Romano Prodi, liderul Uniunii de stanga, mandatat de presedintele Giorgio Napolitano sa formeze Guvernul Italiei, s-a dovedit extrem de prompt, reusind sa prezinte, ieri dupa-amiaza, imediat dupa depunerea juramantului in calitate de premier, lista e
Romano Prodi, liderul Uniunii de stanga, mandatat de presedintele Giorgio Napolitano sa formeze Guvernul Italiei, s-a dovedit extrem de prompt, reusind sa prezinte, ieri dupa-amiaza, imediat dupa depunerea juramantului in calitate de premier, lista echipei cu care doreste sa plece la drum. "Este un Guvern solid si echilibrat", a asigurat el. Din relatarile presei rezulta ca siguranta afisata, ieri, de premier masca, de fapt, o noapte agitata, negocierile pentru stabilirea componentei Cabinetului prelungindu-se pana la ora 01:00. Prodi a trebuit sa faca numeroase jonglerii diplomatice pentru a se inconjura de oamenii pe care si-i dorea, evitand, in acelasi timp, ruptura cu unii dintre aliati.
Nu numai Italia, ci si Europa a urmarit, cu deosebita atentie, manevrele pentru formarea Executivului de la Roma. Din partea Europei conservatoare, in mod precis nu au existat sperante prea mari ca acest nou Guvern al Italiei va fi altceva decat o grupare comunista. Ba, mai mult, unel voci documentate au semnalat, dupa victoria lui Prodi in alegerile legislative din aprilie, ca exista motive pentru suspectarea acestuia de legaturi cu fostul KGB. Acuzatia a fost lansata si in ZIUA, de catre militantul anticomunist Vladimir Bukovski, inca persona non grata in Rusia fostului sef al FSB, Vladimir Putin.
Premierul italian, anchetat la Strasbourg
Europarlamentarul britanic Gerard Batten a solicitat Parlamentului European sa initieze o investigatie in legatura cu informatiile conform carora Prodi ar fi facut parte, la un moment dat, din KGB. In contextul in care "KGB, acum FSB, se afla in centrul retelei institutionalizate a crimei organizate si coruptiei care domina Rusia", Batten semnaleaza ca "este imposibil sa demisionezi din KGB, asa cum este imposibil sa demisionezi din La Cosa Nostra". Europarlamentarul a declarat ca membri vechi ai KGB ar fi dispusi sa depuna marturie intr-o astfel de investigatie, "in conditii potrivite". Anterior, Batten a relatat in plenul Legislativului comunitar ca un ex-locotenent-colonel in FSB, respectiv Aleksandr Litvinenko, detine date potrivit carora Romano Prodi ar fi "omul" informatiilor rusesti la Roma. Un alt ex-agent KGB, aflat acum la Londra, a confirmat aceasta relatare. Litvinenko a parasit Rusia si FSB in anul 2000, stabilindu-se in Occident.
Italia, la mana comunistilor
Deocamdata, Prodi s-a concentrat pe formarea Guvernului, si mai putin asupra perspectivei unei anchete a Parlamentului European in legatura cu presupusele sale afinitati fata de KGB.
Noul premier si-a adus alaturi doi dintre principalii aliati, carora le-a oferit funcaiile de vicepremieri: Massimo D'Alema, presdintele Democratilor de Stanga, caruia ii revine si portofoliul externelor, si Francesco Rutelli, seful partidului Margherita, care va fi si ministru al Culturii. Emma Bonino, fost comisar european, se va ocupa de Afaceri Europene. Din cei 25 de ministri ai noului Guvern, sase sunt lideri ai partidelor membre ale Uniunii, partide, in majoritate derivate din Partidul Comunist, sub diverse denumiri, dar fidele orientarii de baza. Cat de solid va fi Cabinetul Prodi, ramane de vazut.
Cat priveste insa celalalalt termen utilizat de premier, si anume "echilibrat", nu se poate spune ca este cel mai indicat pentru a descrie o echipa de orientare comunista. De fapt, nu numai Guvernul, ci intregul regim aflat, acum, la carma Italiei, sta sub spectrul comunismului.
Roma Rosie
Saptamana trecuta, dupa indelungi tergiversari, Prodi a reusit sa-l impuna, in functia de sef al statului, in al patrulea tur de scrutin parlamentar, pe Giorgio Napolitano, in varsta de 81 de ani. Nascut la 29 iunie 1925 la Neapole, el s-a inscris la 17 ani intr-un grup de rezistenta comunist, inainte de a deveni membru al partidului in 1945. A fost ales pentru prima oara in Parlament in 1953. Atributul de fost comunist a facut din Napolitano un om al premierelor pe scena politica italiana: in 1996, primul fost comunist care devenea ministru de Interne; in 2006, primul om politic fost comunist care accede in cea mai inalta functie din stat. In timpul Razboiului Rece, el a fost singurul lider comunist care primea invitatii din partea universitatilor americane.La sefia Camerei Deputatilor, un comunist declarat, Fausto Bertinotti, in varsta de 66 de ani. Poarta permanent intre buze o tigara neaprinsa, in amintirea vremurilor cand fuma. Bertinotti si-a inceput cariera politica in aripa stanga a Partidului Socialist de Unitate Proletara, raliat Partidului Comunist, in 1972. La dezmembrarea acestuia, in 1991, Bertinotti, fidel doctrinei rosii, se inscrie in Partidul Refondarii comuniste, al carui secretar devine, trei ani mai tarziu. In paralel cu activitatea politica, seful Camerei s-a implicat intens in viata sindicala a tarii. Alt sindicalist de frunte troneaza acum in fotoliul de presedinte al Senatului, rezervat celui de-al doilea om in stat: Franco Marini, membru al partidului Margherita, sindicalist devotat, ajungand pana la functia de vicesecretar national. In 1991, accede pe scena politica. Are si el o curiozitate, scuzabila la cei 73 de ani ai sai: nu se desparte de pipa pe care nu o aprinde niciodata. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.