Amenintare de la Viena
Presedintele regaseste aceleasi stegulete din octombrie
Presedintele Traian Basescu atentioneaza institutiile statului, in mod deosebit ministerele si agentiile guvernamentale, asupra recomandarilor din Rapor
Amenintare de la Viena
Presedintele regaseste aceleasi stegulete din octombrie
Presedintele Traian Basescu atentioneaza institutiile statului, in mod deosebit ministerele si agentiile guvernamentale, asupra recomandarilor din Raport, in primul rand in domeniile care sunt marcate cu sintagma "serious concern", respectiv trei de la capitolul Agricultura si unul de la capitolul Impozitare. Presedintele va continua, conform prerogativelor constitutionale, sa ceara institutiilor statului sa intensifice ritmul reformelor in toate sectoarele de activitate, se mai arata in documentul Administratiei Prezidentiale. In opinia sefului statului, Raportul "este o radiografie reala si credibila a preformantelor tarii noastre". Mai mult, Basescu atentioneaza institutiile statului ca in Raportul din luna octombrie 2005 au fost mentionate un numar considerabil de domenii marcate cu stegulete galbene care necesitau continuarea eforturilor. Analizand Raportul din 16 mai se constata ca cea mai mare parte a acestora se regasesc si in Raportul actual, indicand actiune insuficienta. Din acest punct de vedere, Presedintele apreciaza ca este nevoie de mai multa exigenta si determinare din partea institutiilor statului. In opinia sefului statului, Raportul de tara reprezinta un ghid pentru actiunea guvernamentala, pentru cea prezidentiala, pentru toate institutiile statului, fiind in acelasi timp si un ghid pentru fiecare dintre romani. Seful statului remarca, intr-un comunicat de presa, ca evaluarea Comisiei contine argumentele necesare aderarii Romaniei la 1 ianuarie 2007, fara aplicarea clauzei de salvgardare. Presedintele considera ca Executivul are obligatia sa depuna eforturi considerabile ca intrarea la 1 ianuarie 2007 sa se faca fara nicio restrictie de utilizare a fondurilor alocate Romaniei. (Anca HRIBAN)
Blaga: Raportul suna bine
Ministrul Administratiei si Internelor Vasile Blaga a declarat ieri, de la Strasbourg, ca in conditiile in care in Raport este precizata clar" data aderarii Romaniei la UE, "depinde de noi sa continuam ce avem de facut". "Data este clar precizata, depinde de noi sa continuam ce avem de facut. Din punctul nostru de vedere, Raportul suna bine", a spus Blaga, citat de Mediafax, adaugand ca aceasta evaluare este una de etapa, care confirma ca Romania si Bulgaria sunt privite "la pachet". "Nu avem motive sa ne fie rusine de ce am facut", a mai spus ministrul, adaugand ca doreste precizari mai clare de la comisarul european pentru extindere Olli Rehn in legatura cu ce are Romania de facut pentru aderare. Ministrul s-a aratat convins ca va exista in continuare o departajare pe cele doua tari in legatura cu masurile care mai trebuie luate pana in toamna anului 2006, astfel incat aderarea sa aiba loc la 1 ianuarie 2007. (C.E.)
Flutur: Mai avem inca mult de munca
Raportul de tara recunoaste progresele facute in ultimele 7 luni in zona agriculturii si a sigurantei alimentare, a declarat ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. "Extrem de importanta este sublinierea ca agricultura Romaniei se afla pe drumul cel bun si ca trebuie sa continuam pe baza realizarilor de pana acum", a mai spus ministrul de resort.
El a aratat ca exista vointa politica, legislatia, resursele financiare si personalul necesar pentru a ne indeplini angajamentele pana la 1 ianuarie 2007. "In ceea ce priveste steguletele rosii, ele semnaleaza faptul ca exista inca un volum important de munca ce trebuie depus si ca avem datoria sa tinem motoarele turate la maximum. Toate cele trei stegulete rosii vor fi rezolvate pana la data aderarii si sunt convins ca agricultura romaneasca va merita aderarea", a mai spus Flutur. (L.M.)
Macovei: Suntem pe drumul cel bun
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a comentat ieri, in fata presei, raportul preliminar in privinta Justitiei, care are cateva stegulete galbene, cu precadere pe problema coruptiei. Macovei a apreciat ca "raportul e corect si riguros" si si-a exprimat satisfactia ca Romania nu mai are nici un stegulet rosu pe Justitie: "Progresele sunt evidente pe coruptie si reforma Justitiei si ne arata ca suntem pe drumul cel bun". Ministrul a adaugat ca sunt cateva sarcini de indeplinit pana la viitorul raport din octombrie.
Intrebata de reporterii ZIUA, daca i se pare normal, ca fost procuror, sa accepte ca trei sferturi din procurorii DNA nu au finalizat, in cele noua luni ale mandatului lui Daniel Morar, nici un rechizitoriu, Macovei a raspuns "nu mi se pare normal". Ea a adaugat ca aceasta este o problema de evaluare, ce cade in sarcina procurorului sef Daniel Morar, si ca nu se gandeste sa-l schimbe din functie in conditiile in care "mi-a schimbat un stegulet rosu intr-unul galben". (R.S.)
Sulfina Barbu: Raportul este obiectiv
Raportul de monitorizare prezentat ieri de Comisia Europeana este un document obiectiv si reflecta atat evolutiile pozitive, cat si directiile pe care le are de urmat Romania intr-un domeniu care trebuie sa ramana o prioritate nationala, a declarat ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu. " In ceea ce priveste progresul inregistrat in sectorul IPPC (prevenirea si controlul poluarii industriale), trebuie remarcat efortul financiar al agentilor economici care au depus cereri pentru autorizatiile de conformare. Pentru respectarea angajamentelor luate prin programul Natura 2000, MMGA va aloca fonduri suplimentare pentru a putea face o inventariere corecta a siturilor naturale existente in tara noastra. Acest capitol este extrem de important pentru viitorul Romaniei ca stat membru al Uniunii Europene, tinand cont ca avem o biodiversitate extraordinara", a precizat Sulfina Barbu. (L.M.)
Tariceanu: "Cea mai buna evaluare"
Premierul Calin Popescu Tariceanu a sustinut ieri ca Raportul prezentat de Comisia Europeana "este cea mai buna evaluare pe care a avut-o vreodata Romania" din partea acestui for. Potrivit premierului, acest lucru este cu atat mai important cu cat, din cauza intarzierilor acumulate pana in anul 2005, Romania a fost supusa "unei monitorizari extrem de stricte si de riguroase din partea partenerilor europeni". "Consider ca raportul Comisiei a prezentat o evaluare corecta si obiectiva, care a scos in evidenta tot ceea ce a realizat Romania de la raportul precedent din octombrie 2005 si a pus, de asemenea, in evidenta, lucrurile care trebuie realizate pana la finele acestui an", a adaugat seful Executivului. Potrivit acestuia, unul dintre mesajele cele mai importante pe care le-a transmis ieri Comisia Europeana a fost acela ca aderarea Romaniei la UE, pe 1 ianuarie 2007, este "pe deplin realizabila". Pe de alta parte, premierul a aratat ca ar fi fost bucuros ca Raportul sa diferentieze mai net Bulgaria de Romania. "In privinta activarii clauzei de salvgradare, conditiile prevazute in Tratatul de aderare au fost mult mai dure in privinta Romaniei decat in privinta Bulgariei. Daca pentru Bulgaria este nevoie de o unanimitate a pozitiei tarilor membre, in cazul Romaniei este nevoie numai de o majoritate calificata deci un numar mult mai mic", a spus premierul, adaugand ca, daca "Romania ar fi fost astazi in situatia in care sunt vecinii nostri, probabil ca amanarea ar fi fost decisa". (C.E.)
Vladescu: "Steguletele sunt doar probleme tehnice"
"Ma declar satisfacut de continutul Raportului de Tara. Orice fel de emotie referitoare la existenta celor patru stegulete rosii trebuie sa dispara. Sunt doar niste probleme tehnice. Sunt deficiente la un sistem tehnic de transmisie de date privind decontarile de TVA cu alte tari. Nu suntem in situatia de a cauta vinovati, ci in situatia de a rezolva probleme. Raportul de monitorizare este insa unul extrem de bun pentru Romania. Lucram pentru crearea de sisteme de accesare a fondurilor europene pentru ca Romania sa dea dovada de o putere de absorbtie cat mai mare. Sa stiti ca acest aspect este extrem de important si nu trebuie sa ne relaxam dupa data de 1 ianuarie 2007. In acest sens, eu cred ca avem nevoie de educatie riguroasa la nivel local, administrativ. Degeaba lucram la centru daca lucrurile nu merg bine si nu exista intelegere la nivelul administratiei locale." (R.G.)
Romania in deriva pana la toamna
Foto: Mediafax Dezbaterea, in Parlamentul European, reunit la Strasbourg, a Raportului de tara pentru Romania nu ne-a dezvaluit, practic, nimic din ceea ce nu stiam. Documentul Comisiei Europene nu ne-a taiat elanul, dar nici nu ne-a oferit mult-dorita certitudine in privinta aderarii la UE la 1 ianuarie 2007. Si responsabilii de la Bucuresti, si presa si, de fapt, tot romanul stiau deja ca suntem deficitari la patru domenii, semnalate in raport cu stegulete rosii si ca la alte 44 de capitole ne-am facut temele cu prea putina constiinciozitate, astfel incat am primit cartonase galbene. Raportul prezentat de comisarul pentru Extindere, Olli Rehn, exprima acceptul Uniunii in privinta aderarii tarii noastre, in conditiile in care carentele semnalate in actualul document vor fi remediate pana la intocmirea urmatorului raport, in octombrie, anul acesta. De asemenea, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a declarat tandemul romano-bulgar apt pentru a se alatura familiei europene la 1 ianuarie 2007, cu conditia de a rezolva "cateva probleme care starnesc ingrijorare". Ceea ce insa nu au spus oficialii europeni este ca, desi nu s-a pronuntat termenul "amanare" in privinta termenului aderarii, anuntarea datei in octombrie nu va lasa timp fizic pentru derularea procedurilor de ratificare a Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE in legislativele tarilor comunitare. Este un risc de luat in calcul, daca tinem seama de faptul ca 11 din cele 25 de state membre UE nu au ratificat, inca, documentul. Sa speram ca parlamentele respectivelor 11 tari vor tine cont de opinia comisarului Rehn, potrivit caruia Raportul trebuie luat drept un indemn la accelerarea procedurilor de ratificare. (D.E.)
Recomandarile Comisiei
Desi apreciaza "pasii semnificativi" in directia reformei justitiei, prin infiintarea unor structuri solide pentru lupta impotriva coruptiei, dar si prin cresterea numarului si imbunatatirea calitatii investigatiilor independente cu privire la acuzatiile de coruptie la nivel inalt, Raportul Comisiei Europene considera necesara continuarea eforturilor de pana acum, solicitand noi rezultate in lupta impotriva coruptiei. Totodata, Comisia pledeaza pentru consolidarea aplicarii reformei in domeniul justitiei, dar si pentru o mai mare transparenta, eficienta si impartialitate a sistemului judiciar, recomandand Consiliului Superior al Magistraturii "sa isi intensifice activitatile in sensul promavarii interpretarii uniforme a legii si sa verifice calitatea procesului de judecata". La capitolul lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, Comisia considera ca "reformele initiate de Ministerul Justitiei si Departamentul National Anti-coruptie trebuie urmate de eforturi sustinute din partea celorlalte institutii ale statului astfel incat progresele inregistrate sa devina ireversibile".
Romania - economie de piata functionala
In domeniul administratiei publice, oficialii europeni constata "anumite progrese" in combaterea traficului de fiinte umane, dar si "progrese semnificative" la capitolul protectia copilului, remarcand, pe de alta parte, ca "Guvernul a continuat sa recurga in mod excesiv la ordonante de urgenta, in detrimentul Parlamentului". "Romania ramane o tara de tranzit si, intr-o mai mica masura, o tara de origine si de destinatie a traficului de fiinte umane", continua evaluarea Comisiei Europene, apreciind, totodata, ca "integrarea sociala a minoritatii rome necesita in continuare eforturi substantiale", de dorit si in cazul "combaterii rasismului, discriminarii, xenofobiei si a tuturor formelor de intoleranta". In ceea ce priveste criteriile economice, raportul declara Romania "economie de piata functionala", recomandand continuarea reformei in domeniul cheltuielilor publice si consolidarea sistemului de colectare a impozitului pe venit. Reforma structurala necesita, de asemenea, continuare restructurarii sectoarelor energetic, minier si al transportului, Comisia solicitand, totodata, progrese si in ceea ce priveste implementarea programului de privatizare.
Patru "stegulete rosii"
Potrivit raportului, la capitolul aplicarea aquis-ului comunitar, Romania s-a aliniat in mod considerabil. Astfel, de la raportul din octombrie 2005 si pana in prezent numarul domeniilor care ridicau serioase semne de intrebare in contextul pregatirii Romaniei pentru aderare a scazut in mod semnificativ de la 14 la 4. Prin urmare, punctual, domeniile care necesita, in continuare, eforturi marite si reprezinta un motiv serios de ingrijoare sunt:
1.- agentiile de plata acreditate, complet operationale, pentru gestionarea platilor directe catre fermierii si operatorii care intra sub incidenta politicii agricole comune;
2.- infiintarea unor sisteme integrate corespunzatoare de administrare si control in agricultura - platile in domeniul agricol reprezinta o parte semnificativa a bugetului UE. Statele membre trebuie sa garanteze cheltuirea corespunzatoare a acestor fonduri. Orice deficiente in acest domeniu pot duce la intarzierea platilor si pot determina ajustarea sumelor sau recuperarea banilor contribuabililor europeni;
3.- construirea sistemului de colectare si a unitatilor de neutralizare a deseurilor de origine animala in conformitate cu legislatia europeana referitoare la EST (encefalopatiile spongiforme transmisibile) si la deseurile de origine animala - siguranta alimentara este una din preocuparile majore ale cetatenilor UE, prin urmare produsele alimentare trebuie sa respecte in intregime toate cerintele UE;
4. sistemele informatice de gestionare a impozitelor trebuie sa fie pregatite pentru interoperabilitate cu cele din restul Uniunii pentru a facilita colectarea corecta a TVA pe intreaga piata interna a UE - resursele bazate pe TVA fac parte din veniturile la bugetul UE si, prin urmare, colectarea corecta a TVA este esentiala pentru interesele financiare ale Uniunii.
44 de "cartonase galbene"
Comisia Europeana a indicat Romaniei in raportul prezentat la Strasbourg, un numar de 44 de "cartonase galbene", respectiv cu patru mai mult fata de cele semnalate in raportul anterior. Capitolele vizate sunt: libera circulatie a marfurilor (doua stegulete), libera circulatie a persoanelor (un stegulet), libera circulatie a serviciilor (trei stegulete), libera circulatie a capitalurilor (un stegulet), dreptul societatilor comerciale (un stegulet), concurenta (doua stegulete), agricultura (zece stegulete), pescuitul (un stegulet), politica sociala (sapte stegulete), educatie, formare profesionala si tineret (un stegulet), cultura si politica in domeniul audiovizualului (un stegulet), politica regionala si coordonarea instrumentelor structurale (doua stegulete), protectia mediului inconjurator (trei stegulete), cooperare in domeniul justitiei si afacerilor interne (cinci stegulete), control financiar (trei stegulete) si diverse (un stegulet). (Anne-Marie LUPASCU, Luciana POP)
Premierul si presedintele, la Parlament
Presedintele Comisiei Europene Jose Barosso si comisarul european pentru Extindere Olli Rehn se intalnesc azi cu presedintii celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei, cu cei ai comisiilor de afaceri externe si cu liderii grupurilor parlamentare pentru a discuta despre raportul de tara. Seful Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a anuntat, ieri, ca aceasta intalnire va fi urmata de o declaratie politica a premierului Tariceanu pe tema integrarii europene in cadrul celor doua Camere reunite ale Legislativului. Olteanu a precizat ca, dupa declaratie, vor urma dezbateri si interventii ale grupurilor parlamentare pe aceasta tema. Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu a trimis, de la Viena, o scrisoare Parlamentului prin care anunta intentia sa de a se adresa acestui for pe 19 iunie "printr-un mesaj" cu privire la aderarea Romaniei la UE. Olteanu a declarat ca scrisoarea lui Basescu a fost discutata in cadrul Biroului Permanent, urmand ca pe 19 iunie sa aiba loc o sedinta comuna a celor doua Camere. (R.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.