Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Codului Fiscal va fi discutat de Guvern saptamana viitoare, iar dupa aprobare va fi inaintat in procedura de urgenta Parlamentului, astfel incat sa existe timpul necesar pentru ca dezbaterile parlam
Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Codului Fiscal va fi discutat de Guvern saptamana viitoare, iar dupa aprobare va fi inaintat in procedura de urgenta Parlamentului, astfel incat sa existe timpul necesar pentru ca dezbaterile parlamentare sa fie finalizate pana la 1 iulie 2006, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor. La inceputul acestei saptamani, senatorul liberal Varujan Vosganian, presedintele Comisiei Buget Finante Banci, atragea atentia ca, daca documentul nu va fi discutat de Executiv in aceasta saptamana, Parlamentul nu va mai avea timp sa il aprobe in actuala sesiune. Ieri, insa, Finantele au precizat ca Guvernul va "vedea" Codul saptamana viitoare, iar in cel mult 60 de zile de la aparitia legii in Monitorul Oficial vor fi publicate si normele de aplicare, care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007. Proiectul a fost discutat cu reprezentantii mediului de afaceri, firmelor de consultanta si asociatiilor profesionale. "Este pentru prima data, in ultimii 16 ani, cand o lege fiscala este supusa dezbaterii publice si intruneste toate conditiile pentru a fi publicata in Monitorul Oficial cu sase luni inaintea intrarii in vigoare a acesteia, asigurand astfel stabilitatea si predictibilitatea mediului de afaceri", se arata in comunicatul Finantelor. Proiectul de lege va fi discutat, la inceputul saptamanii viitoare, in Comitetul Economic si Social (CES). Finantele mai mentioneaza ca legile privind TVA, directivele europene privind impozitul pe venit si cele referitoare la accize au fost discutate cu oficialii Uniunii Europene.
Proprietatea taxata cu prioritate
Cele mai importante modificari se refera la dublarea impozitului pentru masinile sub 1600 de cmc, de la 280.000 lei, in prezent, la 560.000 de lei, dar si la majorarea semnificativa a taxei pentru masinile de peste 2000 cmc, care ar urma sa creasca de peste zece ori, de la 560.000 lei in prezent, la minim 6,7 milioane de lei. De asemenea, impozitele pentru locuintele cu o suprafata mai mare de 150 de metri patrati vor fi majorate anul viitor, urmand sa creasca si taxele pe care populatia le va plati pentru terenuri. Astfel, pentru locuintele cu o suprafata mai mare de 150 de metri patrati, valoarea impozabila se va majora cu cate 10% pentru fiecare 100 de metri patrati sau fractiune din acestia. Spre exemplu, daca locuinta are 200 mp, valoarea impozabila (asupra careia va fi aplicat impozitul) creste cu 5%, si, implicit, proprietarul va plati un impozit mai mare, pentru ca asupra acestei valori se aplica taxa de 0,1%. De la 1 ianuarie 2007, Finantele intentioneaza sa aplice un impozit nediferentiat de 16% pentru castigurile din tranzactiile bursiere. In acest moment, pentru vanzarea actiunilor detinute mai mult de un an impozitul este de 1%. De asemenea, varianta finala de modificare a Codului Fiscal prevede ca veniturile din dobanzile la depozitele la vedere sau conturi curente nu se impoziteaza. Alte modificari se refera la schimbarea sistemului de impozitare a microintreprinderilor care, de anul viitor, vor plati 16% la profit. Pana acum, acestea puteau opta intre un impozit de 3% pe cifra de afaceri sau impozitul standard de 16% pe profit. Nici agricultorii nu vor scapa de impozit. Finantele propun o taxa de 2% pentru veniturile arendasilor care vand en-gros produse vegetale catre unitati de colectare si depozitare. De asemenea, va fi eliminata scutirea de impozit pentru veniturile programatorilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.