune in cadrul discursului sau privind starea natiunii, rostit la data de 10 mai. "In urmatorii cinci ani, trebuie sa ne procuram intr-o mai mare masura avioane moderne, submarine si rachete strategice pentru Fortele Armate", a afirmat presedintele Putin, precizand ca cercetarile curente se axeaza pe dezvoltarea de arme unice de inalta precizie si focoase nucleare "a caror traiectorie nu poate fi prevazuta de un potential inamic". Noile arme vor permite Rusiei sa mentina echilibrul strategic al fortelor in lume, a subliniat Vladimir Putin.
Scutul american in Europa de Est pana in 2011
Scutul anti-racheta pe care Guvernul american prevede sa-l instaleze in Europa Centrala pentru a contracara eventuale atacuri din partea unor state ca Iranul ar putea deveni operational in 2011, a informat la inceputul saptamanii cotidianul american New York Times.
Potrivit ziarului, Pentagonul ar dori deja sa instaleze 10 interceptoare si urmeaza sa faca o recomandare privind tara unde vor fi instalate acestea, in vara anului acestui an. New York Times a subliniat ca ca Ministerul american al Apararii a cerut Congresului 56 milioane de dolari pentru lansarea lucrarilor de instalare a interceptoarelor, dar costul total al proiectului, incluzand interceptoarele propriu-zise, s-ar cifra la 1,6 miliarde de dolari.
Dupa ce a discutat respectivul proiect cu Polonia anul trecut, SUA au propus recent Varsoviei sa discute in detaliu despre instalarea in acest stat european a scutului antiracheta sau macar a unei parti din el. Premierul conservator polonez, Kazimierz Marcinkiewicz, a indicat in repetate randuri, incepand din aceasta toamna, ca este interesat de proiect, dar Guvernul polonez a subliniat de fiecare data ca va tine cont de avantajele, ca si de dezavantajele unui astfel de scut, care irita profund tara vecina, Rusia.
Un purtator de cuvant al Ministerului polonez al Apararii, Piotr Paszkowski, a indicat ca guvernul sau a pus o serie de intrebari la care asteapta in continuare raspuns. El a mentionat ca proiectul nu este indreptat in mod special impotriva Iranului, ale carui capacitati nucleare au inceput sa-i nelinisteasca pe occidentali.
Raportul NATO
In SUA se subliniaza ca scutul antiracheta, unde intra noua rachete de interceptare montate in Alaska si doua in California, este menit sa apere America si pe aliatii ei europeni de atacurile dinspre Orientul Mijlociu, scrie Nezavisimaia Gazeta preluata de Agentia Rusia la Zi. De altfel, aceasta etapa de apropiere a ABM de granitele ruse ameninta sa acutizeze si mai mult relatiile si asa destul de complexe dintre Moscova si Washington.
Cotidianul rus citat mai arata ca "De remarcat faptul ca zilele trecute s-a aflat despre noul raport NATO, conform caruia amenintarea unui atac cu rachete cu raza lunga de actiune asupra Europei creste. Textul, care numara 10.000 de pagini, a fost pus la punct de un consortiu in frunte cu societatea Science Applications International Corp., cu sediul in Virginia. Raportul a fost comandat de sefii statelor membre NATO, la summitul de la Praga, din 2002".
Nezavisimaia Gazeta mai aminteste ca "In decembrie anul trecut, seful Statului Major General al armatei, generalul Iuri Baluevski, declara, intr-un interviu pentru cotidianul polonez Gazeta Viborcza: "Ce putem face? Va rugam, construiti scutul. Nu uitati insa, ca dupa aceea voua va va cadea in cap". Baluievski arata ca nu prevede un conflict nuclear intre Rusia si Occident, dar tarile care vor deveni componente ale acestui scut isi vor spori riscul. La randul sau, ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov, a declarat in aprilie anul curent, ca amplasarea de rachete de interceptare in Polonia va avea un impact negativ asupra securitatii euroatlantice in general".
Investitii de 60 de milioane de dolari in Romania
Armata Statelor Unite intentioneaza sa stabileasca in Romania, la baza de la Mihail Kogalniceanu, cartierul general al unei noi structuri militare care va opera in intreaga zona: Eastern European Task Force. Conform generalului James Jones, comandantul suprem al Fortelor americane din Europa (EUCOM) si comandantul suprem al fortelor NATO din Europa (SACEUR), baza aeriana Mihail Kogalniceanu ar putea servi pentru actiuni comune ale Fortelor Armate, Fortelor Aeriene, Marine, dar si ale Unitatilor de Operatiuni Speciale. Conform planului american de repozitionare globala a fortelor SUA, zona Marii Negre si Romania urmeaza sa poarte o greutate strategica sporita. In ce priveste Romania, dintr-un document prezentat Comitetului specializat al Senatului SUA de catre generalul Jones, privind prioritatile strategice ale comandamentului SUA in Europa, in anul 2007, reiese ca s-ar putea sa asistam la amplasarea unor instalatii militare speciale in Romania. In fisa de buget prevazut pentru bazele americane din Europa, respectiv Marea Britanie, Germania, Italia si Romania (cea din Islanda se dezafecteaza), numai sumele alocate amplasamentelor din Romania raman secrete (Classified). In acelasi document, in ce priveste utilitatile acestor baze, tot secrete raman sumele destinate Comandamentului Fortelor Aeriene de Lupta USAF (ACC) pentru operatiunile legate de aparatul aerian de spionaj Global Hawk, care ar putea fi folosit si din Romania. Secretul militar care se mentine numai asupra desfasurarilor militare din Romania par sa confirme previziunile ZIUA privind instalarea scutului american anti-racheta in tara noastra. Din calculele ZIUA reiese ca Armata SUA ar putea investi in 2007 in Romania circa 60 de milioane de dolari.
Rusia si "razboiul stelelor"
La inceputul acestui an Moscova anunta ca se pregateste sa plaseze arme nucleare in spatiu pentru eventualitatea in care bazele SUA din Romania vor instala la Marea Neagra Scutul anti-racheta. Ministrul rus al Apararii a lansat perspectiva denuntarii tratatelor internationale privitoare la spatiul cosmic. "Cea mai buna alegere pentru Rusia sunt fortele mobile, unde componenta militaro-aeriana, poate chiar cosmica, constituie factor determinant de succes", afirma Serghei Ivanov intr-un articol publicat de presa rusa, prin care se anuntau schimbari extreme in doctrina militara a Rusiei.
Afirmatia oficialului rus referitoare la un eventual razboi in sau din spatiul cosmic a adus in discutie intregul sistem de echilibru international actual. Este vorba in primul rand de "Tratatul Spatiului Cosmic" incheiat in 1967 intre Statele Unite, Marea Britanie si Uniunea Sovietica prin care este interzisa plasarea armelor de distrugere in masa in spatiu. De asemenea, Tratatul SALT II dintre SUA si URSS din 1979 interzice dezvoltarea, testarea sau plasarea pe orbita terestra a armelor de distrugere in masa. (George Damian)
Beijingul contrazice Pentagonul
Beijingul respinge si "se opune cu fermitate" concluziilor unui raport anual al Ministerului american al Apararii (Pentagonul), trimis marti Congresului, potrivit caruia China reprezinta o amenintare militara potentiala pe termen lung, un purtator de cuvant al Ministerului de Externe chinez afirmand ieri ca acest document a fost realizat "cu o mentalitate de razboi rece", informeaza Rompres.
Dupa cum a indicat purtatorul de cuvant al MAE de la Beijing, Liu Jianchao, dezvoltarea actuala a capacitatilor militare ale Chinei este "de natura defensiva". Potrivit oficialului chinez, Beijingul este "foarte iritat si se opune cu fermitate" concluziilor raportului Pentagonului. Aceste concluzii "violeaza grav principiile ce actioneaza in relatiile internationale" si constituie o ingerinta in treburile interne ale Chinei, a continuat el. Asa cum noteaza purtatorul de cuvant al MAE chinez intr-un comunicat inserat pe site-ul Ministerului, Raportul Ministerului Apararii din SUA "exagereaza cu rea intentie capacitatea si cheltuielile militare ale Chinei, cu gandiri retrograde, continua sa propage teoria <<amenintarii chineze>>, violand grav normele relatiilor internationale si amestecandu-se brutal in afacerile interne chineze". (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.