Statul roman a suferit o noua condamnare la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg care a obligat tara noastra la plata a 40 de mii de euro, pentru ca instantele au impiedicat judecarea unui proces, invocand faptul ca nu a fost
Statul roman a suferit o noua condamnare la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg care a obligat tara noastra la plata a 40 de mii de euro, pentru ca instantele au impiedicat judecarea unui proces, invocand faptul ca nu a fost timbrata cererea de catre reclamanti, acest caz constituind o premiera. Cazul Weissman versus Romania - solutionat ieri de CEDO - deschide calea celor, carora le-au fost nationalizate imobilele, de a cere despagubiri Guvernului, pentru perioada in care in casele lor au locuit alte persoane care au platit chirie statului. Eugene Weissman, Mariana Balan, Rosa Brener Veisman, Liana Alberta Veisman de Neuberger si Karin Weissman Humbert sunt proprietarii imobilului si terenului in care s-a aflat Ambasada Germaniei la Bucuresti, din strada Rabat 21. O casa ce fusese confiscata de Partidul Comunist Roman in 1949 si preluata de firma Locato, dupa revolutia din 1989.
Taxa de 323.264 de euro
Reclamantii au solicitat Tribunalului Bucuresti restuirea imobilului, inaintand in acest sens o actiune in 1998. Ei au fost pusi in posesie, dupa o hotarare a instantei supreme din 2000. Pe de alta parte, in 1999, ei au solicitat, printr-o actiune separata, restituirea sumei de 30.609.289 de euro, reprezentand chiria pe care Ambasada Germaniei a platit-o statului roman din 1949 pana la momentul introducerii actiunii lor de revendicare. Magistratii a decis insa ca reclamantii sa-si timbreze actiunea, obligandu-i la plata sumei de 323.264 de euro, care a fost calculata in baza Legii 146/1997 privind taxele judiciare de timbru. Avocatii celor cinci au sustinut ca nu sunt obligati la plata taxei judiciare, intrucat, prin aceeasi lege, clientii lor sunt exonerati. Totusi, cererea lor a fost anulata, actiune care nu a fost niciodata dezbatuta pe fond, de catre judecatori romani.
Astfel, ieri CEDO a stabilit ca prin anularea cererii de chemare in judecata - pentru neplata taxei de timbru - reclamantii au fost lipsiti de posibilitatea de a-si dovedi dreptul de creanta in fata instantelor romane, neprimind nici o despagubire pentru exploatarea imobilului de catre stat. Potrivit Curtii Europene, judecatorii romani le-au ingradit accesul reclamantilor la instanta si, implicit, le-a fost incalcat dreptul la respectarea bunurilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.