In urma cu doua zile, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, asigura populatia ca ''lucrurile se stabilizeaza in ceea ce priveste criza gripei aviare''. Tot atunci, el anunta ca, la nivelul intregii tari, ''erau confirmate 25 de focare de gripa avi

In urma cu doua zile, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, asigura populatia ca ''lucrurile se stabilizeaza in ceea ce priveste criza gripei aviare''. Tot atunci, el anunta ca, la nivelul intregii tari, ''erau confirmate 25 de focare de gripa aviara, iar in alte 26 de localitati existau suspiciuni''.
Din pacate, situatia nu s-a stabilizat. Ieri, ministrul Flutur a declarat ca ''la nivelul tarii exista 34 de focare si 24 de suspiciuni. In 21 dintre cele 34 de focare, actiunea de eutanasiere a pasarilor s-a incheiat''. Totodata, ministrul Agriculturii a anuntat ca la Focsani ''a fost gasit un porumbel mort, iar testele rapide au confirmat existenta virusului''.
Pe de alta parte, el a afirmat ca ''nu avem nimic in Ilfov''. De asemenea, Flutur nu a ratat ocazia sa precizeze ca nu va demisiona din functia de ministru, chiar daca exista ''voci'' care cer acest lucru: ''Nu voi parasi corabia, mai ales in aceste momente de criza''. In ceea ce priveste trecerea serviciilor veterinare in subordinea Ministerului Agriculturii, Gheorghe Flutur a afirmat ca nu va renunta la decizia sa.
Nici ieri, ministrul Agriculturii nu a putut raspunde la intrebarea privind cauzele izbucnirii atat de violente a virusului intr-un numar atat de mare de localitati.

Ontanu a cerut reverificarea testelor

Ieri dupa-amiaza, locuitorii din zona Andronache, situata in sectorul 2 al Capitalei erau in carantina de gradul I, in timp ce locuitorii din perimetrul Strazii Odei, din sectorul 2, asteptau un ''semnal'' de la autoritati. Duminica seara, a fost confirmata prezenta virusului H5N1 in probele prelevate, la sfarsitul saptamanii trecute, de la o pasare gasita moarta intr-o gospodarie de pe Strada Falticeni, din sectorul 2.
Imediat, s-a instituit carantina de gradul I pe trei strazi, in zona delimitata de Soseaua Andronache si strazile Peris, Strada Gureni, Izvorul Muntelui, Tesatoarelor, Serii. Totodata, a inceput actiunea de eutanasiere a pasarilor din zona de carantina si de dezinfectie.
Dintre cei aproape 300 de locuitori din zona de carantina, circa 200 trebuiau sa mearga, ieri, la serviciu. Acestia, neavand dreptul sa iasa din zona, au intrat in panica.
Majoritatea se tem ca-si vor pierde locurile de munca. Primarul sectorului 2, Neculai Ontanu i-a asigurat ca vor primi adeverinte de la primarie prin care sa justifice de ce nu s-au putut prezenta la serviciu. Pe de alta parte, Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti a precizat ca ''prin ordin ministerial, persoanele aflate in zonele de carantina pentru gripa aviara, instituite de primariile de sector vor primi pe toata durata declarata a carantinei certificat de concediu medical de la medicul de familie, in a carui evidenta este si care va servi la justificarea absentelor de la locul de munca''. La cateva ore dupa aceste ''declaratii'' si ''explicatii'', Neculai Ontanu a cerut ''reverificarea testelor efectuate pe pasarea gasita moarta in gospodaria din Strada Falticeni''. De aici, a pornit controversa dintre ANSV si primarul Ontanu.
''Solicit reverificarea testelor. Cred ca au fost incurcate probele. Am o indoiala in ceea ce priveste existenta virusului in zona Andronache si in tot sectorul 2. Nu putem tine 300 de locuitori inchisi pentru o gaina moarta. De vineri nu a mai murit in aceasta zona nici o pasare. Ce facem: renuntam la reverificarea testelor si tinem oamenii acolo? Cat ne costa sa reverificam testele... Numai Dumnezeu nu greseste. Poate rezultatele sunt eronate'', si-a argumentat solicitarea Neculai Ontanu. El a mai cerut ridicarea starii de carantina. Reactia DSV Bucuresti nu a intarziat sa apara.
Specialistii au sustinut ca probele nu aveau cum sa fie incurcate, ''avand in vedere ca toate cadavrele gainilor gasite moarte sunt sigilate, numerotate si transportate in conditii speciale''.

Magazin pentru locuitorii aflati in carantina

In zona de carantina din cartierul Andronache a fost instalat un magazin mobil, de unde cei aproximativ 300 de locuitori isi pot achizitiona contra cost paine, alimente si apa. Potrivit declaratiilor primarului general al Capitalei, Adriean Videanu, ''carantina se va ridica cel mai devreme in sapte zile, daca nu apar noi suspiciuni''. Aceasta in conditiile in care ministrul Flutur, ieri, a spus: ''Estimam ca maine (n.r. astazi) se va putea iesi din zona de carantina din sectorul 2''.

Sectorul 4, in asteptare

In timp ce primarul sectorului 2 cerea reverificarea testelor, colegul sau de la sectorul 4 - Adrian Inimaroiu - astepta, inca, rezultatele testelor suplimentare de confirmare sau infirmare a existentei virusului gripei aviare la pasarea gasita moarta in gospodaria de pe Strada Odei.
Acesta a afirmat ca ''ieri a sunat de nenumarate ori la laborator'', dar i s-a raspuns ca ''testele nu sunt finalizate''.
De asemenea, pentru acest sector, s-au efectuat teste rapide pentru probe prelevate de la pasari moarte din alte cinci gospodarii, situate pe patru strazi. Testele au indicat suspiciune de gripa aviara in trei dintre ele. Daca se confirma existenta virusului gripei aviare, aproape 13.000 de locuitori din sectorul 4 intra in carantina.

Scolarii din zonele de carantina, obligatoriu ''in vacanta''

Elevii bucuresteni care locuiesc in zonele de carantina nu au voie sa mearga la cursuri pana cand situatia nu va reveni la normal.
In aceste conditii, recuperarea materiei, in special pentru elevii din clasele a VIII-a si a XII-a se va face dupa ridicarea carantinei.
Ceilalti 260.000 de elevi din Capitala, care nu domiciliaza in zone de carantina, au participat, ieri, la ore. Totodata, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a transmis o adresa tuturor unitatilor de invatamant din Capitala prin care dispune organizarea de catre directorul fiecarei unitati scolare, impreuna cu profesorii de biologie si asistentul medical, a unor intalniri in vederea instruirii elevilor si a personalului din unitate privind masurile de prevenire a contaminarii cu virusul H5N1.
La intrarea in fiecare unitate de invatamant vor fi asezate covorase cu solutii dezinfectante. In acelasi timp, concursurile si competitiile scolare planificate in aceasta perioada, in zonele de carantina, se suspenda pana la ridicarea masurilor impuse pentru siguranta populatiei.
Pe de alta parte, ISMB a dispus si suspendarea excursiilor scolare. In cazul in care in perimetrul scolii se vor gasi cadavre de pasari, conducerea sau profesorii unitatii de invatamant vor anunta Comandamentul Antiepizootic de la nivelul primariilor de sector.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.