Procurorii Lazar Augustin si Victor Campean sunt cei doi anchetatori care au compus celebrul dosar "Aurul Dacilor" cu scopul de a compromite mai multe personalitati din cadrul PSD. Pe parcursul carierei lor, acestia au facut un tandem judiciar de zil
Procurorii Lazar Augustin si Victor Campean sunt cei doi anchetatori care au compus celebrul dosar "Aurul Dacilor" cu scopul de a compromite mai multe personalitati din cadrul PSD. Pe parcursul carierei lor, acestia au facut un tandem judiciar de zile mari, Campean fiind subalternul lui Lazar si totodata unul dintre cei mai devotati colaboratori. Nu vom vorbi astazi despre legaturilor lor profesionale, ci despre modul in care cei doi au decis sa devina vecini. Adica sa isi construiasca doua vile somptuase in Alba Iulia, ingemanate intr-un adevarat bloc de locuinte. Vom analiza totodata declaratiile de venit ale acestora din care va rezulta clar ca in ultimii opt ani cei doi procurori au trait, impreuna cu familiile lor, precum ascetii.
Vilele gemene
Dupa cum se poate observa din fotografii, cei doi procurori au imobile identice compuse din doua etaje si mansarde locuibile, identic vopsite si de valoare egala. Ei bine, aici apare prima fractura in declaratiile de avere ale celor doi. Astfel, Campean sustine ca si-a construit vila din anul 1992 pana in 2005, iar Lazar pretinde ca si-a terminat imobilul in anul 1997. Daca privim cu atentie imobilul observam ca este putin probabil ca ridicarea acestuia sa se fi facut fragmentat, in sensul ca unul sa fi terminat de construit casa in timp ce colegul sau sa nu fi ridicat decat un etaj. Fiecare vila "geamana" are 298 de metri patrati suprafata locuibila.
O alta discrepanta care conduce la ideea ca ambii procurori si-au terminat casa in acelasi timp, dar ca si-au armonizat declaratiile de avere pentru a indeparta privirile banuitoare, este cea referitoare la achizitionarea terenului. Lazar spune ca a cumparat terenul intre anii 1994 si 2001, in timp ce Campean a achizitionat suprafata de pamant necesara ridicarii constructiei intre anii 1991 si 2001. Gardul, culoarea imobilelor, fundatia si practic absolut tot ceea ce tine de constructia acestora sunt identice.
Daca pana in acest moment "detaliile" de mai sus nu sunt edificatoare cu privire la reticenta procurorilor in a se afisa cu asemenea imobile, pretul acestora dovedeste cu prisosinta acest lucru. Lazar Augustin pretinde ca partea sa de vila a costat 1.373.911.000 lei, adica 39.254 euro. Campeanu zice in declaratia sa de avere ca un pic mai mult, adica 1.470.084.770 lei, adica 42.000 de euro. Nu este clar ce are in plus vila lui Campean fata de cea a lui Lazar, pentru ca in exterior nu se vede nimic in plus, iar in interior totul este identic, conform constructorilor. Analiza facturilor si a planselor inginerilor probabil contin date suplimentare, dar observarea acestora sta in sarcina altor structuri abilitate de lege.
Pentru o corecta informare a opiniei publice trebuie sa spunem ca un apartament cu o suprafata locuibila de 100 de metri patrati se plateste in Alba Iulia cu circa 50.000 de euro. Este putin probabil ca imensul bloc construit pentru cei doi procurori, care insumeaza 600 de metri patrati, costa doar 81.000 de euro. Fara teren!
Un profesor de sute de milioane si un magistrat econom
In randurile de mai jos vom pune la dispozitia opiniei publice si modul in care cei doi au facut banii necesari ridicarii celor doua imobile. Conform declaratiei sale de avere, Lazar Augustin a inregistrat venituri din activitatea sa de procuror si dascal. Fiind numit drept procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, Lazar a obtinut, in anul 2004, 557.434.771 lei, din activitati didactice 60.488.992 lei, din activitatile publicistice 25.000.000, lei iar sotia sa 265.713.000 lei. In total, ambii soti au produs la nivelul anului 2004 nici mai mult nici mai putin decat 908.636.763 lei, adica 25.961 euro. Adica mai putin de un miliard pe an. Daca socotim ca a declarat ca a terminat casa in anul 1997, asta inseamna ca veniturile din 2004, marite dupa sporirea salariilor magistratilor, ar putea fi totusi un reper pentru valoarea declarata in acte a vilei. Numai ca lucrurile nu stau deloc asa. Vila procurorului Lazar Augustin valoreaza pe piata imobiliara aproximativ 250.000 de euro. Fara mobila si fara dotarile interioare. Deci familiei Lazar i-ar fi trebuit zece ani sa traiascu cu "aer" pentru a pune deoparte banii necesari constructiei. Fara teren!
Familia Lazar are si datorii, contractate insa cu mult dupa terminarea constructiei: 30.000 de euro. Are si bani pusi deoparte: 18.000 de euro. Si mai detine si un apartament in Cluj si o masina scumpa. Terenurile arabile aflate in posesia familiei Lazar nu le vom mai pune la socoteala.
Daca Lazar Augustin a justificat oarecum construirea macar a fundatiei si a unui etaj, celalalt procuror, Victor Campean este cu adevarat un ascet din toate punctele de vedere. Acesta sustine ca a ridicat vila din salariul sau de procuror care este de 427.516.737 lei pe an si din pensia sotiei care se ridica la 48 de milioane de lei pe an. Asta in timp ce avea si un leasing si achizitiona si terenuri si apartamente in diferite zone.
Este ridicol sa mai calculam cum a reusit sa traiasca procurorul Campean si familia sa timp de 12 ani de zile cat a durat constructia casei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.