Joan Baez, legenda a muzicii folk americane, s-a mutat impreuna cu o activista ecologista intr-un copac dintr-un parc din Los Angeles, in incercarea de a-l salva, transmite Reuters. Cantareata in varsta de 65 de ani si Julia Hill, conoscuta pentru fa
Joan Baez, legenda a muzicii folk americane, s-a mutat impreuna cu o activista ecologista intr-un copac dintr-un parc din Los Angeles, in incercarea de a-l salva, transmite Reuters. Cantareata in varsta de 65 de ani si Julia Hill, conoscuta pentru faptul ca a stat timp de doi ani intr-un arbore de sequoia din California, pentru a impiedica taierea acestuia, vor ocupa arborele pe rand.
Parcul din Los Angeles este intretinut de 350 de fermieri, multi dintre ei imigranti, care cultiva aici legume si fructe, inca din anul 1992. "Este o comunitate extraordinara de oameni creativi in aceasta parte industriala a orasului", a declarat Baez, dupa ce a cantat o strofa din melodia "We Shall Overcome" in limba spaniola.
Fermierii au fost amenintati cu evacuarea dupa un proces care a avut ca obiect dreptul de proprietate asupra terenului pe care este situat parcul, intre orasul Los Angeles si un antreprenor care dorea sa construiasca aici un depozit. Antreprenorul dorea sa vanda terenul pentru suma de 16 milioane de dolari, dar nu a existat nimeni care sa aiba aceasta suma.
Actrita Daryl Hannah, cunoscuta pentru actiunile ei in domeniul ecologismului, s-a alaturat grupului mic de oameni care au reusit sa stranga niste bani pentru a cumpara terenul. "Am reusit sa strangem sase milioane de dolari, ceea ce este de necrezut. Daca fiecare locuitor al orasului ar dona cate un dolar, locul acesta ar fi salvat", a declarat actrita. Actrita Laura Dern si muzicianul Ben Harper s-au alaturat si ei acestei campanii.
Cea mai proeminenta figura implicata in aceasta actiune de protest ramane insa Baez, care are nenumarate antecendente in acest sens. Fiind subiectul unor atacuri rasiale in timpul copilariei, din cauza originii si a trasaturilor sale mexicane, Joan Baez, nascuta in 1941, in Staten Island, New York, s-a implicat in numeroase cauze sociale, pledand pentru libertate, drepturile civile si nonviolenta. In 1964, protesteaza impotriva implicarii Statelor Unite in razboiul din Vietnam, indemnandu-l pe presedintele Johnson sa retraga trupele. Este nelipsita de la manifestatiile studentilor, de la mitingurile pentru pace, de la intrunirile pentru salvarea copiilor, reusind de fiecare data sa treaca peste piedicile pe care i le pun autoritatile - scoaterea albumelor de pe piata, interzicerea concertarii in anumite locuri sau tari. Baez a fost chiar si arestata pentru protestele sale. Ulterior, la sfarsitul anilor '80, Baez a primit premiul Earl Warren din partea The American Civil Liberties Union pentru sustinerea drepturilor omului si a fondat Humanitas International Human Rights Committee, pe care l-a condus timp de 13 ani.
"Devotamentul meu pentru non-violenta si schimbare sociala s-a format cu mult inainte de a pune mana pe chitara si ma va urma pana in mormant", obisnuieste sa spuna artista. (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.