Vulcanul Merapi, de pe insula indoneziana Java, a inceput sa erupa, ieri, degajand nori de gaz fierbinte si imprastiind cenusa peste zonele invecinate, fenomen care a dus la evacuarea fortata a persoanelor care refuzasera pana in ultimul moment sa is
Vulcanul Merapi, de pe insula indoneziana Java, a inceput sa erupa, ieri, degajand nori de gaz fierbinte si imprastiind cenusa peste zonele invecinate, fenomen care a dus la evacuarea fortata a persoanelor care refuzasera pana in ultimul moment sa isi paraseasca locuintele. Cenusa a acoperit terenurile agricole si sute de case din provincia Ketep, situata la 10 kilometri de baza muntelui, iar multe locuinte pareau parasite dupa evacuarea locuitorilor. Desi ordinul de evacuare data de mai multe zile, cateva mii de persoane au refuzat insa pana in zorii zilei de ieri sa paraseasca zona, au curatat acoperisurile de cenusa si au redeschis magazinele, in timp ce microbuzele au continuat sa circule. Elevii s-au grabit spre scoala prin ploaia de cenusa, acoperindu-si fetele.
Muntele "a explodat deja", a declarat seful departamentului consacrat vulcanului Merapi, din cadrul Centrului de Tehnologie si Cercetare Vulcanologica din Yogyakarta. El a avertizat ca eruptia vulcanului s-ar putea produce mai degraba treptat decat spontan, iar oamenii de stiinta se tem ca acesta este doar inceputul. Varful muntelui a fost in intregime acoperit de norii desi de cenusa, care coborau si de-a lungul versantilor.
Cercul de foc
Merapi, situat la aproximativ 450 de kilometri est de Jakarta, este unul dintre cei mai activi vulcani din Indonezia - tara situata in asa-zisul "cerc de foc" al Pacificului - degajand sporadic gaz toxic, cenusa si lava fierbinte asupra zonelor invecinate. In timpul unei eruptii din 1994, majoritatea celor 70 de victime au murit din cauza revarsarii de cenusa fierbinte si alte materiale, urmata de scurgerea lavei. Eruptia vulcanului din 1930 s-a soldat cu 1300 de morti.
Ratmondo Purbo, directorul centrului de vulcanologie din Yogyakarta, a declarat ca norii formati ieri sunt "cei mai mari de pana acum... si se intind pe o arie de patru kilometri".
Indonezia a ridicat, sambata, alerta generata de vulcanul Merapi la gradul maxim, nivel cunoscut si sub denumirea de "cod rosu" sau "nivel de pericol". Expertii au declarat ca muntele se afla in "faza de eruptie" de cateva saptamani, dar asteapta ca un volum mai mare de material vulcanic sa fie aruncat la o inaltime considerabila pentru a considera ca eruptia propriu-zisa a inceput. Nivelul maxim al alertei permite autoritatilor sa ordone evacuarea fortata a zonei, iar peste 5000 de persoane au fost deja transferate in zone sigure. Presa locala a dezvaluit, insa, ca mii de locuitori inca mai paraseau satele din jurul muntelui.
Autoritatile au estimat ca aproximativ 14.000 de persoane locuiesc in imediata vecinatate a muntelui, iar alte cateva mii in zonele apropiate. Masivul muntos este situat in centrul insulei Java, cea mai populata insula a arhipelagului indonezian.
Credinte stravechi
Chiar daca Indonezia e covarsitor musulmana, multi javanezi pastreaza credinte pre-islamice, iar pentru ei muntele Merapi e un simbol cultural-cheie, acesta fiind unul din principalele motive pentru care localnicii nu au dorit sa-si paraseasca locuintele.
Pe de-o parte, ei "citesc" agitatia vulcanului ca pe un semn rau, al unor posibile tulburari politice. Pe de alta parte, exista credinta ca in varful lui se afla o imparatie cereasca, unde sufletele ajung dupa moarte. Asa ca, pentru unii localnici, semnele date de vulcan au o semnificatie divina si trebuie "ascultate" si acceptate ca atare. Batranul Marijan, in varsta de 80 de ani, venerat in zona ca un fel de mediator intre oameni si vulcan, a decis sa ramana acasa si multi i-au urmat exemplul pana ieri. Oficialitatile indoneziene au anuntau ca l-ar putea evacua fortat pe batran, cazandu-l apoi intr-un hotel de lux, pentru ca restul satenilor sa paraseasca zona. (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.