Potrivit variantei finale de modificare a Codului Fiscal, veniturile din dobanzile din depozitele bancare la termen in limita a 10.000 de lei vor fi scutite de la plata impozitului, de la 1 ianuarie 2007, data de la care sunt exceptate de la impozita
Potrivit variantei finale de modificare a Codului Fiscal, veniturile din dobanzile din depozitele bancare la termen in limita a 10.000 de lei vor fi scutite de la plata impozitului, de la 1 ianuarie 2007, data de la care sunt exceptate de la impozitare si dobanzile la depozitele la vedere sau conturi curente, transmite Mediafax. Exceptate de la impozitare sunt veniturile din dobanzi generate de un depozit la termen in limita unui plafon de 10.000 de lei pe an sau 2.000 de euro/an, inclusiv, constituit incepand cu 1 ianuarie 2007, la o singura unitate bancara, pentru fiecare contribuabil, se arata in proiectul Ministerului Finantelor. Aceste castiguri sunt neimpozabile numai daca, la constituirea depozitului la termen, contribuabilul completeaza o declaratie pe proprie raspundere prin care specifica faptul ca nu mai beneficiaza de aceasta facilitate la alte unitati bancare. Veniturile din dobanzi aferente titlurilor de stat si obligatiunilor municipale raman in categoria castigurilor neimpozitate. In schimb, nu vor mai fi scutite veniturile din dobanzi aferente titlurilor emise de Agentia Nationala pentru Locuinte si alte entitati emitente de obligatiuni, care vizeaza constructia de locuinte.
Castigurile realizate pe piata de capital vor fi impozitate cu cota de 16%, indiferent de perioada de detinere a titlurilor in portofoliu. In prezent, castigurile din vanzarea titlurilor de valoare sunt impozitate cu 1% sau 16%, cotele fiind aplicate in functie de perioada de detinere a titlurilor in portofoliu. Impozitul de 16% se datoreaza pentru castigul net realizat din transferul valorilor mobiliare, altele decat titlurile de participare la fondurile deschise de investitii si partile sociale, dobandite incepand cu data de 1 iunie 2005 si instrainate de la 1 ianuarie 2006, intr-o perioada mai mica de un an de la cumparare. Asupra castigului net obtinut din transferul valorilor mobiliare achizitionate incepand cu data de 1 iunie 2005 si instrainate intr-un interval mai mare de un an de la data dobandirii se aplica o cota de 1%. Companiile de brokeraj sau alti platitori de venit vor avea obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului reprezentand plata anticipata, la fiecare tranzactie. Aceste castiguri se vor impune cu o cota de 10%, impozitul retinut constituind plata anticipata in contul impozitului anual datorat. Castigul net anual se determina ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate in cursul anului respectiv, ca urmare a tranzactionarii titlurilor de valoare, altele decat titlurile de participare la fondurile deschise de investitii, partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.