Compania de Reasigurare Impotriva Dezastrelor (CRID), societatea care va asigura managementul programului national de asigurare obligatorie a locuintelor, ar putea fi infiintata pana la sfarsitul lunii august, a anuntat ieri Radu Mircea Popescu, cons
Compania de Reasigurare Impotriva Dezastrelor (CRID), societatea care va asigura managementul programului national de asigurare obligatorie a locuintelor, ar putea fi infiintata pana la sfarsitul lunii august, a anuntat ieri Radu Mircea Popescu, consilier al ministrului Administratiei si Internelor (MAI), citat de Mediafax. "CRID va fi infiintata de societatile abilitate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor sa participe la acest program, autoritatea de reglementare urmand sa adopte o serie de conditii in acest sens. Cotele de participare la capitalul social al CRID vor fi stabilite in functie de negocierile dintre asiguratori", a adaugat Popescu, prezent la Forumul International de Asigurare si Reasigurare, organizat la Sinaia. El a mai spus ca reprezentantii CSA si cei ai Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania lucreaza la redactarea textului legii, proiectul de act normativ urmand sa fie gata pana la sfarsitul lunii iunie. "Conform memorandumul incheiat in luna aprilie, legea trebuie sa intre in vigoare la inceputul anului 2007", a spus Popescu.
Valoarea maxima garantata va fi de 20.000 de euro, pentru care fiecare familie va plati o prima anuala de 20 de euro, indiferent unde este situat imobilul. "Suma de 20 euro va fi platita de proprietarii de apartamente si vile. Pentru casele din caramida arsa, piatra naturala sau alte materiale, fara cadre din beton armat, valoarea asigurata se va ridica la 12.000 de euro, iar locuintele cu pereti din lemn, caramida nearsa, paianta sau alte materiale asemanatoare vor fi asigurate pentru suma maxima de 6.000 de euro. Pentru aceste sume inca nu s-a stabilit nivelul primei", a precizat consilierul.
Romanii deja asigurati scapa de obligatie
Cei care au deja incheiata o polita de asigurare nu vor fi obligati sa incheie un alt contract de asigurare, asiguratorul urmand sa cedeze din valoarea primei incasate suma de 20 de euro catre CRID, a precizat Popescu. Potrivit sursei citate, Guvernul va acorda subventii pentru plata primelor de asigurare pentru beneficiarii de ajutor social. El a mai spus ca societatea de reasigurare va fi scutita de plata impozitului pe profit, in timp ce primele de asigurare vor fi deductibile la calculul impozitului pe venit. Reprezentantul MAI a afirmat ca statul roman va acorda CRID un imprumut de pana la 300 de milioane de euro pentru achitarea primei aferente programului de reasigurare pe piata internationala, urmand ca plata creditului sa aiba loc ulterior din sumele platite de proprietarii de imobile. "In scurt timp, ne vom intalni cu principalii brokeri de reasigurare pentru a-i mandata sa inceapa negocierile cu marii reasiguratori in vederea stabilirii cuantumului primei. Contractul de reasigurare va fi incheiat cu cel putin doua mari companii de profil internationale", a afirmat Popescu. El spera ca, dupa primul an de aplicare a legii, circa 50% din imobilele Romaniei sa fie asigurate impotriva cutremurelor, inundatiilor si alunecarilor de teren. Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a anuntat, in luna aprilie, ca toti proprietarii vor fi obligati sa isi asigure locuintele impotriva dezastrelor naturale, respectiv cutremurele, inundatii si alunecari de teren. Asigurarile vor fi obligatorii doar pentru constructiile destinate locuirii, dar nu si pentru dependinte si bunurile din interiorul locuintelor. Politele de asigurare vor fi emise de societatile abilitate de CSA, care vor efectua si constatarea daunelor si vor acorda sumele aferente despagubirilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.