Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a publicat, ieri, pe pagina sa de Internet, lista celor 50.000 de datornici la Fondul de Sanatate. Datoriile totale depasesc 75 de milioane de lei noi si au fost preluate de AVAS de la Casele de San
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a publicat, ieri, pe pagina sa de Internet, lista celor 50.000 de datornici la Fondul de Sanatate. Datoriile totale depasesc 75 de milioane de lei noi si au fost preluate de AVAS de la Casele de Sanatate la sfarsitul anului 2003. Pe "lista rusinii", asa cum a numit-o ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele AVAS, Razvan Orasanu (foto dreapta), se afla primarii, regii autonome, ocoale silvice, scoli, spitale, sucursale de banci - chiar si o sucursala a BNR care datoreaza 203 RON -, societati de asigurari, asociatii sportive etc. In lista se afla adunate la gramada companii cu restante de zeci de miliarde de lei vechi si societati care datoreaza sume modice. Ca semn de intransigenta probabil, este mentionata chiar si o firma care datoreaza "impresionanta" suma de 1 RON. "Toti acesti datornici au incasat contributiile de sanatate de la angajatii lor, insa nu le-au virat la buget in toti acesti ani. Practic, ei au folosit bugetul statului pe post de banca cu dobanda zero", a subliniat Orasanu. El a anuntat ca cei 50.000 de rau-platnici mai au timp sa-si plateasca integral datoriile pana pe 12 iunie, in caz contrar AVAS demarand procedurile de executare silita, respectiv, blocarea conturilor sau vanzarea activelor. "Conturile debitorilor vor fi blocate de la o anumita valoare in sus. Nu o anunt pentru ca unii s-ar simti in siguranta", a afirmat Orasanu. Seful AVAS a mentionat ca nu se vor acorda esalonari la plata.
Banii de la restantieri merg la compensate
Cea mai mare datorie se ridica la 18 milioane de dolari si este inregistrata in contul CFR SA Bucuresti. Aceeasi companie care se regaseste de ani buni si pe lista datornicilor publicata de Ministerul Finantelor. Cea mai mica datorie, in valoare de un leu nou, apartine companiei Michelin Distribution Romania. Printre "numele mari" nominalizate de presedintele AVAS, se numara Tofan Grup - restante de 23.600 lei noi, Omniasig - 13.049 lei noi, Elvila - 3800 lei noi, Asigurari Tiriac - 2087 lei noi, Regia Nationala a Padurilor - 1900 lei noi, si Bancpost (agentia Ineu, sucursalele Arad si Corabia) - circa 1.500 de lei noi. "Daca toti acesti datornici isi vor plati integral obligatiile, in urmatoarele doua luni vor exista fonduri suficiente pentru plata medicamentelor compensate", a aratat Razvan Orasanu. El a anuntat ca listele vor putea fi consultate si la sediile Caselor de Sanatate, iar, in cazul in care debitorii contesta aceste sume ei trebuie sa se adreseze acestora, si nu AVAS. In acest context, vicepresedintele AVAS, Giliola Ciorteanu, a atras atentia ca o eventuala contestare in justitie a valorii debitelor nu va atrage dupa sine stergerea datoriilor, ci numai suspendarea temporara a platii lor. De asemenea, aceasta a explicat ca procedura executarii este una ceva mai anevoioasa pentru ca aceste creante nu au fost garantate cu bunuri mobile sau imobile si, prin urmare, procedura executarii se va extinde asupra tuturor bunurilor datornicilor. Sumele datorate nu sunt purtatoare de penalitati insa au fost consolidate in dolari in 2003.
Cat priveste restantele inregistrate de unele sucursale ale bancilor, valoarea totala a acestora se ridica, potrivit listei AVAS, la aproximativ 15.400 de lei noi (circa 154 de milioane lei vechi). De la inceputul anului, Autoritatea a incasat, din activitatea de valorificare, peste 150 de milioane RON, cea mai mare pondere avand-o creantele de natura bancara. Ca urmare a masurilor de executare silita, respectiv aplicarea sechestrelor, blocarea conturilor a 5361 de datornici, valorificarea activelor in cadrul licitatiilor publice, AVAS a incasat peste 73 de milioane de lei noi, din care 43,5 milioane de lei noi prin blocarea conturilor. Totodata, 1147 de debitori si-au platit integral datoriile in valoare de 44,7 milioane de lei.
BNR: "Este probabil o eroare contabila"
Referitor la datoria de 203 lei noi trecuta in contul sucursalei Timis a Bancii Nationale a Romaniei, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu, ne-a declarat ca aceasta suma provine, probabil, dintr-o eroare contabila, pentru ca banca centrala isi plateste la zi toate datoriile. "AVAS ar fi trebuit sa faca o notificare, sa ne ceara lamuriri. Este o lista a rusinii pentru ei daca au inclus in ea o institutie cu aceasta datorie", ne-a precizat Adrian Vasilescu.
La randul sau, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, a aratat ca ARB a solicitat, in nenumarate randuri, simplificarea sistemului de plata a datoriilor la diverse capitole ale bugetului de stat. "Avand in vedere specificul bancilor, faptul ca toate au nenumarate sucursale, am propus, inca de acum doi ani, ca platile sa se realizeze centralizat, de la sediul central, prin ordin de plata, si nu de la fiecare sucursala in parte. Acest fapt ar fi determinat reducerea birocratiei", a precizat Ghetea. Potrivit acestuia, faptul ca pe lista publicata de AVAS figureaza sucursale de banci este un simplu accident, cauzat de sistemul greoi de colectare a taxelor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.