Personaj renumit in lumea medicala, doctorul Streinu Cercel (foto) este director al Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" din Capitala si unul dintre cei mai importanti consilieri ai actualului ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Mai exa
Personaj renumit in lumea medicala, doctorul Streinu Cercel (foto) este director al Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" din Capitala si unul dintre cei mai importanti consilieri ai actualului ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Mai exact, Streinu Cercel este consilier pe boli infectioase al ministrului Sanatatii, printre atributiile sale numarand-se si problema gripei aviare. De unde si porecla de "Doctorul Aviara". Totodata, doctorul Streinu Cercel este si presedinte al Comisiei Nationale de Lupta Anti-SIDA (CNLAS). Un program lansat in anul 1997 si despre care consilierul lui Nicolaescu spune ca a dat rezultate foarte bune. Practic, consilierul lui Eugen Nicolaescu se bucura de o imagine extrem de buna si de o notorietate de invidiat printre colegii sai.
Numai ca in ciuda acestei imagini numele lui Streinu Cercel a fost implicat in mai multe scandaluri si afaceri controversate. Pana nu de mult, consilierul lui Nicolaescu era un personaj ce parea intangibil. Dovada este si declaratia data pentru ZIUA de un fost angajat important al Ministerului Sanatatii, care a dorit sa-si pastreze anonimatul. "Profesorul Streinu Cercel este un om foarte respectat. E greu sa faci ceva impotriva lui. Profesorul este un adversar redutabil. Nu conteaza ce masina conduce si de la cine, nu conteaza cum si ce are in casa. Si stii vorba aia: numai cu doctorul si cu popa sa nu te certi", spunea acesta.
De curand insa, consilierul ministrului Sanatatii a fost pus sub urmarire penala de catre Directia Nationala Anticoruptie fiind invinuit intr-un dosar ce priveste licitatii pentru achizitionarea de echipamente medicale pe parcursul anului 2001 de catre Ministerul Justitiei. Streinu Cercel a fost acuzat de procurorii anticoruptie de abuz in serviciu. Practic, anchetatorii anticoruptie sustin ca Cercel si ceilalti invinuiti din acest dosar - doctorul Serban Bradisteanu sef sectie la Spitalul de Urgenta Floreasca, Constantin Dumitru sef sectie la Spitalul Militar Central si Emanuel Parausanu sef Serviciu Medical Independent la Administratia Nationala a Penitenciarelor -, "in anul 2001, in calitate de membri ai Comisiei de licitatie de aparatura medicala organizata de Ministerul Justitiei au intocmit un caiet de sarcini si au decis achizitionarea unor aparate medicale pentru spitalele din sistemul penitenciar, fara o temeinica fundamantare. Astfel au fost achizitionate aparate inutile in valoare de peste patru milioane de euro si totodata, prin atribuirea contractelor comerciale unor firme care nu au indeplinit cel mai bun punctaj, au fost incalcate dispozitiile legale in vigoare privind achizitiile publice".
Aceasta nu este singura afacere controversata in care apare numele actualului consilier al ministrului Sanatatii. Ziarul ZIUA a atras atentia in urma cu mai multe luni de zile despre modul, cel putin dubios, de achizitionare a unor aparaturi, medicamente si consumabile de catre Ministerul Sanatatii, dar si despre comportamentul anumitor personalitati din lumea medicala care aveau o pozitie privilegiata de arbitraj. La acea vreme reporterii ZIUA au aratat ca doctorul Adrian Streinu Cercel a comis anumite ilegalitati in domeniul organizarii si desfasurarii de licitatii in programul anti-SIDA. Un caz ce seamana cu cel in care Directia Nationala Anticoruptie a decis inceperea urmaririi penale fata de Cercel.
In numarul de azi, ZIUA va prezenta o noua afacere dubioasa in care este implicat numele doctorului Streinu Cercel. Unul dintre cele mai importante personaje din domeniul Sanatatii, asa cum am aratat mai sus.
Intreaga poveste incepe in anul 1950 cand un anume George Palaghita a acumulat datorii imense catre stat ca urmare a unor afaceri necurate. Cuantumul datoriei depasea la acea vreme 1,5 milioane de lei. Lei foarte vechi! Statul a decis sa instituie sechestru asupra bunurilor care-i aduceau profit lui Palaghita si apoi, din cauza neplatii datoriei, i le-a luat. Unul dintre bunurile confiscate de stat ca urmare a masinatiunilor financiare facute de Palaghita a fost un apartament de peste 100 mp situat in buricul Bucurestiului, chiar langa Sala Palatului. Acesta a fost trecut apoi in administrarea Primariei Capitalei, care a decis sa-l inchirieze. Lucrurile au decurs lin pana Palaghita a revenit in forta si a solicitat statului roman sa ii restituie imobilul, pe motiv ca a fost persecutat politic. Inainte de a evoca mai departe odiseea juridica a acestui personaj, trebuie sa precizam ca George Palaghita era unchiul doctorului Adrian Streinu Cercel, fratele mamei acestuia. Este foarte important acest amanunt deoarece pe parcursul povestii se va putea observa modul in care medicul s-a descotorisit in acte de aceasta legatura de rudenie tocmai pentru a putea beneficia de pe urma banilor lui Palaghita. Revenind la istoria imobilului mai sus amintit, situat pe strada Ion Brezoianu nr.51, proprietatea acestuia, in urma revendicarii lui Palaghita, a ajuns subiect pe masa Judecatoriei Sectorului 1 care a dispus revenirea imobilului in proprietatea lui Palaghita. Apelul formulat de Consiliului Local al Municipiului Bucuresti, judecat la Tribunalul Bucuresti a fost castigat din nou de Palaghita, deoarece primaria a uitat sa-l timbreze. In anul 1995, Primaria Capitalei solicita recurs in anulare la Parchetul General, care este admis doi ani mai tarziu. In sentinta data de Curtea Suprema de Justitie se arata de ce tot ce se judecase pana atunci era apa de ploaie: "Potrivit probelor administrate in fata instantei de fond, apartamentul cu privire la care s-a cerut restituirea, a fost trecut in proprietatea statului in baza Decretului nr.224/1951, privitor la urmarirea imobiliara, pentru realizarea creantelor statului, urmarindu-se procedura de urmarire prin vanzare la licitatie publica si de preluare, prevazuta de lege". Prin urmare, George Palaghita pierduse casa pentru ca fusese escroc, nu pentru ca fusese persecutat politic. Acest "amanunt" a scapat magistratilor de la Judecatoria Sectorului 1.
Fantoma de la nr. 51A
Dupa decizia Curtii Supreme, Primaria a inscris in registrul de transcriptiuni si inscriptiuni imobiliare al biroului de notari publici dreptul de proprietate al statului asupra imobilului pana nu demult in litigiu. De asemenea, i s-a cerut functionarei Carmen Pavel deschiderea de rol fiscal pe numele statului, numai ca, cercetata ulterior de Parchet, s-a stabilit ca aceasta nu a facut operatiunea timp de sase luni. Doctorul Cercel a fost cel care a obtinut fiscalul cu nr. 51A, scopul obtinerii acestuia fiind certificatul de mostenitor pentru soacra si sotia sa. Toti cei mai sus-mentionati au uzat de fals cu sprijinul notarului. Povestea era insa departe de final. Un an mai tarziu, imediat dupa moartea lui Constantin Cercel, socrul celebrului doctor Streinu Cercel, doamnele Cercel Irina si Cercel Streinu Gabriela obtin de la Administratia Financiara a Sectorului 1 un certificat in care se arata ca au domiciliul in strada Ion Brezoianu nr. 51 A, sc A ap.10 (n.red. imobilul pana nu demult aflat in litigiu se afla la adresa Ion Brezoianu nr.51, sc 1, ap. 10) si ca nu au datorii catre stat.
Bineinteles ca nu exista nici un numar "51A" pe strada Ion Brezoianu, ci doar 51, deci nu exista nici apartamentul nr. 10 la scara A, ci doar apartamentul detinut de stat, aflat la scara 1, nr.10. Aceasta mica escrocherie, in care a fost folosit un functionar de la Administratia Financiara a Sectorului 1 a dat nastere unui lant de ilegalitati care a implicat judecatori, procurori, functionari publici din cadrul mai multor structuri. Acestia l-au ajutat direct pe doctorul Streinu Cercel sa obtina un bun care nu i se cuvenea.
Dupa instalarea "fantomei" in persoana doamnelor Cercel si Streinu Cercel, la nr. 51A de pe strada Ion Brezoianu, unchiul doctorului, adica Palaghita, i-a vandut primului imobilul de pe strada Ion Brezoianu nr.51. Contra sumei de patru milioane de lei. Lei vechi! Apare un alt functionar de la evidenta fiscala mecanizata, care mai comite o magarie. Acesta nu a trecut imediat rolul imobilului pe numele statului, asa cum era normal dupa decizia Curtii Supreme, fapt care a permis Irinei Cercel, sotia lui Constantin Cercel - socrul doctorului, sa obtina un certificat fiscal cu nr.15732. Astfel, dupa moartea lui Constantin Cercel, Irina Cercel, pe baza certificatului fiscal, solicita succesiunea dupa sot.
Intre timp, dupa ce decizia Curtii Supreme a intrat in vigoare, chiriasii imobilului, familia Soare a cumparat imobilul. Auzind despre posibila succesiune, familia Soare a solicitat Directiei Impozite si Taxe Locale Sector 1 - Bucuresti explicatii cu privire la "fantoma"de la nr. 51 A, dar mai ales cu privire la certificatul eliberat pentru familia Cercel in care se atesta ca imobilul de la nr. 51A este domiciliul lui Constantin Cercel. Directia ii raspunde, in anul 2000, ca a fost o "eroare" si ca proprietarul de drept este, conform actelor, familia Soare.
Suceala de zile mari
Dupa decesul lui Constantin Cercel, socrul celebrului doctor, vaduva si sotia directorului Spitalului "Matei Bals" au initiat un proces pentru obtinerea casei din Ion Brezoianu nr. 51. Pe data de 31.10.2003, Judecatoria Sectorului 1, prin judecatorul Carmen Balan, anuleaza decizia Curtii Supreme si ofera imobilul familiei Streinu Cercel.
Doi ani mai tarziu, la apel, judecatorii Georgeta Sarbu si Marioara Arhip decid ca familiile Streinu Cercel si Cercel sunt proprietarii de drept ai imobilului din Brezoianu 51. Dupa aceasta decizie, destinul familiei Soare in casa din Brezoianu nr.51 se incheiase. Trebuia sa paraseasca imobilul cat mai repede, dupa ce statul le luase banii pe el, dupa ce Curtea Suprema anulase orice drept al vreunei terte parti asupra imobilului si dupa ce ani de zile de zbucium si chinuri isi pusesera amprenta asupra sanatatii fizice a membrilor familiei.
Chiar pe ultima suta de metri a acestui calvar, Eugenia Soare a descoperit o noua escrocherie facuta de Constantin Cercel, mandatarul celebrului Palaghita, cel care inselase statul si apoi se daduse per-secutat politic: acesta isi falsificase datele din buletin, isi ascunsese copiii declarand ca nu are mostenitori, mintise cu privire la faptul ca era casatorit, isi determinase sotia sa foloseasca numele de fata pentru a obtine anumite privilegii independent de el si, in felul acesta, oferise un imens patrimoniu imobiliar familiei doctorului Streinu Cercel. Apartamentul din str. Ion Brezoianu reprezentand numai o mica parte a averii pe care Palaghita i-a oferit-o, prin donatii si vanzari, familiei doctorului Streinu Cercel.
Iata cateva dintre infractiunile savarsite de catre Palaghita si sotia acestuia, dar care nu au fost luate in seama de procurorii sesizati corect de familia Soare si care, astfel, au determinat obtinerea ilegala a unor bunuri materiale de catre Adrian Streinu Cercel.
Oamenii si nelegiuirile lor
Printre cei care au contribuit la toata aceasta mascarada pe parcursul a 10 ani se numara si functionari publici care au decis, prin eludarea legii, sa fie partasi cauzei uneia dintre tabere.
Iuliana Bendac, procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1, care a dat neinceperea urmaririi penale, de trei ori, in ciuda recomandarilor Despinei Maria Mihai (n.red.- la acea vreme adjunctul procurorului gen. al Romaniei), care i-a dat ordonanta de infirmare a solutiei pentru Carmen Pavel, functionar la Administratia Financiara a Sectorului 1. Aceasta a eliberat acel certificat fiscal in fals pe un numar si o adresa fictiva, 51A, dand astfel posibilitatea comiterii escrocheriei. Marin Dumitru, expert autorizat de cadastru, care a intocmit un dosar cadastral in fals, dosar ce sta si astazi la baza intabularii la BCF sect 1. Zechiu Iasmina, grefier la BCF sect.1, care a intabulat pe numele lui Cercel, in anul 2000, actele acestuia peste actele familiei Soare transcrise in 1998. Cercel Irina si Cercel Streinu Gabriela, care s-au folosit de toate aceste falsuri. Judecatorul Carmen Balan de la Judecatoria Sectorului 1 care a comparat titlurile de proprietate, a incalcat o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila a Curtii Supreme de Justitie si, cu toate ca exista o hotarare ce desfiintase titlul vanzatorului Palaghita si, ca atare, toate actele subsecvente au devenit nule de drept, le-a oferit imobilul fara nici un suport legal. Judecatorii Curtii de Apel Romanita Vranceanu, Georgeta Sarbu si Marioara Arhip, care au incalcat hotararea CSJ, au comparat titlurile, iar decizia lor a fost motivata in totalitate pe denegare de dreptate.
"Tatal meu a fost condamnat pentru evaziune"
Pentru a spulbera orice indoiala cu privire la modul in care statul a confiscat imobilul din strada Brezoianu numarul 51, precum si pentru a indeparta orice fel de suspiciune cu privire la comportamentul lui George Palaghita in legatura cu acest caz, am contactat-o telefonic pe una dintre fiicele acestuia, pentru a ne oferi o parere legata de tatal sau. "Eu eram mica pe atunci, dar tin minte ca tatal meu a fost judecat si condamnat pentru evaziune fiscala si stiu ca statul i-a confiscat cateva bunuri". Despre modul in care tatal sau a mintit in legatura cu starea sa civila si mostenitorii rezervatari, fata lui Palaghita a sustinut ca "este amoral". "Nu stiu ce sa va spun mai mult", a adaugat aceasta.
Aceasta este, pe scurt, istoria a zece ani de procese si suferinte care au marcat cumplit familia Soare. Cancerul si atacurile cerebrale le-au subrezit sanatatea celor care au castigat o casa in fata instantei supreme, au cumparat-o, dar in zilele urmatoare vor fi nevoiti sa plece din ea. Ramane de discutat implicarea doctorului Streinu Cercel in toata aceasta poveste. Rudele sale au tranzactionat absolut totul, dar el stie exact, prin natura relatiilor de rudenie, ca Palaghita este insurat si are mostenitori, ca socrul sau a dat o suma derizorie pe acel imobil, bani pe care nu ii avea, ca toate bunurile dobandite de Palaghita au fost achizitionate intr-un singur an, dar fara ca acesta sa aiba resurse financiare care sa justifice investitiile. Ramane de vazut ce mai poate spune Justitia in acest caz.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.