Comisia juridica si Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputatilor au inceput dezbaterile pe marginea proiectului de lege a cultelor. Deputatii au votat doar primele 6 articole care se refera la libertatea religioasa, drepturile si obligatii
Comisia juridica si Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputatilor au inceput dezbaterile pe marginea proiectului de lege a cultelor. Deputatii au votat doar primele 6 articole care se refera la libertatea religioasa, drepturile si obligatiile cultelor si ale adeptilor cultelor religioase.
Deputatul PRM Ioan Aurel Rus a propus un amendament care pedepseste cu amenda sau inchisoare de la 6 luni la 3 ani a celor ce se fac vinovati de prozelitism religios agresiv. Conform amendamentului adoptat in Comisii, prozelitismul agresiv este definit ca propovaduirea ce incalca dreptul la intimitate al individului, dreptul la libertatea de constiinta si care utilizeaza metode si tehnici psihologice agresive de persuasiune sau promiterea si oferirea de bani in scopul atragerii de noi adepti.
Un alt amendament adoptat ieri a fost acela al deputatului social-democrat Gheorghe Chiper. Prin amendamentul sau este interzisa prelucrarea datelor cu caracter personal privind apartenenta religioasa si convingerile religioase fara consimtamantul persoanei vizate.
In cazul recensamantului, consimtamantul explicit nu mai este necesar. In proiectul legii cultelor inaintat de ministerul de resort, este garantata libertatea tuturor cultelor religioase sau ideologiile atee atata vreme cat acestea nu aduc atingere drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, sigurantei publice, ordinei, sanatatii si moralei publice.
Totodata, statul se angajeaza sa nu acorde privilegii sau sa faca discriminari intre cultele existente. Cultele recunoscute vor beneficia de salarizarea personalului clerical si neclerical. Deocamdata, nu s-a ajuns la o intelegere privind categoria in care vor fi asimilati preotii.
Printr-un amendament s-a propus ca salarizarea lor sa se faca in conformitate cu statutul functionarului public, iar prin altul clericii asimilati cadrelor didactice. Ieri, a fost adoptat si articolul care prevede distinctia intre gruparile religioase ca forme de asociere fara personalitate juridica si cultele si asociatiile religioase care sunt persoane juridice de drept privat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.