In ultimele zile, actiunile vandute pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au avut un trend net descendent. Numai ieri, majoritatea titlurilor companiilor din Top 25 cele mai vandute au scazut cu procente pana spre maximul permis, de 15% Reducerea, in me
In ultimele zile, actiunile vandute pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au avut un trend net descendent. Numai ieri, majoritatea titlurilor companiilor din Top 25 cele mai vandute au scazut cu procente pana spre maximul permis, de 15% Reducerea, in medie a bursei a fost ieri de 5,49%, in timp ce actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au inregistrat o depreciere medie de 7,06%, reducerea cea mai mare fiind consemnata la SIF Oltenia - 14,06%. Practic, in afara de Antibiotice Iasi, ale carei actiuni au crescut cu 1,44%, si ale altor patru societati la care nu s-a inregistrat nici o variatie (Rompetrol Rafinare, Flamingo International, Socep Constanta si Zentiva Bucuresti) toate celelalte companii din Top 25 au consemnat scaderi. Astfel, cele mai mari deprecieri s-au consemnat la actiunile Petrom, care au scazut cu 11,62%, la SSIF Boker Cluj - cu 10,26%, la BRD - cu 9,64%, la Artrom Slatina - cu 9,92% si la Amonul Slobozia - cu 8,81%. "De fapt, asistam la o tendinta generala de scadere a preturilor pe toate pietele internationale, in special pe cele emergente", ne-a declarat Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB). "S-a anuntat, la nivel international, un nivel al inflatiei mai mare decat se anticipa, cresteri ale dobanzilor, ceea ce presupune randamente mai bune la titlurile de stat. Pe langa aceasta tendinta internationala, in Romania s-au adaugat alti cativa factori. Scaderile la BVB au inceput pe fondul discutiilor privind fiscalitatea pentru tranzactiile bursiere si pe fondul reglementarilor privind delistarea companiilor. Nu trebuie neglijat nici faptul ca Bruxelles-ul nu a avansat o data ferma privind aderarea Romaniei la UE. Totusi, sper ca aceasta situatie de scadere a bursei nu este de durata. Investitorii trebuie sa priveasca cu calm si luciditate si sa ia in considerare ca pretul reprezinta, in primul rand, o analiza a situatiei economice a unei societati comerciale, nu o situatie conjuncturala", a mai spus Stere Farmache. El a adaugat ca, pana acum, diferenta intre cumpararile si vanzarile de actiuni este in favoarea achizitiilor. Totusi, el a recunoscut ca s-a redus ponderea cumpararilor de actiuni fata de perioada anterioara.
Fondurile de investitii recolteaza profitul
De remarcat, vanzarile de actiuni din ultima perioada, pe fondul unei oferte mai mari de actiuni decat a cererii, indica faptul ca fondurile de investitii incearca sa-si "ia banii inapoi" pentru a-i investi in alta parte, foarte probabil in titluri de stat si obligatiuni, poate chiar pe piata din Romania.
In plus, conform datelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), volumul cumpararilor de actiuni si obligatiuni efectuate de straini in primele patru luni ale anului 2006 pe piata romaneasca de capital a totalizat peste 376,67 milioane euro (1,344 miliarde lei). Capitalurile care au intrat in piata s-au cifrat la 266 milioane euro (947,77 milioane lei), sumele care au iesit din piata in perioada analizata au depasit 241,43 milioane euro (858,23 milioane lei), iar volumul vanzarilor pe piata de capital s-a cifrat la 285,72 milioane euro (1,016 miliarde lei). In luna aprilie, capitalurile care au intrat in piata s-au cifrat la 30,41 milioane euro, in timp ce sumele care au iesit din piata au fost mai mari, acestea depasind 33,9 milioane euro. Volumul cumpararilor a fost de 37,14 milioane euro, iar volumul vanzarilor efectuate de nerezidenti, pe piata de capital, s-a cifrat la 30,56 milioane euro.
Pe de alta parte, moneda nationala s-a mentinut ieri in apropierea nivelului din sedinta precedenta, evitand o noua depreciere fata de euro, evolutie datorata schimbarii perceptiei investitorilor straini care au revenit pe toate pietele din regiune. Ultimele cotatii s-au plasat la 3,5420 - 3,5470 lei/euro, usor sub nivelul de la inchiderea de luni.
Dupa o crestere agresiva a cotatiilor la inceputul zilei, cand cursul a depasit nivelul de 3,58 lei, raportul de schimb a revenit treptat, infleuntat in special de vanzarile de valuta de la investitorii straini. BNR a anuntat un curs de referinta de 3,5529 lei/euro, cu doar un ban peste raportul publicat luni. Leul s-a apreciat insa fata de dolar, cursul de referinta fiind de 2,7685 lei/dolar, cu 1,6 bani mai putin fata de valoarea de luni.
Dobanzile pe piata monetara au avut o usoara revenire pana la finalul sedintei, urcand la 5-7% pe an in cazul depozitelor cu scadenta la o zi si 6-8% pe an pentru depozitele pe o saptamana.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.