Conducerile universitatilor de stat si ale celor particulare acreditate pot solicita CNSAS verificarea cadrelor didactice care predau in cursuri in cadrul respectivelor institutii. Acest amendament a fost aprobat ieri de senatorii juristi, care au de
Conducerile universitatilor de stat si ale celor particulare acreditate pot solicita CNSAS verificarea cadrelor didactice care predau in cursuri in cadrul respectivelor institutii. Acest amendament a fost aprobat ieri de senatorii juristi, care au dezbatut Ordonanta de Guvern privind accesul la propriul dosar si deconspirarea politiei politice comuniste. La discutiile pe marginea Ordonantei au participat atat presedintele CNSAS, Claudiu Secasiu, cat si membrii Cazimir Ionescu, Corneliu Turianu si istoricul Stejarel Olaru. "Cu cat exista mai multe categorii de persoane sau de institutii care beneficiaza de acest drept, de a fi informate asupra relatiilor cu politia politica comunista, cu atat cred ca si societatea se va insanatosi mai repede", a salutat Claudiu Secasiu adoptarea acestui amendament. Din categoria cadrelor didactice care pot fi verificate de CNSAS fac parte rectorul, prorectorul, secretarul stiintific al Senatului universitar, decanii, prodecanii, secretarii stiintifici de facultate si sefii de catedra din respectivele universitati, precum si inspectorii generali sau adjuncti si inspectorii de specialitate ai Inspectoratului scolar judetean. In aceeasi categorie intra si directorul de liceu ori de grup scolar, precum si directorul institutiilor de cultura la nivel national, judetean, municipal si local.
Revolutionarii, luati la bani marunti
Senatorii juristi au mai stabilit ca CNSAS sa-i verifice pe toti cei care detin certificate de revolutionar sau de luptator anticomunist. Acest amendament a fost propus de presedintele CNSAS Claudiu Secasiu, fiind ulterior insusit de membrii Comisiei Juridice si votat in unanimitate. "CNSAS nu are nimic cu persoanele care au suferit. Este vorba despre o verificare normala a celor care detin certificate de revolutionar sau de luptator in rezistenta anticomunista si beneficiaza de anumite drepturi", a explicat Secasiu. Si Cazimir Ionescu a intervenit, sustinand ca ar putea fi descoperita o anumita categorie de revolutionari sau de luptatori anticomunisti, care nu merita sa detina drepturile care le revin. Membrul CNSAS i-a dat ca exemplu in acest sens pe ofiterii Securitatii, care "au devenit revolutionari in decembrie 1989".
"Securitatea ca politie politica comunista"
Comisia Juridica a decis si pastrarea textului propus de Guvern in care persoanele alese sau numite in functii si demnitati publice sunt obligate sa completeze o declaratie, conform unui model. Senatorii au mai discutat si pe marginea titlul actului normativ. Modificarea pe care au stabilit-o senatorii face ca legea sa nu mai vizeze deconspirarea tuturor aparatelor represive apartinand "politiei politice comuniste", ci doar a "Securitatii ca politie politica comunista". Ordonanta de Guvern privind accesul la propriul dosar si deconspirarea politiei politice comuniste se transforma astfel in "Lege privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii ca politie politica comunista". Schimbarea a fost propusa de peremistii Valentin Dinescu si Gheorghe Funar. Claudiu Secasiu s-a declarat nemultumit de aceasta transformare, care "limiteaza sfera de aplicare a legii doar la Securitate", adaugand ca plenul Senatului ar putea decide revenirea la forma initiala. (V.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.