Tranzactia prin care grupul austriac Erste Bank a cumparat 61,88% din actiunile BCR, pentru care va plati 3,72 miliarde de euro, este a sasea ca valoare in clasamentul tranzactiilor de pe piata serviciilor financiare din Europa, potrivit unui studiu
Tranzactia prin care grupul austriac Erste Bank a cumparat 61,88% din actiunile BCR, pentru care va plati 3,72 miliarde de euro, este a sasea ca valoare in clasamentul tranzactiilor de pe piata serviciilor financiare din Europa, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC). Potrivit firmei de consultanta, pretul platit de banca austriaca pentru preluarea BCR reflecta avantajele pe care Erste Bank le va avea prin aceasta tranzactie, respectiv o expunere mare pe o piata in crestere, preluarea unei retele de peste 300 de sucursale, a 2,5 milioane de clienti persoane fizice si 300.000 de clienti corporatisti. In acelasi timp, fuziunea dintre subsidiara romaneasca a HVB si Banca Comerciala Ion Tiriac a fost una dintre cele mai valoroase tranzactii din Europa Centrala si de Est. "Achizitia realizata de Erste Bank face parte dintr-un plan important de privatizare stabilit de Guvernul Romaniei. In acest program este prevazuta si privatizarea, in acest an, a Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC)", spun autorii raportului. Studiul face si un inventar al privatizarilor realizate in anul 2005 in Romania, valoarea acestora ajungand la 4,9 miliarde de dolari, suma care plaseaza Romania, alaturi de Ucraina, pe primul loc in regiunea Europei Centrale si de Est. Principala contributie la aceasta suma o reprezinta vanzarea BCR. Alte privatizari importante au fost investitiile de 326 de milioane de dolari in achizitia de pachete majoritare la doi dintre principalii distribuitori de energie. Electrica Oltenia si Electrica Moldova au fost vandute catre Ceske Energeticke Zavody (CEZ) si, respectiv, E.ON AG. "Pentru anul 2006 este asteptata privatizarea celorlalti trei distribuitori de energie si a complexelor energetice, precum si eventuala listare a companiilor din sectorul de generare si transmisie gaze", se mentioneaza in studiu. "Derularea acestor privatizari a dus la situarea Romaniei pe primul loc din regiune impreuna cu Ucraina, valoarea investita in privatizari fiind de 4,9 miliarde de dolari in 2005. Urmatoarele tari sunt Cehia cu 4,3 miliarde dolari, urmata de Ungaria cu 2,7 miliarde dolari", au mai apreciat autorii studiului. (A.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.