Virusul gripei aviare s-a confirmat pentru Sectorul 2, analizele pentru testele prelevate din Sectorul 4 nefiind inca finalizate, a declarat, duminica, agentiei MEDIAFAX, primarul general Adriean Videanu. "Virusul gripei aviare s-a confirmat in Se
Virusul gripei aviare s-a confirmat pentru Sectorul 2, analizele pentru testele prelevate din Sectorul 4 nefiind inca finalizate, a declarat, duminica, agentiei MEDIAFAX, primarul general Adriean Videanu. "Virusul gripei aviare s-a confirmat in Sectorul 2, in perimetrul deja izolat urmand sa se instituie carantina de gradul I. Pentru Sectorul 4 nu avem inca confirmarea oficiala a prezentei virusului, testele prelevate din aceasta zona fiind inca in laborator", a precizat Videanu. Videanu a mai spus ca, in prezent, autoritatile locale au inceput procedurile de izolare a perimetrului din Sectorul 2 si instituirea masurilor de carantina de gradul I. Cele patru filtre de acces infiintate de autoritatile locale ale Sectorului 2, inspre si dinspre cartierul Andronache, zona izolata in prezent si aflata sub supraveghere per-manenta, au fost deja desfiintate. Aici va ramane un singur filtru, situat la intersectia strazii Falticeni cu Andronache, prin care va avea acces numai personalul sanitar veterinar autorizat pentru sacrificarea pasarilor. Zona de carantina de gradul I stabilita de autoritati pentru Sectorul 2 cuprinde 21 de strazi si este delimitata de Soseaua Andronache - strazile Peris, Gureni, Izvorul Muntelui, Tesatoarelor si Serii. Aici locuiesc in jur de 1500 de bucuresteni, care au in curte 1121 de pasari. In cursul serii de duminica va incepe sacrificarea pasarilor si dezinfectia celor 550 de gospodarii intrate in carantina. Perimetrul este incercuit de jandarmi si politisti, accesul dinspre si inspre aceasta zona fiind strict interzis. Instituirea carantinei de gradul I pentru sectorul 4 este amanata, pana la confirmarea oficiala a prezentei virusului in aceasta zona, a mai spus Videanu.
La inchiderea editiei, nu se instituise carantina de gradul I in perimetrul din Sectorul 4.
Perimetrul Andronache a fost restrans
Zona de carantina de grad I din sectorul 2, impusa in urma rezultatelor testelor care au confirmat prezenta virusului gripei aviare, a fost restransa duminica la trei strazi importante din cartierul Andronache, a anuntat primarul Neculai Ontanu, dupa intalnirea Comandamentului Antiepizootic convocat la sediul Primariei Capitalei de catre primarul general Adriean Videanu, transmite ROMPRES.
In aceasta zona de carantina se afla numai locuinte, fara institutii publice, un lucru imbucurator, a anuntat Adriean Videanu, deoarece pe strazile din perimetrul initial nu s-a mai confirmat suspiciunea de gripa aviara.
Zona restransa de carantina grad I este delimitata in sectorul 2 de strazile Soseaua Andronache - strazile Peris, Gureni, Izvorul Muntelui, Tesatoarelor si Serii. In sectorul 2, din cele patru filtre de acces stabilite sambata ramane unul singur, pe strada Falticeni, pe unde vor intra numai echipe ale autoritatilor.
"Abordam cu maxima seriozitate, dar si cu calm aceasta situatie si facem apel catre populatia din zona sa ne sprijine pentru distrugerea acestui virus. Perioada de carantina grad I va fi stabilita pentru sectorul 2 la sapte zile", a spus primarul general Adriean Videanu.
Primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, a subliniat ca autoritatile locale sunt interesate "ca oamenii sa nu patimeasca" si sunt hotarate sa aplice toate masurile impuse de lege pentru a stopa extinderea virusului. "Se va interveni operativ si vom avea grija sa aprovizionam populatia cu toate cele necesare, apa, produse alimentare de baza" a spus Ontanu.
Locutorii din sectorul 2 care au intrat in carantina si nu vor putea ajunge la munca in urmatoarea saptamana sunt scutiti de la serviciu de catre primarie, a anuntat, duminica, primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, edilul precizand ca va lua legatura cu angajatorii. Primarul general Adriean Videanu a dat asigurari la randul sau ca locuitorii din zonele intrate in carantina de gradul I nu vor avea probleme cu locul de munca. "Abordam cu maxima seriozitate si cu calm aceasta situatie. Din pacate, cetatenii din zona izolata, intrata deja in carantina, nu vor putea parasi acel perimetru pentru cel putin o saptamana. Sunt convins ca angajatorii vor intelege aceasta situatie de forta majora", a spus Videanu. Potrivit primelor estimari, aproximativ doua sute de bucuresteni din perimetrul izolat din sectorul 2 urmau sa ajunga la lucru in cursul zilei de luni. In sectorul 2, in cursul serii de duminica se va realiza prima dezinfectare a zonei aflate in carantina, la 24 de ore se va face a doua operatiune de dezinfectare, iar gospodariile din vecinatate vor continua sa fie monitorizate. Daca situatia merge bine si nu mai apar suspiciuni confirmate atunci carantina se va ridica dupa sapte zile, au mai spus reprezentantii autoritatilor.
Autoritatile locale vor acorda despagubiri "substantiale" locuitorilor din perimetrul intrat in carantina, pentru fiecare zece gaini sacrificate, primaria anuntand ca va plati echivalentul a 20, a declarat, duminica, primarul sectorului 2, Neculai Ontanu. "Daca un cetatean are zece gaini sacrificate, le dam bani cat pentru 20. Sa nu fie nimeni necajit. Important este sa mentinem o stare de calm, ne intereseaza protejarea oamenilor. Sacrificarea pasarilor se face tocmai pentru a izola virusul, pentru elimina orice risc de imbolnavire", a precizat Ontanu. Potrivit edilului de sector, numarul pasarilor ce vor fi sacrificate, incepand de duminica, este cu mult mai mic decat cel estimat initial, deoarece carantina de gradul I s-a instituit pe un perimetru mai restrans decat cel stabilit in prima faza. De asemenea, Ontanu a precizat ca in ultimele doua zile de la confirmarea suspiciunii virusului gripei aviare nu s-au mai inregistrat cazuri de pasari moarte in perimetrul aflat sub supraveghere. Seful Directiei Sanitar-Veterinare, Constantin Savu, a spus ca va pune la dispozitie o masina cu medicamente si asistenti medicali pentru a veni in sprijinul locuitorilor din zona restrictionata.
Rezultatele testelor prelevate de pe raza sectorului 4 nu au fost inca finalizate si facute publice, dar primarul Adrian Inimaroiu a declarat ca este foarte probabila confirmarea virusului gripei aviare in gospodariile aflate sub supraveghere, deoarece au fost mai multe cazuri de mortalitate in randul pasarilor de aici. Potrivit primarului sectorului 4, administratia locala este pregatita sa intre in carantina grad I pentru toate cele 15 strazi stabilite inca de sambata, la Comandamentul Antiepizootic, dar la acestea se vor mai adauga alte patru strazi care urmeaza a fi stabilite in functie de rezultatul analizelo.r In cazul carantinei din sectorul 4, filtrul de acces va fi pe strada Tudor Gonciu. Totodata, in sectorul 4 exista suspiciunea gripei aviare in urma unor teste rapide la inca trei gospodarii din cinci aflate sub monitorizare.
Panica in zona Luica
Aseara, dupa ce s-a anuntat ca bucurestenii din perimetrul Andronache nu vor mai putea sa paraseasca zona in urmatoarele sapte zile, o parte din cetatenii din cartierul Luica au intrat in panica. Ei au luat hotararea sa-si paraseasca locuintele. Astfel, s-a format o coada de masini de cateva sute de metri la una din portile-filtru. Primarul sectorului 4, Adrian Inimaroiu, a declarat ca se astepta la o astfel de reactie din partea unor locuitori dupa ce a fost facut anuntul oficial ca zona Andronache a intrat in carantina de gradul I.
Celule de criza
Sambata, prefectul Mioara Mantale a instituit o celula de criza la nivelul institutiei, aceeasi masura fiind luata ieri si de primarul general Adriean Videanu. Birourile celor doua oficialitati se afla in aceeasi cladire, fiind despartite de un singur perete, astfel ca "asigurarea permanentei la Comitetele locale de sector pentru situatii de urgenta si stabilirea fluxului comunicational cu Comandamentul Antiepizootic al Municipiului Bucuresti, aflat sub conducerea primarului general al Capitalei" este sigura, potrivit prefectului Mantale, care i-a insarcinat pe subprefecii Cristina Ecaterina Corut si Costel Simion sa participe la intrunirile Comandamentului Antiepizootic, convocat de primarul general Adriean Videanu, la sediul Primariei Capitalei. De asemenea, reprezentantii Prefecturii trebuie sa solicite informatii operative de la structurile deconcentrate si descentralizate cu atributii specifice privind evolutia situatiei, sa faca monitorizarea acesteia si raportari periodice catre Ministerul Administratiei si Internelor.
Sectorul 3 in alerta
Primarul Liviu Negoita a dispus Serviciului Fond Funciar si Registrului Agricol din Primaria Sectorului 3 sa transmita avertizari celor peste 300 de detinatori de pasari din aceasta zona a Bucurestilor, in legatura cu masurile pe care trebuie sa le ia de urgenta pentru a evita pericolul transmiterii virusului grupei aviare de la pasari la om. De asemenea, au fost informati ca li se interzice lasarea orataniilor in afara gospodariilor si accesul la luciul de apa, precum si comercializarea lor.
Sambata dimineata, salariatii primariei care mentin legatura cu Comandamentul municipal au fost instruiti de personalul sanitar veterinar in legatura cu procedura de prelevare a cadavrelor de pasari salbatice si semisalbatice identificate de cetateni pe domeniul public, strazi, carosabil, parcuri, lacuri, precum si cu procedura de efectuare a dezinfectiei. In acelasi timp, s-au luat masuri pentru ca echipaje ale Politiei Comunitare Sector 3 sa patruleze in permanenta pe strazi.
"In situatia identificarii unor cadavre de pasari salbatice sau semisalbatice pe domeniul public (parcuri, lacuri, strazi etc.) cetatenii sunt rugati sa anunte la Dispeceratul Primariei Sectorului 3 - tel. non stop 9854. Informatia va fi transmisa imediat catre SC Rosal Grup SRL, care va actiona cu masini si personal dotate corespunzator si care, in conditii de maxima securitate, va prelua, transporta si preda cadavrul pasarii la DSVSAB pentru analize. Daca se va confirma suspiciunea de gripa aviara, echipaje ale Politiei Comunitare Sector 3, Jandarmeriei si Politiei vor izola imediat zona, vor declara caratina si vor dispune masuri specifice necesare in astfel de situatii", ne-a declarat primarul Negoita.
Alarma falsa in Sectorul 6
Celula de criza de la Primaria Capitalei are atributia de a prelua si inventaria toate informatiile si masurile adoptate de comitetele antiepizootice organizate la nivelul sectoarelor 1-6, DSVSA, Inspectoratul de Politie Sanitara si Medicina Preventiva, precum si de la celelalte institutii cu atributii in prevenirea si combaterea influentei aviare. Informatiile preluate sunt transmise de indata tuturor membrilor comitetului antiepizootic al municipiului Bucuresti, precum si Comandamentului Antiepizootic Central si Prefecturii Capitalei. Ieri, in urma sesizarilor primite de la cetatenii din Sectorul 6 referitoare la prezenta unor pasari moarte, s-au prelevat probe pentru stabilirea influentei aviare. Testele rapide au iesit negative pentru toate cazurile sesizate in aceasta zona a Capitalei.
Videanu va interzice cresterea orataniilor
Cresterea pasarilor de curte si a altor animale domestice ar putea fi interzisa in Bucuresti, potrivit unei initative municipale care va fi supusa dezbaterii publice, incepand de saptamana viitoare, a anuntat, ieri, primarul general Adriean Videanu. "Este o propunere, pe care vreau sa o evaluez corect, sa vedem care ar fi impactul acestei masuri, mai ales pentru cei vizati in mod direct, crescatorii de pasari de la periferie. Pe de alta parte, suntem o capitala europeana in care nu putem creste porci, pasari sau mai stiu eu ce animale de curte", a afirmat Videanu.
Propunerea municipala va fi suspusa dezbaterii publice pe site-ul Primariei, sugestiile bucurestenilor si recomandarile specialistilor urmand sa fie preluate intr-un proiect de hotarare. Potrivit statisticilor municipale, in Capitala exista 29.883 pasari de curte. Cele mai multe se afla in Sectorul 2, in locuintele din apropierea lacurilor, zona declarata cu cel mai ridicat grad de risc. Municipalitatea mentine restrictia de vanzare a pasarilor vii in piete, decizia urmand sa aiba caracter permanent, potrivit initiativei primarului general.
De altfel, si ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat ca analizeaza posibilitatea elaborarii unui act normativ, prin care sa fie stabilite conditiile in care pot fi crescute pasari in aglomerari urbane. "Cresterea pasarilor de curte in orase ar putea fi interzisa prin lege", a declarat ministrul Flutur, ieri, dupa sedinta Comandamentului central Antiepizootic, la care a participat si premierul Calin Popescu Tariceanu. "Ne-am pus problema daca sa mai permitem cresterea pasarilor de curte, in orase. Este anormal ceea ce se intampla in prezent. Nu putem permite perpetuarea acestui fenomen intr-o capitala europeana, in marile aglomeratii urbane, deoarece, pana la urma, este vorba si de sanatatea oamenilor", a afirmat Flutur.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.