Sub auspiciile acestui titlu incitant, cotidianul francez Le Figaro, dedica ieri o pagina intreaga Bulgariei, respectiv situatiei in care se afla aceasta la numai cateva zile dupa prezentarea Raportului de monitorizare. In ciuda scandalurilor de coru
Sub auspiciile acestui titlu incitant, cotidianul francez Le Figaro, dedica ieri o pagina intreaga Bulgariei, respectiv situatiei in care se afla aceasta la numai cateva zile dupa prezentarea Raportului de monitorizare. In ciuda scandalurilor de coruptie si a crimei organizate (in privinta carora Bruxelles-ul a cerut decizii ferme si rapide), bulgarii traiesc cu optimismul integrarii.
Este insa un optimism ambiguu, de genul ''mai devreme sau mai tarziu tot ne vom integra'', in care se amesteca si ideea costurilor imense care vor trebui platite.
Criticand rapoartele Uniunii Europene, releva materialul realizat de Le Figaro, mai ales in privinta acuzelor la adresa coruptiei, bulgarii nu se simt contrariati tousi sa afiseze simultan si cea mai mare incredere in institutiile europene la nivelul Europei.
''Este vorba de o incredere exagerata care provine din faptul ca ei cred ca Europa va sti sa compenseze deficitul institutional bulgar'', declara Boriana Dimitrova, director al institutului de sondaj Alpha Research.
La insistentele Bruxelles-ului, Sofia a ajuns sa adopte un nou Cod de Procedura Penala.
Faptul a nascut insa o serie de neintelegeri, fiindca in acest fel se putea ajunge la o incalcare a independentei Justitiei.
Reactia presei de la Sofia in acest context a fost destul de dura: in urma vizitei lui Olli Rehn, care cerea aplicarea acestui nou Cod Penal, coditianul Troud scria: ''Olli Rehn a cerut inca o data Bulgariei sa garanteze independenta Justitiei, desi modificarile aduse au fost dictate de Comisia Europeana. Fie Olli Rehn nu intelege ceea ce spune ministrul Kuneva, fie Kuneva nu intelege in ce constau amendamentele. Atunci de ce Olli Rehn nu se apuca sa redacteze el insusi Constitutia Bulgariei?''.
Asaltul conditiilor Uniunii Europene asupra Bulgariei pare sa fi generat un adevarat haos, remarca Le Figaro.
Textele de lege, procedurile judiciare, Codurile se schimba mult mai repede decat pot fi invatate si nu duc la nici o schimbare in plan social. ''In tot acest timp, remarca ziarul francez, asasinatele din plin centrul Sofiei raman neelucidate, reglarile de conturi continua nestingherite, iar fraudele de tot felul abia sunt impiedicate''.
Lupta cu acest flagel al coruptiei si al crimei organizate este abia la inceput. Abia acum Bulgaria isi pune la punct textele si procedurile necesare combaterii acestora.
Unda verde din partea Uniunii Europene pentru integrarea la 1 ianuarie 2007 va veni mai mult ca sigur, atat pentru Romania cat si pentru Bulgaria, releva Le Figaro.
Desi bulgarii au sperante in implinirea acestui tel, Uniunea Europena continua, insa, sa aiba o retinere destul de mare: ea vrea sa fie sigura, observa Le Figaro, ca Bulgaria nu va ascunde si mai multi criminali in spatele impresiei ca a devenit libera.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.