In acelasi dosar civil, in baza acelorasi probe administrate corect si legal, doua instante de acelasi grad (Tribunalul Dambovita si Tribunalul Giurgiu) au pronuntat doua decizii contradictorii, ca hotarari judecatoresti irevocabile. S-a vorbit mult
In acelasi dosar civil, in baza acelorasi probe administrate corect si legal, doua instante de acelasi grad (Tribunalul Dambovita si Tribunalul Giurgiu) au pronuntat doua decizii contradictorii, ca hotarari judecatoresti irevocabile. S-a vorbit mult despre acest aberant fenomen juridic. Recent, chiar presedintele CEDO Strasbourg, sosit la Bucuresti, a criticat practica neunitara, chiar contradictorie, a instantelor din Romania. Dar niciodata nu s-au radiografiat mecanismele, aranjamentele si actele de coruptie judiciara care au generat decizii irevocabile si contradictorii in dosare solutionate pe invers de anumiti magistrati interesati.
O decizie irevocabila a Tribunalului Dambovita (ce viza punerea in aplicare a unui titlu executoriu pentru un imobil de un milion USD) a fost contracarata, in acelasi dosar, de o decizie a Tribunalului Giurgiu, care admitea o contestatie la executare. Imobilul si terenul din centrul istoric al Targovistei, adjudecate corect si legal prin licitatie publica, sunt vanate de o mafie specializata in contestari abuzive, in instante, a hotararilor judecatoresti irevocabile, executorii.
Ajuns prin stramutare la Giurgiu, dosarul cu miza milionului de dolari a fost directionat, printr-o repartizare "aleatorie", la un complet special constituit, condus chiar de presedintele tribunalului, judecatoarea-domnisoara, in varsta de 62 de ani, Ecaterina Dobre. Cunoscuta ca penalista la Tribunalul Giurgiu, Ecaterina Dobre, s-a transferat, tot aleatoriu, la un complet de cauze civile, dupa modelul Danut Cornoiu de la instanta suprema (caz finalizat de CSM cu excluderea din magistratura). Decizia Ecaterinei Dobre a generat alte trei procese (revizuire, contestatii in anulare etc.) prin care victima hotararii contradictorii se lupta acum cu falsurile intelectuale dintr-un dosar in care institutia executorului judecatoresc a fost batjocorita pentru un milion de dolari.
Sentinta corecta
Imobilul si terenul (b-dul Carol, nr.18), estimate la un milion USD pe piata targovisteana, au fost adjudecate corect si legal prin licitatie publica la data de 18 noiembrie 2004 de catre Maria Blanda. Un cetatean care a investit cu titlu executoriu o hotarare judecatoreasca irevocabila. Asa se intampla in orice stat de drept, cand o parte dintr-un proces castigat, legal, solicita executarea hotararii judecatoresti irevocabile, pentru a dobandi drepturile stabilite in instante. S-a opus executarii judecatoresti partea adversa, care a formulat contestatie la executare. Judecatoria Targoviste a respins contestatia la executare. Contestatorul a incercat sa pacaleasca instanta de fond, motivand ca isi schimbase adresa, desi Codul de procedura civila prevede ca intr-o asemenea situatie persoana in cauza trebuie sa comunice aceasta instantei. Judecatoria a constatat ca "contestatoarea a avut cunostinta despre licitatia publica, (...) informand executorul ca nu se va prezenta pentru executarea silita (n.r. - lasarea bunului, prin somatie, in deplina proprietate si posesia Mariei Blanda)".
Aranjamente cu adresa
Tribunalul Dambovita, prin decizia civila 374/2005, a respins ca nefondat recursul contestatorului care a vrut sa induca in eroare de drept si de fapt instanta de fond. Tribunalul a constatat ca sentinta civila nr.1549/2003, devenise definitiva si irevocabila deoarece impotriva acesteia constestatorul "nu si-a exercitat calea de atac a apelului, astfel ca in mod corect s-a dispus investirea cu formula executorie". Tot Tribunalul Dambovita stabilea ca "in dosar contestatorul nu a adus la cunostinta instantei de fond, in timpul solutionarii cauzei sau pana la comunicarea hotararii ca si-a schimbat domiciuliul si ca urmeaza ca actele de procedura sa-i fie comunicate la noua adresa, aceasta obligatie fiind expres prevazuta de dispozitiile art. 98 CPC". Aceasta dispozitie legala, corect aplicata de Tribunalul Dambovita, impune ca "schimbarea domiciliului uneia din parti, in timpul judecatii, sa fie adusa la cunostinta instantei prin petitie la dosar, sub pedeapsa neluarii in seama a modificarii adresei". Instanta de recurs a observat o manevra ineficienta a celor care voiau sa prosteasca pe fata pe judecatorii damboviteni, precizand in decizie: "Contestatorul a instiintat executorul judecatoresc si instanta de apel despre schimbarea domiciliului (...) fapt care nu produce insa nici un fel de efecte asupra caracterului executoriu al hotararii executorii de adjudecare prin licitatie a bunurilor" (n.r. - obtinute legal de Maria Blanda, prin plata sumei licitate).
"Virusul Cornoiu"
Vazand, in timpul procesului de la Tribunalul Dambovita ca magistratii nu se lasa pacaliti sau corupti, contestatorul a formulat cerere de stramutare a procesului. Curtea de Casatie a stabilit termen de judecare a stramutarii, fara suspendarea solutionarii dosarului de la Targoviste, la data de 17 iunie 2005. Ghinionul mafiei imobiliare din Targoviste a fost acela ca Tribunalul Dambovita a avut termen de pronuntare, in sedinta publica, la data de 14 iunie 2005, adica cu trei zile inainte de stramutarea cauzei. Prin solutionarea stramutarii, la data de 17 iunie 2005, Curtea de Casatie a trimis dosarul cu decizia irevocabila (nr.374/ 14.06.2005) la Tribunalul Giurgiu, unde s-a format dosarul cu nr. 2629/2005. Atat de aleatoriu a functionat sistemul de repartizare a dosarelor la Tribunalul Giurgiu, incat dosarul civil, stramutat de la Targoviste (cu decizie irevocabila), a ajuns la un complet special, prezidat de judecatorul penalist Ecaterina Dobre, care este si presedintele institutiei. Pentru o astfel de repartizare... aleatorie, presedintele Sectiei Civile de la Casatie, Danut Cornoiu, a fost sanctionat dur de CSM, cu excluderea din magistratura.
Solutie pe invers
Presedintele Ecaterina Dobre a riscat enorm, repartizandu-si aleatoriu acest dosar, pe care l-a solutionat exact invers, prin decizia, tot irevocabila, nr.25/20 ianuarie 2006. Afirmand in decizie ca hotararile instantelor din Dambovita au fost date cu "neanalizarea corecta a dovezilor", jud. Dobre a admis recursul contestatoarei si a dispus "anularea actelor de executare silita intocmite de executorul Ducu Mihai". Aceasta, impotriva faptului ca instanta suprema dispunea mentinerea ca valabile a tuturor actelor realizate de instantele dambovitene. Astfel, Maria Blanda, care a cumparat prin licitatie publica bunurile atacate de contestator, s-a trezit cu doua decizii irevocabile, dar contradictorii, care au la baza acelasi probatoriu in care s-au dovedit manevrele si aranjamentele partii adverse in privinta schimbarii domiciliului, in timpul procesului pierdut ca urmare a neapelarii.
Plangere la CSM
"Dosarele cu revizuirea si contestatia in anulare, cauzate de decizia contradictorie a judecatoarei Dobre, au primit termen la 13 iulie a.c., numai astfel putandu-se ataca scandaloasa hotarare judecatoreasca pronuntata aleatoriu, profund aleatoriu, de presedinta Tribunalului Giurgiu", declara avocatul Mariei Blanda, care s-a adresat CSM cu plangere impotriva posibilelor culpe disciplinare comise de magistratul-sef al judetului. Saptamana trecuta, la termenul dosarelor de revizuire, l-am abordat, in cabinetul sau, pe presedintele Tribunalului Giurgiu, solicitandu-i sa-si explice decizia contradictorie, irevocabila, dar si comportamentul profesional in repartizarea aleatorie a cauzei venita prin stramutare. Vizibil stresata de "virusul Danut Cornoiu", domnisoara jud. Dobre a refuzat sa faca vreo declaratie, invocand graba cu care trebuie sa se deplaseze la o policlinica, unde avea programat un tratament pentru o afectiune (nedezvaluita presei). CSM se poate autosesiza.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.