"Litere" (an VI, nr. 7 (64), iulie 2005) din Gaesti se remarca in primul rand prin colaborarile reprezentantilor "Scolii de la Targoviste", Alexandru George si Mircea Horia Simionescu, titulari de rubrici. Al. George rememoreaza acum "Dreptul si la..
"Litere" (an VI, nr. 7 (64), iulie 2005) din Gaesti se remarca in primul rand prin colaborarile reprezentantilor "Scolii de la Targoviste", Alexandru George si Mircea Horia Simionescu, titulari de rubrici. Al. George rememoreaza acum "Dreptul si la... determinare" in conditiile cenzurii comuniste: renuntind in ultima clipa la includerea intr-un volum Villiers de l'Isle-Adam a povestirii "Coroana prezidentiala" ("o propunere burlesca a regalistului de principiu care o iscalea"), autorul facea un gest "autosalvator", pentru ca, "la un moment dat, lui Ceausescu i-a venit ideea de a adopta insemnele monarhiei (...) Afacerea a avut si un ecou international prin felicitarea pe cara i-a telegrafiat-o Salvador Dali si care a fost reprodusa in presa noastra la loc de cinste, nebanuindu-i-se sensul umoristic". Sub genericul "literatura dus-intors", M.H. Simionescu isi aduce aminte de "Norii' lui Petru Cretia, romanul formelor iesite scandalos din stransoarea si putinatatea tiparelor mentale obisnuite" si semneaza "Texte pline de ne'ntelesuri", descoperind, "in odaia mea, o cutie cu plicuri ingalbenite", cu taieturi din ziare ale "unchiului Petre". Acesta este un personaj intre realitate si fictiune, care "ar decupa si astazi anunturi", "daca n-ar fi fost arestat de doua ori si lungile luni de boala ale nevestei nu l-ar mai fi scazut, daca, ramas, vaduv, fratele lui bun nu l-ar fi aruncat din casa bunicii, el aciuindu-se la o cucoana vetust iubitoare si mai suferinda decat soata decedata, sfarsind dupa moartea acesteia intr-o odaie insalubra, fost magazin in plin centrul orasului (l-am zarit odata prin vitrina sezand nemiscat inaintea unui mic aparat de radio rusesc)". Alte subiecte: redactorul-sef Tudor Cristea il omagiaza pe Nicolae Filimon la 140 de ani de la moarte, Barbu Cioculescu scrie despre romanul "Paradis" al lui Mihai Stan, iar Daniela-Olguta Iordache despre "Receptarea operei lui Mateiu I. Caragiale" de Barbu Cioculescu.
O revista - doua coperti
Ajunsa la numarul al 5-lea, revista lunara de film, muzica si cultura urbana "Re:publik" vine cu o solutie vizuala inedita pe piata romaneasca, interesanta si amuzanta. Tema numarului fiind "Joc dublu", redactia a decis sa tipareasca jumatate de tiraj cu o coperta si jumatate cu alta! Mai mult decat atat, cei doi actori care tin in acest fel afisul, James Dean si Johnny Depp, au aceleasi initiale, JD! Fiecare varianta o "reflecta" pe cealalta, reprodusa in coltul din stanga sus, in timbru. Asadar, cine vrea sa aiba colectia completa "Re:publik" trebuie sa cumpere doua numere 5, unul cu James Dean pe coperta, celalalt cu Johnny Depp, desi interiorul e comun. Si, ca de obicei, plin de multe alte "gadget"-uri vizuale si de continut, in ton cu manierele si jargoanele cultural-mondene ale junilor "urbani", mai mult ori mai putin corupti, ai perioadei pe care o traversam. Numarul precedent era insotit de un DVD gratuit, cu un film japonez si... horror!... (Ov.S.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.