Arheologii de la Muzeul Banatului din Timisoara au inceput, ieri, cercetarile in centrul orasului, unde, dupa primele analize, au gasit un sistem de canalizare din vremea Imperiului Austro-Ungar, dar si materiale ce ar putea proveni din vechea cetate
Arheologii de la Muzeul Banatului din Timisoara au inceput, ieri, cercetarile in centrul orasului, unde, dupa primele analize, au gasit un sistem de canalizare din vremea Imperiului Austro-Ungar, dar si materiale ce ar putea proveni din vechea cetate medievala, transmite Mediafax. In urma cu cateva zile, cand muncitorii au sapat fundatia pentru modernizarea liniilor de tramvai, au observat niste constructii neobisnuite la o adancime de cativa metri, astfel ca au sistat lucrarile si i-au anuntat pe arheologii de la Muzeul Banatului. "Sunt niste canalizari austriece, dar incep sa apara materiale care par sa fie chiar mai vechi decat aceasta perioada. In zona aceasta era cam centrul cetatii. Dupa planurile austriece si planurile mai vechi, din perioada turceasca, aici existau si constructii din structura de lemn", a declarat, joi, muzeograful Dan Ciubotaru. Dupa cateva ore de analize a fragmentelor de ceramica, os, lemn si caramida, arheologii au ajuns la concluzia ca vestigiile dateaza din secolele XVI - XVII si par sa fie ramasite ale cetatii medievale a Timisoarei. "Majoritatea materialelor sunt materiale medievale care se incadreaza in secolele XVI-XVII, care au fost descoperite aici, in zona locuintelor. Sunt materiale ceramice, resturi de vase, cuie si oase de animale, care provin din gospodariile oamenilor. Am descoperit podina unei locuinte, probabil medievala. Aici sunt stalpii de fundatie a cladirii. Timisoara a fost construita pe un teren de mlastina si, ca sa suporte presiunea statica a cladirilor, au fost implantate trunchiuri de stejar, barne", a declarat arheologul Florin Drasovean. Arheologii spera sa scoata la iveala, pe langa locuinta medievala, si un drum pietruit. "Sap la o structura din lemn din perioada medievala, cred. Pare sa fie o portiune dintr-un drum al cetatii si e posibil sa fie avut o structura din lemn. Curatam toata portiunea, care se intinde pe o suprafata mare, si vom vedea daca e strada", a spus, joi, Sandu Flutur, muzeograf. In Piata Libertatii din Timisoara a fost deschis un santier arheologic, iar lucrarile la liniile de tramvai au fost oprite. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.