Stabilitatea politicilor fiscale si monetare pana la integrarea in Uniunea Europeana (UE) este mai importanta pentru calificativele acordate Romaniei si Bulgariei decat data precisa a aderarii, considera analistii agentiei internationale de rating St
Stabilitatea politicilor fiscale si monetare pana la integrarea in Uniunea Europeana (UE) este mai importanta pentru calificativele acordate Romaniei si Bulgariei decat data precisa a aderarii, considera analistii agentiei internationale de rating Standard&Poor's in ultimul raport privind ratingurile celor doua tari. Potrivit agentiei, principala provocare pentru Romania, tara in care veniturile si cheltuielile au un nivel scazut in Produsul Intern Brut, o reprezinta capacitatea de cofinantare a proiectelor. "Pentru a acoperi costurile suplimentare generate de calitatea de membru UE, Romania are nevoie de un spatiu de manevra suplimentar, care implica atat largirea bazei impozabile, imbunatatirea colectarii taxelor si/sau majorarea impozitelor acolo unde este posibil, cat si monitorizarea atenta a evolutiei cheltuielilor (in special a salariilor din sectorul bugetar) si restructurarea companiilor de stat", se precizeaza in raportul citat. O eventuala relaxare a politicii fiscale, in conditiile in care Romania inregistreaza deficit bugetar, spre deosebire de Bulgaria, ar majora riscul de supraincalzire economica, se arata in raport. In plus, documentul subliniaza ca atat Romania cat si Bulgaria au inregistrat, in 2005, un nivel ridicat al deficitului de cont curent, 9% si, respectiv 12% PIB, ceea ce a crescut expunerea la risc a celor doua tari in situatia unei modificari a directiei fluxurilor de capital.
"Simplul statut de tara membra UE va atrage dupa sine mari cantitati de fonduri structurale si de coeziune, care, daca vor fi investite eficient, ar putea contribui intr-o maniera semnificativa la imbunatatirea structurii economice a Romaniei si Bulgariei, ceea ce ar conduce la imbunatatirea viitoare a ratingurilor de tara. Cu toate acestea, experienta precedentului val de extindere arata ca, pe termen scurt, efectele aderarii la UE pot fi, in unele situatii, destabilizatoare, in special in sectorul fiscal, ca urmare a cerintelor de cofinantare a proiectelor comunitare", a aratat analistul Standard & Poor's, Remy Salters. Ratingurile acordate, in viitor, Romaniei si Bulgariei, vor fi influentate de data previzionata pentru adoptarea monedei unice europene. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.