Fundatia Anastasia, institutie de utilitate publica, recunoscuta prin hotarare de Guvern, impreuna cu presedintele ei, maestrul Sorin Dumitrescu, pictor si academician (seful Catedrei de masterat al Universitatii Nationale de Arta) sunt la un pas sa
Fundatia Anastasia, institutie de utilitate publica, recunoscuta prin hotarare de Guvern, impreuna cu presedintele ei, maestrul Sorin Dumitrescu, pictor si academician (seful Catedrei de masterat al Universitatii Nationale de Arta) sunt la un pas sa fie aruncati in strada din atelierul de creatie pe care il detin in str. Parintele Galeriu nr. 13 (fosta Venerei), din Sectorul 2 al Capitalei. Academicianul Sorin Dumitrescu picteaza in acest sediu de 22 de ani. Imobilul a apartinut pana anul trecut Uniunii Artistilor Plastici, de la care inchiriasera Sorin Dumitrescu si Fundatia Anastasia spatiile ce reprezentau atelierele de creatie. Lucrurile s-au complicat din 2001, cand un pretins mostenitor al imobilului a demarat procedurile de revendicare pe Legea 10/2001, adresandu-se comisiei speciale de pe langa Primaria Capitalei. La 23.12.2002, Comisia a propus restituirea imobilului catre numita Lucia Doina Dugaesescu, din Calafat, judetul Dolj, iar prin Dispozitia Primarului General al Capitalei, Traian Basescu, nr. 754 din 23.01.2003, s-a dispus restituirea in natura a imobilului catre sus-numita. Atat Uniunea Artistilor Plastici (UAR), cat si Fundatia Anastasia, academicianul Sorin Dumitrescu, dar si alte persoane care functionau in imobil au atacat in Justitie dispozitia primarului, cerand anularea ei, reclamand o serie de neconcordante in ceea ce priveste numele real al autorului imobilului. Reclamantii au aratat judecatorilor o serie de acte scoase din arhivele de stat, in care unul din detinatorii initiali ai imobilului, decedat inainte de al Doilea Razboi Mondial, aparea in acte sub patru identitati diferite: Alexandru Kostache, Alexandru Kostachi, Alexandru Costache si Alexandru Kortocki. Ca respectivul Costache si-ar fi facut dovada de mostenitor nu cu acte, ci cu doua declaratii de martor care atestau ca ar fi fost fiul proprietarei etc. De asemenea, s-a mai aratat instantelor ca procesul-verbal de punere in posesie, realizat de functionarii Primariei Capitalei s-a facut ilegal, fara existenta unor acte de stare civila cerute expres de lege, care au aparut la dosar, in mod nepermis, abia la o luna si jumatate de la data respectivului proces-verbal. Alte acte scoase cu greu de la arhivele statului (negate initial de arhive sau de ICRAL Apolodor ca ar exista) au mai aratat ca la momentul nationalizarii imobilului, eveniment care a avut loc in data de 20 aprilie 1950, delegatii comitetului provizoriu al Capitalei au gasit in apartamentele imobilului mai multe persoane, nu numai pe "Kostachi". In esenta, reclamantii au invocat in permanenta faptul ca "restituirea s-a facut in mod absolut abuziv, profitandu-se de similitudini de nume nesustinute de inscrisuri".
Magistratul patat a pus bomboana pe coliva
Judecatorii Tribunalului Bucuresti, ai Curtii de Apel Bucuresti si cei ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie (in frunte cu Danut Cornoiu, cel dat afara recent din Magistratura de catre Consiliul Superior al Magistraturii) au fost de alta parere si au dat castig de cauza lui Dugaesescu, sub motiv ca nepotrivirile de nume din trecut ar fi fost simple "erori de dactilografiere". De mentionat, juristii Primariei Capitalei nu s-au prezentat deloc la termenele proceselor, dar au sustinut permanent in scris ca Uniunea Artistilor Plastici nu ar fi institutie de utilitate publica. Conform vechii legi, proprietarii care revendicau imobile ocupate de institutii publice, nu puteau dobandi proprietatile in natura, ci doar sa fie despagubiti prin compensatie. Legea 274/2005, privind reforma in domeniile proprietatii si Justitiei a anulat aceasta protectie, astfel incat, in prezent, exista numeroase institutii publice, unele ocupate chiar de catre institutii strategice ale statului, aflate in situatia de a fi evacuate. Cu consecinte greu de reparat in unele cazuri. In situatia de fata au urmat imediat procesele de evacuare, care au fost incuviintate de instante, iar in prezent Uniunea Artistilor Plastici se afla in situatia de a parasi imobilul, alaturi de Fundatia Anastasia si academicianul Sorin Dumitrescu. O sustinuta activitate culturala, cu un palmares impresionant, si una dintre putinele de acest gen, risca prin urmare sa inceteze.
Fundatia Anastasia are o existenta de peste 14 ani. Prin editura proprie, a publicat numeroase carti de valoare, scrise de cei mai consacrati carturari si slujitori ai bisericii din istoria tarii noastre. Practic, Editura Anastasia este de departe pe primul loc in editarea de carte teologica, aici vazand lumina tiparului lucrari ale unor vestiti preoti precum Cleopa, Galeriu si altii. Artistii fundatiei au participat la numeroase restaurari si edificari de monumente istorice si lacase de cult. Partenerii fundatiei sunt personalitati de prima marime ai scenei culturale romanesti din tara si strainatate, iar pentru meritele ei, fundatia se afla sub inaltul patronaj al Reginei Ana.
Ministerul Culturii are treburi mai importante
Fata de situatia disperata a artistilor fundatiei, academicianul Sorin Dumitrescu a adresat la inceputul acestei luni doua memorii actualului ministru al Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, pentru a cere sprijin in rezolvarea problemei pierderii imobilului si a gasirii, eventual, a unui nou spatiu. Din punct de vedere juridic, sentintele civile irevocabile nu mai pot fi atacate decat cu contestatie in anulare, insa acest lucru nu-l poate face decat Primaria Capitalei, singura care are calitate procesuala in acest sens. E greu insa de crezut ca edilul-sef se va dezice de actele predecesorilor sai si, chiar daca se va recurge la un asemenea demers, procesul va dura poate cativa ani si nu va fi o solutie pe termen mediu si scurt. In aceste conditii, singura rezolvare rapida a situatiei era, in opinia academicianului Dumitrescu, interventia ministrului Culturii. Acesta nu a raspuns insa memoriilor ce i-au fost adresate personal. In locul sau, pe numele Fundatiei Anastasia si a presedintelui ei a sosit la 18.05.2006 un fax cu un raspuns sec, semnat de un simplu referent de la Compartimentul de informatii publice, care a comunicat ca ministerul nu are "competenta, responsabilitatile si atributiile" necesare, si ca petitiile fundatiei au fost trimise spre "analiza si solutionare" taman la Primaria Capitalei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.