Autoritatile vor semna astazi memorandumul cu grupul multinational Trigranit pentru realizarea proiectului Esplanada, fara a clarifica, insa, si situatia juridica a terenului pe care urmeaza a fi facuta investitia. Data inceperii lucrarilor la proiec
Autoritatile vor semna astazi memorandumul cu grupul multinational Trigranit pentru realizarea proiectului Esplanada, fara a clarifica, insa, si situatia juridica a terenului pe care urmeaza a fi facuta investitia. Data inceperii lucrarilor la proiectul imobiliar Esplanada este incerta, deoarece autoritatile au primit cereri de revendicare pentru 55% din terenul necesar si nu au reusit inca sa incheie negocierile cu ceilalti proprietari, care solicita peste 1.000 euro/metru patrat, depasind oferta Primariei. Terenul, amplasat in centrul Capitalei, pe care Guvernul si Primaria Capitalei intentioneaza sa realizeze un ansamblu de spatii de birouri, locuinte si spatii comerciale are o suprafata de peste 10,7 hectare, din care 70% este detinut de persoane fizice sau face obiectul unor cereri de retrocedare. Proiectul va fi derulat in parteneriat public-privat cu grupul multinational Trigranit, care va asigura finantari de pana la un miliard euro. Memorandumul aferent proiectului va fi semnat, astazi, la Bucuresti, de catre ministrul delegat pentru Lucrari Publice, Laszlo Borbely, si presedintele grupului Trigranit Holding Limited, Nathaniel Rothschild, dar momentul inceperii efective a lucrarilor este incert, deoarece autoritatile nu au reusit inca sa incheie negocierile cu proprietarii terenurilor necesare. Discutiile se poarta pentru 1,5 hectare teren, dar negocierile sunt ingreunate de pretul solicitat de fiecare dintre proprietari, de peste 1.000 euro/metru patrat, a declarat, ieri, Vladimir Sommer, director in Primaria Capitalei. Terenul pe care va fi dezvoltat proiectul este delimitat de strazile Unirii, Octavian Goga, Nerva Traian si Mircea Voda. Potrivit expertilor imobiliari, preturile avansate de regula pentru terenurile amplasate in aceasta zona depasesc cu mult 1.000 euro/metru patrat, suma pe care primaria nu doreste sa o ofere.
Disputa ar putea ajunge in Justitie
Daca cele doua parti nu reusesc sa ajunga la un acord, Primaria va stabili un pret fix pentru terenuri si va recurge la exproprieri pe care proprietarii le vor putea contesta in justitie, ceea ce va amana insa si mai mult data inceperii lucrarilor. La aceasta se adauga un numar de 85 solicitari de revendicare primite de primarie din partea fostilor proprietari, pentru o suprafata de aproximativ 5,5 hectare teren, reprezentand aproape jumatate din amplasamentul necesar proiectului. Procesul de analizare a cererilor presupune o alta amanare a proiectului. Ministrul delegat pentru Lucrari Publice, Laszlo Borbely, a declarat ca, dupa finalizarea problemelor juridice, terenul de zece hectare va fi concesionat firmei Trigranit pe o perioada de 49 ani, informeaza agentia Mediafax. Dupa aceasta perioada, complexul de locuinte, birouri si spatii comerciale va fi preluat in administrare de catre statul roman. Pana la preluarea intregului complex, statul ar putea administra mai multe cladiri sau ar putea incasa o parte din profitul rezultat in urma proiectului. Procedura va fi stabilita de Guvern, dupa semnarea memorandumului. "Personal, eu agreez varianta ca statul sa primeasca una, doua sau trei cladiri, dar mai exista si posibilitatea preluarii unei parti din profit, eventual prin detinerea unui pachet de actiuni la compania dezvoltatoare", a declarat Borbely. El apreciaza ca lucrarile la proiectul imobiliar vor incepe in doua-trei luni din momentul clarificarii situatiei juridice a terenului. Primarul general al capitalei, Adriean Videanu, estima, in luna martie, ca situatia juridica va fi clarificata pana la 30 iunie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.