Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a fost multumit de evaluarea de care Romania a avut parte in Raportul de tara prezentat de Olli Rehn in fata Parlamentului European. "Este cea mai buna evaluare de care Romania a avut parte in cadrul monitoriza

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a fost multumit de evaluarea de care Romania a avut parte in Raportul de tara prezentat de Olli Rehn in fata Parlamentului European. "Este cea mai buna evaluare de care Romania a avut parte in cadrul monitorizarii", a spus primul-ministru la cateva minute dupa declaratia comisarului pentru Extindere. Tariceanu a apreciat ca Romania a avut parte de o monitorizare mult mai stricta decat tarile care au aderat la Uniune in 2004.

Exces de entuziasm

"Raportul Comisiei este o evaluare corecta si obiectiva ce a scos in evidenta ce a realizat Romania de la precedentul raport, din octombrie 2005". Premierul sustine ca exista doua mesaje fundamentale pe care Comisia Europeana le-a transmis ieri Romaniei. Primul este ca aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007 este pe deplin realizabila, iar al doilea este acela ca progresele majore au fost remarcate, dar eforturile trebuie continuate in acelasi ritm. Cuprins de entuziasm, Tariceanu a spus chiar ca "alternativa aderarii in 2008 nu este luata in considerare".
Un motiv suplimentar de satisfactie pentru seful Executivului este faptul ca "au fost dezamorsate clauzele de salvgardare pentru combaterea coruptiei si securizarea frontierelor", clauze care constituiau pana acum o amenintare serioasa la adresa aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

Steguletele, eliminate complet in acest an

In ceea ce priveste cele patru stegulete rosii care au mai ramas in atentia oficialilor europeni, Tariceanu a spus ca acestea sunt pe domenii cu "un caracter extrem de tehnic si ne vom permite sa le rezolvam pana la sfarsitul anului in curs". Optimismul sau se bazeaza pe faptul ca cele patru stegulete rosii "nu sunt probleme de sistem". Tariceanu a prezentat detaliat stadiul in care se afla rezolvarea acestor cerinte ale Uniunii Europene. Astfel, modul in care sunt asigurate fondurile pentru agricultura a intrat in competentele Agentiei de Plati si Interventii, care functioneaza la 70% din capacitate. In cadrul Agentiei lucreaza 3000 de oameni, dar intarzierile s-au datorat perioadei de training pentru salariati. O alta cerinta a UE se refera la finalizarea hartilor digitale ale terenurilor agricole, harti pe baza carora ar trebui sa fie acordate subventiile pentru tarani. Tariceanu a anuntat ca 40% din datele colectate pana acum au fost deja procesate. Al treilea stegulet vizeaza ecarisajul. Aici premierul a spus ca intarzierile au fost cauzate de dispute care au trebuit sa fie solutionate pe calea justitiei. Ultimul stegulet este pe domeniul Finantelor si este datorat absentei unui sistem informatizat de colectare a taxei pe valoarea adaugata. Si aici problema este in curs de rezolvare pentru ca sistemul va intra in perioada de testare de la 1 iulie. Primul-ministru a declarat ca va supraveghea personal ducerea la bun sfarsit a acestor programe.
Cat priveste solicitarea Comisiei Europene de continuare a reformelor in justitie si a eforturilor de combatere a coruptiei, Tariceanu a spus ca "nu vom reduce turatia reformelor". Premierul a cerut o implicare mai mare si a Parlamentului, a structurilor din sistemul judiciar in acest efort. La final, Tariceanu si-a felicitat echipa cu care a colaborat la Palatul Victoria: "Le multumesc tuturor ministrilor, care au muncit cot la cot pentru o performanta mai buna".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.