Dosarul in care procurorul bihorean Alexandru Lele este acuzat de coruptie va fi restituit Parchetului instantei supreme, prin decizia definitiva a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Nici una dintre acuzatiile aduse impotriva procurorului Alexandr
Dosarul in care procurorul bihorean Alexandru Lele este acuzat de coruptie va fi restituit Parchetului instantei supreme, prin decizia definitiva a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Nici una dintre acuzatiile aduse impotriva procurorului Alexandru Lele nu a putut fi dovedita. Judecatorii au analizat modul in care s-a facut rechizitoriul, administrarea de probe si urmarirea penala si au constatat ca anchetatorii nu au fost in stare sa respecte legea si sa aduca indicii temeinice despre vinovatia procurorului Lele, dispunand, astfel, refacerea intregului dosar al procurorului Lele. Astfel, se dovedeste ca ZIUA a avut dreptate cu privire la modul defectuos si ilegal in care s-a desfasurat ancheta penala facuta de procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ca, de fapt, totul a pornit de la un joc politic. Un "detaliu" deosebit de important este acela ca toate acuzatiile sustinute prin probatoriu si, practic, intreg rechizitoriul nu au fost niciodata insusite de procurorul ierarhic superior celui care l-a intocmit. Asta dovedeste, ca si in multe alte cazuri de rechizitorii intocmite de anumiti anchetatori, dar nesemnate de seful lor, ca exista indicii temeinice ca nu toti "actorii" din cadrul Parchetului General au fost de acord sa ia parte la aceste sarade judiciare. Neconfirmarea rechizitoriului de catre procurorul ierarhic superior celui care l-a intocmit, in cazul acesta procurorul general al Romaniei, ca si in cazul Basescu-Flota, este un motiv de nulitate absoluta.
Lele "certat" de Nastase ca a arestat infractori
Reamintim cititorilor cazul procurorilor Lele si Panait, care au facut valva sub guvernarea PSD. Alexandru Lele, din pozitia de procuror al Parchetului Tribunalului Bihor, a decis arestarea unui influent personaj, Adrian Tarau, fiul unui lider PSD zonal si sponsor important al aceluiasi partid. Acuzatiile la adresa lui Tarau erau grave, iar prejudiciul catre stat se ridica la sute de miliarde de lei, la acea vreme. La scurt timp de la arestare, premierul de atunci, Adrian Nastase, a iesit public si a denuntat masura impusa de procurorul Lele. Imediat, cazul i-a fost luat procurorului Lele, Tarau a fost eliberat, dupa care a disparut. Lele l-a acuzat direct pe Nastase de imixtiune in treburile Justitiei si a dezvaluit ca acesta a dat directive telefonice prin procurorul general de atunci, Joita Tanase, pentru ca Tarau sa fie eliberat. Acesta din urma este, pana in ziua de azi, dat in urmarire generala si internationala. Imediat dupa ce a avut curajul sa isi faca meseria, Lele a fost asaltat de tot soiul de acuzatii din partea unor infractori care sustineau ba ca ii dadusera mita, ba ca primisera de la el dosare, ba ca favorizase anumite persoane aflate in sfera lui de activitate.
Panait ucis de "sistem"
Ca urmare a acestor acuzatii, procurorul Cristian Panait, magistrat in Parchetul Inaltei Curti, a fost trimis pentru a il cerceta pe Lele. Panait a incercat sa stranga probe impotriva acestuia, a vrut sa organizeze si o perchezitie, dar toate acestea au esuat. Apoi s-a sinucis. Motivul sinuciderii sale este reprezentat de constatarea tragica facuta de Panait. Apartenenta la un sistem care folosea serviciile secrete drept politie politica si mai ales faptul ca una dintre marionetele care confectionau dosare pentru anihilarea unor dusmani politici ai PSD era chiar el. Principalele personaje ale acestui abuz comis asupra procurorului Lele si care au provocat sinuciderea lui Panait au fost fostul procuror general al Romaniei, Joita Tanase, procurorul sef Ilie Piciorus si procurorul Ovidius Paun. Cei trei, ajutati de procurorul Elena Radescu, au intocmit un scenariu diabolic la finalul caruia familia procurorului Lele trebuia anihilata.
Intr-o nota remisa de procurorul general, Joita Tanase, directorului SRI, fostul procuror general solicita, peste capul procurorului de caz, Cristian Panait, ca in cauza in care era cercetat Lele, sa fie pusa lupa pe "mai multi justitiabili" din Bihor, din motive de "securitate nationala". Ofiterul desemnat sa se ocupe de aceasta solicitare a procurorului general a fost Ovidius Paun, care, alaturi de un ofiter SRI din Bihor, trebuia sa inceapa cercetarile. O a doua nota transmisa de Joita Tanase SRI viza predarea tuturor interceptarilor convorbirilor telefonice ale afaceristului Stiube Viorel din Oradea, cercetat anterior de Lele, pentru un prejudiciu de peste 1000 de miliarde de lei. Asta dupa ce ani de zile SRI nu scosese de la naftalina date care l-ar fi putut condamna pe Stiube. Cel mai semnificativ document este cel scris de procurorul Ovidius Paun, in care acesta angreneaza toate serviciile secrete si toate structurile care puteau desfasura activitati de "politie politica" in cazul procurorului Alexandru Lele.
UM 0962
Implicate in aceasta afacere murdara au fost si structurile Directiei de Informatii si Protectie a MAI, celebra UM 0962, a colonelului Mercea si a maiorului Dorel Burta. Orice amanunt din viata lui Lele, indiferent cat ar fi parut de insignifiant, a fost readus la lumina.
Problema este ca toti cei mai sus-mentionati au mai vrut sa cada un cap: cel al lui Panait. Si asta dintr-un motiv logic. Procurorul a descoperit ilegalitatile si aberatiile judiciare din dosarul lui Lele. Conform unui obicei pe care se pare ca il avea mai demult, Panait facea insemnari personale pe marginea cazurilor la care participa. Erau fapte si argumente personale despre acest procuror oradean.
Ovidius Paun a descoperit aceste insemnari si le-a cerut unor terte persoane din serviciile secrete sa vada despre ce e vorba, mai ales ca Panait dadea semne ca "este ostil rechizitoriului", si ca nu crede in vinovatia lui Lele.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.