La sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul Sfintei Liturghii de la Catedrala patriarhala, a avut loc proclamarea canonizarii Sfantul Ierarh Grigorie Dascalul, mitropolitul Tarii Romanesti. Moastele mitropolitului Grigorie Dascalul au fost aduse in pr
La sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul Sfintei Liturghii de la Catedrala patriarhala, a avut loc proclamarea canonizarii Sfantul Ierarh Grigorie Dascalul, mitropolitul Tarii Romanesti. Moastele mitropolitului Grigorie Dascalul au fost aduse in procesiune pe podiumul pe care a fost oficiata Sfanta Liturghie de catre Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, inconjurat de un sobor de arhierei, membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si reprezentanti ai Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, Patriarhiei Sarbe, Patriarhiei Bulgare, Bisericii Greciei si Bisericii Ortodoxe Poloneze. In cuvantul adresat miilor de credinciosi aflati pe Dealul Patriarhiei, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a subliniat vredniciile Sfantului Ierarh Grigorie Dascalul, argumentand hotararea Sfantului Sinod de trecerea in randul sfintilor a acestui mitropolit al Tarii Romanesti. Motivele principale care stau la baza canonizarii acestui sfant le constituie viata de sfintenie, activitatea pastoral-misionara si social-culturala de exceptie, precum si activitatea sa carturareasca. Ieri, dupa oficierea Sfintei Liturghii la Catedrala patriarhala, racla cu cinstitele moaste ale Sfantului Ierarh Grigorie Dascalul a fost condusa in procesiune si asezata in biserica Manastirii Caldarusani.
A restaurat Catedrala mitropolitana din Bucuresti
Nascut la Bucuresti in 1765, Sfantul Ierarh Grigorie Dascalul a fost mitropolit al Tarii Romanesti intre anii 1823-1834. Dupa ce a studiat la renumite scoli din Bucuresti, a ajuns ucenic al Sfantului Paisie Velicicovschi, fiind calugarit la Manastirea Neamt. Dornic de desavarsire, la indemnul Sfantului Paisie, tanarul monah Grigorie vietuieste o perioada de timp la Sfantul Munte Athos. Revenind in tara, se asaza la manastirea Caldarusani, asezamant monahal reorganizat de Sfantul Cuvios Gheorghe, staretul manastirilor Cernica si Caldarusani. In anul 1823, Sfantul Grigorie a fost chemat la Bucuresti de domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica, fiind ales mitropolit al Tarii Romanesti. Intreaga viata si lucrare a mitropolitului Grigorie in slujba Bisericii a fost un exemplu de sfintenie si de iubire jertfelnica pentru pastoritii sai, de sprijinul sau material beneficiind numerosi saraci, vaduve, orfani, oferind hrana, adapost si carti de invatatura. La moartea sa au ramas o multime de carti pregatite spre a fi oferite in dar scolarilor. Activitatea Sfantului Ierarh Grigorie Dascalul in scaunul de mitropolit al Tarii Romanesti a fost intrerupta de catre administratia rusa instaurata in Principatele romane, fiind exilat timp de peste patru ani la Chisinau, Buzau si Caldarusani. Sfantul Ierarh Grigorie s-a ingrijit, in mod special, si de restaurarea Catedralei mitropolitane din Bucuresti, precum si de traducerea si tiparirea in limba romana a Vietilor Sfintilor, pe care le considera "atat de folositoare pentru formarea duhovniceasca si luminarea sufletelor credinciosilor". Pentru viata, activitatea si stradania sa duhovniceasca, Sfantul Ierarh Grigorie a ramas in istoria Bisericii si a poporului roman drept cel mai de seama intaistatator al scaunului mitropoliei Tarii Romanesti din secolul al XIX-lea, fiind cunoscut cu supranumele de "Dascalul". (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.