In fiecare an, palestinienii comemoreaza "Ziua dezastrului national" (nahkba), pe care o asociaza cu 15 mai 1948, data infiintarii Statului Israel. De obicei, organizatiile teroriste se straduiesc sa marcheze evenimentul prin atentate-sinucigase sau
In fiecare an, palestinienii comemoreaza "Ziua dezastrului national" (nahkba), pe care o asociaza cu 15 mai 1948, data infiintarii Statului Israel. De obicei, organizatiile teroriste se straduiesc sa marcheze evenimentul prin atentate-sinucigase sau manifestatii violente. Anul acesta, comemorarea n-a fost stropita cu sange, manifestantii au umplut strazile oraselor palestiniene, dar nu s-au incaierat cu soldatii israelieni. In diferite colturi din lume s-au facut auzite cuvantari, mai mult sau mai putin incendiare, si chiar liderii palestinieni, Hamas si Fatah au vorbit mai ponderat ca in trecut. Conducatorii palestinieni atrag insa atentia ca tragedia a inceput sa fie uitata. Sute de mii de palestinieni au fost nevoiti sa-si paraseasca locuintele si pamanturile, acum foarte batrani, multi dintre ei traiesc in conditii mizerabile, impreuna cu copiii si nepotii lor, in tabere de refugiati raspandite in diferite tari arabe, in Gaza si Cisiordania. Palestinienii atribuie Israelului vinovatia pentru aceasta tragedie nationala, dar uita ca in acelasi timp, sute de mii de evrei au fost, la randul lor, nevoiti sa fuga din tarile arabe si sa-si paraseasca locuintele si pamanturile. Un tratat de pace ar putea sa repare unele nedreptati; daca tragedia nu va putea fi uitata, cel putin cele doua popoare s-ar putea bucura de o existenta mai normala. Doi lideri locali, presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas, si noul premier israelian, Ehud Olmert, incearca sa indrepte lucrurile in aceasta directie. Primul a ajuns deja la Soci, pe malul Marii Negre, unde s-a intalnit cu presedintele rus, Vladimir Putin; al doilea se pregateste sa plece la Washington, pentru a obtine binecuvantarea presedintelui american Bush pentru planul sau de retragere unilaterala din Cisiordania. Inainte de a pleca in Rusia, de "Ziua Nahkba", Mahmud Abbas a cerut Israelului sa renunte la planul de retragere unilaterala, pentru ca acest plan va incendia intreaga zona si va lichida pentru o lunga perioada orice sansa de pace. Mahmud Abbas a cerut organizatiilor palestiniene radicale sa inceteze tirurile de rachete "Qassam" asupra asezarilor israeliene si a apelat la armata israeliana sa stopeze incursiunile militare si "lichidarile selective". De remarcat ca, in discutiile purtate cu liderul palestinian, presedintele rus a insistat asupra necesitatii ca Hamas sa recunoasca statul Israel. Am putea fi martori la minunea ca cei doi veri semiti sa se aseze, din nou, la masa tratativelor? In "Tara Sfanta" s-au petrecut multe minuni. Dar pana atunci, ieri la Damasc, 14 tari arabe au decis la "Congresul boicotului" sa stranga latul economic anti-israelian.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.