Cetatenii din Muntenegru urmeaza sa decida disolutia completa a ceea ce a mai ramas din fosta Iugoslavie. In cadrul referendumului ce va avea loc maine in Muntenegru, cetatenii sunt chemati la urne pentru a spune daca doresc sa mentina in viata preze
Cetatenii din Muntenegru urmeaza sa decida disolutia completa a ceea ce a mai ramas din fosta Iugoslavie. In cadrul referendumului ce va avea loc maine in Muntenegru, cetatenii sunt chemati la urne pentru a spune daca doresc sa mentina in viata prezenta uniune federala cu Serbia sau daca vor sa devina un stat complet independent. Lungul drum al Muntenegrului spre desprinderea de Belgrad a inceput inca din 1997, odata cu distantarea clara a lui Milo Djukanovici, premier si ex presedinte al Muntenegrului, de politica dictatoriala a lui Slobodan Milosevici. De aceea, un vot in favoarea independentei ar marca punctul culminant al carierei lui Djukanovici, ultimul lider balcanic care a ramas la putere dupa dezmembrarea fostei Iugoslavii, devenind un adept inflacarat al independentei. Creditati cu peste 56% din voturi in sondaje, sustinatorii independentei, in frunte cu liderii tarii, ar trebui sa depaseasca pragul de 55 de procente fixat de Uniunea Europeana pentru ca victoria lor sa fie validata, in timp ce prezenta la scrutin trebuie sa fie mai mare de 50 la suta. Potrivit Mediafax, partizanii mentinerii uniunii cu Serbia, in frunte cu formatiunea de opozitie pro Belgrad, Partidul Socialist al Poporului, mai spera sa rastoarne aceasta tendinta. UE, care nu si-a ascuns reticenta fata de noi divizari ale Balcanilor, a insistat pentru un rezultat lipsit de ambiguitate al referendumului. Desi ramane foarte legat din punct de vedere istoric si cultural de Serbia, Muntenegru dispune deja de o autonomie din punct de vedere economic, beneficiind de o moneda (euro) si un sistem vamal diferite de ale Belgradului. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.