Prognoza Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind limitarea vitezei de crestere a creditului neguvernamental in 2006, la 30% in termeni nominali, trebuie privita prin prisma obiectivelor de reducere a inflatiei, care impun continuarea unei politici
Prognoza Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind limitarea vitezei de crestere a creditului neguvernamental in 2006, la 30% in termeni nominali, trebuie privita prin prisma obiectivelor de reducere a inflatiei, care impun continuarea unei politici monetare restrictive, a declarat, ieri, prim-viceguvernatorul bancii centrale, Florin Georgescu, prezent la cea de-a treia editie a Forumului Financiar Sud-Est European. BNR a adoptat o serie de masuri, in principal pentru limitarea creditului in valuta, cea mai recenta, incepand cu luna februarie, fiind de crestere a rezervelor minime in valuta de la 35% la 40% din resursele atrase de banci in devize straine. De asemenea, BNR a stabilit anul trecut o limita pentru creditele in valuta acordate de banci, care nu pot depasi 300% din capitalurile proprii, pentru fiecare institutie de credit in parte. O alta decizie care ar putea incetini ritmul dinamicii creditului o reprezinta mentinerea ratei de politica monetara la 8,5% pe an.
Georgescu anticipeaza o schimbare in structura creditului pentru populatie in favoarea imprumuturilor ipotecare si imobiliare, care detineau la sfarsitul lunii martie doar 22,7% din finantarile de retail, fata de 77,3%, cat reprezentau creditele de consum. In primul trimestru al anualui, creditele ipotecare au consemnat o crestere de numai 1%, evolutie ciclic mai modesta in primele luni ale anului, regasita si in perioadele precedente. Soldul creditelor ipotecare a avansat, anul trecut, cu 45%, desi in primele trei luni a avut acelasi usor recul. Pe de alta parte, imprumuturile pentru consum au continuat sa creasca intr-un ritm alert, soldul de la finele lunii martie depasind cu 45% nivelul din decembrie 2005. Florin Georgescu apreciaza ca un ritm mai lent va fi regasit la finantarile acordate corporatiilor, unde baza de plecare este mai inalta. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.