Guvernarea nu a avut o prestatie corespunzatoare in ceea ce priveste legislatia in domeniul pietei de capital, iar probleme de comunicare au fost si la nivelul Presedintiei, a declarat, ieri, senatorul liberal Varujan Vosganian, presedintele Comisiei
Guvernarea nu a avut o prestatie corespunzatoare in ceea ce priveste legislatia in domeniul pietei de capital, iar probleme de comunicare au fost si la nivelul Presedintiei, a declarat, ieri, senatorul liberal Varujan Vosganian, presedintele Comisiei Buget, Finante, Banci, in cadrul celei de-a treia editii a Forumului Financiar Sud-Est European, organizat de Banii Nostri. In acest sens el a aratat ca pentru Fondul Proprietatea a fost elaborata o lege nefunctionala. "Existe firme din portofoliul Fondului Proprietatea care nu vor sa se listeze la Bursa. De asemenea, sunt persoane care nu vor sa fie actionari si vor sa-si vanda titlurile. In aceste conditii, ar trebui modificata legea, iar o solutie ar fi ca fondul sa fie de obligatiuni, lansate pe o perioada de 10 ani", a mai spus Vosganian.
El a acuzat atitudinea Guvernului si in ceea ce priveste pragul de detinere la SIF. Parlamentul a aprobat ordonanta de guvern privind reglementarea unor masuri financiare, care stabileste si ca pragul de detinere a actiunilor emise de catre SIF va fi majorat de la 0,1% la 1%, insa cu un amendament propus de comisia de specialitate a Camerei Deputatilor. Spre deosebire de forma initiala a actului normativ, prin preluarea amendamentului, pragul de 1% se aplica nu numai indivizilor, ci si persoanelor care actioneaza concertat. Acest fapt a determinat scaderea actiunilor SIF la Bursa cu peste 10%. Pentru a nu mai exista astfel de acte normative cu probleme, Vosganian a mentionat ca o solutie ar fi ca Guvernul sa lase Parlamentul sa aiba initiative legislative in domeniul pietei de capital. De asemenea, el a aratat ca o alta solutie este numirea unui secretar de stat specializat in piata de capital la Ministerul Finantelor.
Pe de alta parte, presedintele Comisiei Buget, Finante, Banci a afirmat ca nici situatia politica din ultimul timp nu a ajutat prea mult Bursa. "Programul de dezvoltare a pietei de capital nu a fost asumat de Guvern, clasa politica trimite mesaje controversate si a ramas datoare pietei de capital", a precizat Varujan Vosganian.
BVB nu este interesata de fuziunea cu alte burse
In cadrul aceleiasi conferinte, presedintele BVB, Septimiu Stoica, a aratat ca asocierea cu alte burse din regiune nu este o optiune strategica imediata a Bursei de Valori Bucuresti, prioritar fiind actiunile interne si, implicit, finalizarea consolidarii institutionale prin fuziunea cu Bursa Monetar - Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS), potrivit presedintelui BVB, Septimiu Stoica. Presedintele Bursei din Atena, Spyros Capralos, prezent la Forum, s-a aratat optimist in privinta crearii unei burse regionale. Pe de alta parte, Florin Burnar, director in cadrul Bursei din Viena, a avansat varianta mentinerii autonomiei burselor si gasirea unor formule de colaborare, pe proiecte si indici.
La sfarsitul anului trecut a fost finalizata fuziunea prin absorbtie a BVB cu Bursa Electronica Rasdaq, iar in acest an actionarii Bursei din Sibiu si cei ai BVB au aprobat fuziunea de principiu a celor doua entitati.
Din punct de vedere al capitalizarii, BVB (18,84 miliarde de euro in aprilie 2006) se situeaza dupa bursa din Austria - 125 miliarde de euro, Polonia - 96,07 miliarde de euro, Cehia - 32,18 miliarde de euro, dar inaintea Croatiei - 14,41 miliarde de euro, Sloveniei - 7,44 miliarde de euro sau Bulgariei - 4,86 miliarde de euro. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.