Noul premier israelian, Ehud Olmert, asa cum este cutuma, a sosit la Washington sa se prezinte celui mai puternic Pasa al lumii, sa-i povesteasca ce are de gand sa faca si ce n-ar vrea sa faca, si, bineinteles, sa ceara bani. Cei doi conducatori au s
Noul premier israelian, Ehud Olmert, asa cum este cutuma, a sosit la Washington sa se prezinte celui mai puternic Pasa al lumii, sa-i povesteasca ce are de gand sa faca si ce n-ar vrea sa faca, si, bineinteles, sa ceara bani. Cei doi conducatori au stat doua ore de vorba si s-au declarat "foarte multumiti" unul de celalalt. Ziaristii acreditati la Casa Alba nu au putut afla ce anume i-a apropiat in mod deosebit pe cei doi politicieni, dar cateva lucruri au fost lesne auzite si reperate. Intalnirea a fost pozitiva, presedintele american a avut cuvinte de apreciere pentru premierul israelian. Presedintele Bush a laudat planul lui Olmert de retragere unilaterala (si partiala) a Israelului din teritoriile palestiniene. Un asemenea plan indraznet poate fi "un pas mare in realizarea pacii pe care o dorim cu totii", a spus George W. Bush. "A fost o intalnire foarte prietenoasa si placuta si sunt fericit", a declarat Olmert. Analistii nu se indoiesc ca intalnirea a fost prietenoasa, dar ceva nu se potriveste in puzzle-ul fericirii. "In 2002, mi-am exprimat speranta in existenta a doua state vecine care traiesc in pace, Palestina si Israel, si premierul Olmert e partas la aceasta speranta, a declarat presedintele american. Tratativele dintre cele doua parti contribuie la realizarea pacii. Statele Unite si comunitatea internationala au clarificat faptul ca Hamas trebuie sa recunoasca Israelul si dreptul ei la existenta, sa renunte la terorism si sa fie de acord cu toate tratatele palestiniano-israeliene semnate anterior de Autoritatea Palestiniana. Nu e de conceput ca o tara sa faca pace cu cei care nu recunosc dreptul ei la existenta." Pozitia oficiala a Ierusalimului, pana la intalnirea Bush-Olmert, s-a bizuit pe inexistenta unui partener de tratative, premierul palestinian Ismail Haniyeh e inexistent pentru ca reprezinta Hamasul, iar cu Mahmud Abbas (Abu Mazen), presedintele Autoritatii Palestiniene, nu avea nici un rost sa discuti pentru ca nu are nici-o putere. Bush l-a convins pe Olmert sa nu-l excluda din carti pe Abu Mazen, asa ca premierul israelian a anuntat la Conferinta de presa de la Washington ca-i intinde o mana presedintelui palestinian si vede in el un partener de tratative. Data intalnirii dintre Olmert si Abu Mazen nu a fost stabilita, dar insasi ideea unei asemenea intalniri reprezinta o noutate politica deosebita.
"Daca Israelul va fi atacat, Statele Unite vor sari in ajutorul lui"
Presedintele american a acordat sase ore vizitei lui Olmert. Putin timp inainte de intalnirea Bush-Olmert, armata iraniana a experimentat cu succes, si nu intamplator, lansarea unei rachete "Shihab 3", cu o raza de actiune de 1300 km. Inarmarea Iranului cu armament neconventional a ocupat o buna parte din convorbirile Bush-Olmert. Nu se stie la ce concluzii au ajuns, dar Bush a facut o declaratie fara precedent privind responsabilitatea Statelor Unite de a apara Israelul daca acesta va fi atacat: "Atat eu cat si Olmert suntem de acord ca nu trebuie sa permitem Iranului sa obtina bomba atomica. Israel este aliatul pretios al Statelor Unite. Daca Israelul va fi atacat, Statele Unite va veni in ajutorul lui". Dupa orele petrecute in compania lui Bush, premierul israelian s-a intalnit cu vicepresedintele Dick Cheney, a cuvantat in fata Camerelor reunite ale Congresului american (onoare acordata nu multor sefi de state), si apoi a fost oaspetele conducatorilor organizatiilor evreiesti americane. Azi, la ora 3 dimineata (dupa orarul american), Ehud Olmert s-a reintors in Israel.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.