Cand "portocaliii" au ajuns la putere, primul principiu pe care l-au subliniat in programul de guvernare a fost cel al comunicarii si transparentei. Succesorii pesedistilor la Palatul Victoria au jurat ca vor informa permanent publicul asupra activit
Cand "portocaliii" au ajuns la putere, primul principiu pe care l-au subliniat in programul de guvernare a fost cel al comunicarii si transparentei. Succesorii pesedistilor la Palatul Victoria au jurat ca vor informa permanent publicul asupra activitatii lor. Au promis ca vor furniza, "in orice moment", informatii complete, obiective si consistente de natura financiara ori in legatura cu misiunea si planificarea strategica.
Pentru societatea civila, care le-a netezit calea prin vot si sustinere spre fotoliile ministeriale, aceste angajamente insemnau foarte mult. Transparenta era, de fapt, nuanta esentiala care diferentia dictatura tainuirii din perioada 2001-2004, cu tot alaiul de manevre, ascunzisuri si suspiciuni aferent, de guvernarea "nemascata" ce avea sa vina.
In ce masura si-a respectat actuala putere promisiunile? Am putea sa extragem rapid concluzia din sumedenia de raspunsuri negative emise de institutii in urma solicitarilor trimise de ONG-uri, ziaristi, simpli cetateni, in baza legilor 544/2001 si 52/2003 care reglementeaza accesul la informatii si transparenta decizionala in administratie. Stim ca refuzurile au fost justificate, preponderent, la fel ca in timpul PSD, cu dubioase sintagme precum "secret de serviciu" sau "securitate nationala". Rare au fost cazurile in care solicitantii au insistat si obtinut satisfactie in Justitie.
Cercul cetatenilor frustrati de informatii de interes public se extinde surprinzator de sus. Recent, un parlamentar PNL - de la Putere deci - a vrut sa-si stampere curiozitatea in legatura cu firmele de avocatura care reprezinta Regia Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) in Justitie. Manat, probabil, de suspiciunea ca anumite grupuri de interese sugruma cu tentaculele lor Regia, deputatul liberal Ionel Palar a intocmit o interpelare (instrument prin care un parlamentar poate solicita explicatii Guvernului cu privire la anumite politici si actiuni) prin care cerea secretarului general al Executivului (liberal si el) informatii privind: contractele incheiate de RAAPPS cu firme de avocatura, banii cheltuiti, respectarea legislatiei specifice si, in ultimul rand, numele firmelor care au beneficiat de contracte de asistenta juridica. Secretariatul general l-a informat, elegant, ca raspunsul i l-a trimis RAAPPS. Asa a fost. Numai ca, in raspuns, institutia care gestioneaza inca puzderia de imobile confiscate de comunisti de-a lungul vremii de la proprietarii de drept, l-a tratat pe deputat cu refuz. I-a comunicat, pur si simplu, ca RAAPPS "nu utilizeaza bani publici". Ca anumite clauze de confidentialitate interzic partilor contractante divulgarea elementelor contractului. Incredibil: o institutie care include chiar in titulatura particula "de stat" si care se afla, prin lege, sub autoritatea Guvernului, refuza sa puna la dispozitia unui reprezentant al Puterii (ales, nu numit), datele solicitate de acesta. Halal transparenta!
Scrie in Constitutie: "Dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi ingradit". Degeaba. Acest principiu paleste, pe zi de trece, in fata atotputernicei "securitati nationale". Daca vrei sa cercetezi ceva in profunzime, observi ca totul este "secret" sau "clasificat". Iar in cazul in care ai nesansa sa intri in posesia unor informatii astfel catalogate, trebuie sa pregatesti imediat raspunsuri pentru intrebarile pe care ti le vor pune anchetatorii a doua zi.
Secret. Acesta este principiul dominant dupa care actioneaza decidentii politici ai zilei. Contractele incheiate de institutii ale statului cu societati private sunt confidentiale, interceptarea convorbirilor e tainuita, "intrarile" si "iesirile" din Guvern si Presedintie sunt tinute ascuns. Pana si voturile senatorilor sunt, deocamdata, netransparente. Liderii Coalitiei de guvernamant se aduna in CNC-uri, negociaza ore in sir remanieri, restructurari si alte chestiuni de interes general, dar nu binevoiesc, la sfarsit, sa faca public rezumatul discutiilor intr-un cadru organizat. A doua zi, tot ei pretind, revoltati, ca ceea ce a transpirat in presa reprezinta pure fabulatii. Ce sa mai vorbim despre modul in care aceiasi lideri au gandit "reforma morala" a societatii, prin dezvaluirea trecutului intunecat. Daca ne uitam la normele dupa care activeaza acum CNSAS, observam ca deconspirarea prietenilor Securitatii poate dura ani. Nu mai bine publicau toate dosarele, transparent, pe Internet?
"Nu fac nici un secret in a va spune ca...". Iata un inselator cliseu drag presedintelui Basescu, rostit, cu variatiuni, si de premierul Tariceanu. In fata acestor vorbe goale, de aburit multimile, se afla manipularea. In spatele lor, confidentialul. Nedivulgatul, ascunzisul.
Poate ca nu toata lumea impartaseste teza potrivit careia secretul a constituit - alaturi de minciuna si coercitie - soclul pe care regimul comunist si-a construit statuia.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.