O treime dintre parlamentari nu si-au exercitat niciodata dreptul de initiativa legislativa in 2005, releva un raport de monitorizare al Legislativului, realizat de Academia de Advocacy. Astfel, potrivit analizei, 37,23% dintre senatori si 35,35% din
O treime dintre parlamentari nu si-au exercitat niciodata dreptul de initiativa legislativa in 2005, releva un raport de monitorizare al Legislativului, realizat de Academia de Advocacy. Astfel, potrivit analizei, 37,23% dintre senatori si 35,35% din deputati nu au initiat nici un proiect de lege in cursul anului trecut. La capitolul activitatii senatorilor si deputatilor in plenul Parlamentului, raportul a luat in considerare frecventa intrebarilor si interpelarilor facute de reprezentantii Legislativului. In fruntea clasamentului privind interpelarile se afla PSD cu 42,97%, acestia interpeland intens Executivul pe aspecte privind politicile publice promovate. Social-democratii sunt urmati indeaproape de celalalt partid de opozitie, PRM, cu 30,52%. Raportul indica faptul ca fiecare parlamentar din opozitie a adresat, in medie, cel putin o interpelare Guvernului. Dintre partidele de la putere, PC se afla pe primul loc in aceasta privinta. Analiza releva faptul ca, in medie, aproape fiecare parlamentar PC a adresat cate o interpelare Guvernului. In clasamentul parlamentarilor care au adresat Guvernului cele mai frecvente intrebari, PSD se situeaza tot pe primul loc, cu o pondere de 30.28%, urmat de PNL cu 24,76% si PRM cu 20,07%. Daca la sectiunea interpelarilor, PC era fruntas intre partidele puterii, in cazul intrebarilor PC se afla pe ultimul loc cu 2,47%.
Puterea are cele mai multe amendamente admise
In ceea ce priveste activitatea parlamentarilor in comisiile permanente, in 2005, senatorii puterii sunt pe primul loc in privinta amendamentelor admise, cu 55,25%, cei ai opozitiei intrunind doar 44,26%. Si la Camera Deputatilor parlamentarii puterii se afla in fruntea clasamentului, 60,23% dintre amendamentele admise apartinand lor, opozitia avand doar 36,91%. In ce priveste amendamentele respinse, raportul arata ca locurile se inverseaza, 78,68% dintre acestea apartinand PSD si PRM si 21,32% puterii. Lucrurile se prezinta similar si la comisiile permanente de la Camera Deputatilor, unde 70,84% dintre amendamentele respinse apartin PSD-PRM si 20,44% partidelor puterii.
Cel mai eficient partid din Camera Deputatilor este, potrivit analizei, UDMR, cu un procent al amendamentelor respinse de numai 5,56%, iar cel mai ineficient este PRM, cu 75,59%. In cadrul Senatului, cel mai eficient partid este PNL, exceptand grupul minoritatilor si independentilor. Liberalii au o eficacitate parlamentara de 77,98%. PRM ramane cea mai ineficienta formatiune politica si in cadrul acestui for, cu un coeficient de 15,56%.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.