Pentru rosii sau portocalii, afacerile cu bani publici au devenit o practica des uzitata. Inca de pe vremea guvernarii PSD, gulerele albe au pus ochii pe Lacul Vacaresti, o gaselnita de peste o jumatate de miliard de euro. Cele 183 de hectare, ata
Pentru rosii sau portocalii, afacerile cu bani publici au devenit o practica des uzitata. Inca de pe vremea guvernarii PSD, gulerele albe au pus ochii pe Lacul Vacaresti, o gaselnita de peste o jumatate de miliard de euro. Cele 183 de hectare, atatea cate sunt in vizor, au aceasta valoare greu comensurabila, intrucat un singur metru patrat de teren se vinde cu peste 350 de euro. Fiindca exista alternanta politica, ce nu au reusit fostii guvernanti, incerca acum Alianta. Ministerul Mediului si Primaria Capitalei se opun din rasputeri sa restituie terenurile catre proprietarii legali. Practic ce au inceput Nastase, Lificiu si Tanasescu este continuat cu abnegatie de pd-istii Sulfina Babu si Adriean Videanu.
Concesionare cu fals in acte
Printr-o hotarare considerata si la acea vreme abuziva, HG 855/2002, guvernarea anterioara a PSD si-a dat avizul pentru construirea unui complex de distractii in zona Lacului Vacaresti. Abuzul a fost constatat pe faptul ca Nota de fundamentare a respectivei hotarari constituie un fals in acte publice, intrucat s-a pretins ca "terenul cu amplasamentul Vacaresti, in suprafata de 182,99 ha, apartine domeniului public al statului si a fost scos definitiv din circuitul agricol si civil, fiind expropriat in conditiile legii". Numai ca, in Registrul de carte funciara terenul nu era inregistrat ca fiind din domeniul public al statului si nu a fost expropriat legal. Cu toate acestea, Lacul Vacaresti a fost concesionat pe 49 de ani, cu o chirie anuala de numai 0,28 dolari/mp. In plus "oferta" presupunea si patru ani de gratie, timp in care nu se plateste nici un leu pentru chirie. Beneficiara acestei afaceri a fost firma unui cetatean libanezo-australian, Tony Mikhael, numele societatii fiind SC Royal Romanian Corporation. Pe respectiva concesiune, Mikhael urma sa construiasca un complex de agrement, cuprinzand un hipodrom, un teren de golf, piscine acoperite si in aer liber, hoteluri centre de afaceri si restaurante. Mikhael nu numai ca nu detine banii necesari investitiei, dar sta si ilegal in Romania la ora actuala, deoarece dreptul sau de sedere n-a mai fost prelungit dupa ce a fost expulzat, in urma cu un an, pentru afaceri ilegale si legaturi cu arabi urmariti international pentru relatii financiare cu Al-Queda. Pe cand se afla in opozitie, Alianta a infierat afacerea "Vacaresti", considerand-o ca una dintre cele mai mari ilegalitati cu terenuri practicate de PSD. Pe atunci primar al Capitalei, Traian Basescu l-a acuzat pe Adrian Nastase in repetate randuri ca doreste sa vanda Parcul Vacaresti pentru clientela politica in loc sa-l retrocedeze fostilor proprietari.
Dupa ce Alianta a castigat alegerile, iar Basescu a devenit presedintele Romaniei, actuala putere s-a gandit sa continue ceea ce a inceput PSD, intrucat afacerea este extrem de profitabila. In termeni reali, cele 183 de hectare (1,83 milioane metri parati) inmultite cu 340 euro (cat costa un metru patrat in zona), dau fabuloasa suma de 6,4 miliarde de euro. Asa se si justifica interesul puterii pentru acest "grandios" proiect.
Ceausescu, gasit vinovat
Unii dintre fostii proprietari din Vacaresti s-au asociat si au cerut in instanta anularea HG 855/2002. Au pierdut initial, dar, in august 2005, Curtea de Apel Bucuresti le-a dat castig de cauza. Atunci, pentru a se disculpa de falsurile grosolane facute, Adrian Nastase a aruncat vina pe ministrii Tanasescu si Lificiu, afirmand si-a dat acordul nestiind de litigiile de revendicare, el fiind de buna-credinta. Si fostul ministru al Finantelor Mihai Tanasescu s-a disculpat spunand ca lacul aparea in informarea venita de la Ministerul Mediului ca fiind proprietate publica. Cum toate firele duceau la ministrul mediului, Petre Lificiu, acesta a dat vina pe Ceausescu, sugerand ca la decretul comunist din 1988, oamenii s-au supus atunci de bunavoie masurii de evacuare.
Pana si licitatia a fost trucata
In urma minutei din data de 30.11.2002, Lificiu s-a angajat ca va negocia si va intocmi contractul pana la data de 17.01.2003. Culmea este ca SC Royal era reprezentata de o firma de avocati care pana la negocierea concesionarii reprezenta chiar Ministerul Mediului. Si fiindca toate acestea nu erau suficiente, societatea ABC International EU SRL, care a facut studiul de oportunitate si de eficienta economica a proiectului Vacaresti are ca actionar pe Oprea Fanel, care are aceeasi calitate si la SC AFS IMP EXP SRL. Firma care a fost paravan (mana moarta) la licitatia castigata de Royal Romania. Societatile lui Oprea nu mai au depuse bilanturile contabile la Registrul Comertului din anul 2002.
In ciuda tuturor acestor fapte, care intra sub incidenta codului penal, daca fostii ministrii s-au spalat pe maini, ministrul de Interne Vasile Blaga a inaintat dosarul la DNA. Justitia a constatat in aprilie 2005 ilegalitatea HG-ului de concesionare avizat de Cabinetul Nastase, Guvernul si Ministerul Mediului a facut recurs la Curtea Suprema.
Videanu pune frana
Proprietarii de terenuri din zona Vacaresti satui de tergiversarea drepturilor lor si a promisiunilor, neonorate, de garantare a proprietatii si-au cautat dreptatea in instanta. Intervenienti au fost chiar cei care trebuia sa gireze acest drept fundamental, autoritatile statului. Astfel, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia de Contencions Administrativ a dat la data de 10.04.2006 decizia de respingere a recursului declarat de Guvern si Ministerul Mediului, admitand actiunea reclamantului. Itele afacerii au ajuns si in prin cabinetul primarului general al capitalei, Adriean Videanu. Ministerul Mediului a incercat mutarea responsabilitatilor in ograda municipalitatii. In data de 03.11.2005, de la mediu pleaca spre primarie Adresa nr. 13.733 prin care se aminteste ca se va solicita Guvernului "transmiterea obiectivului de investitii Acumulare Lac Vacaresti si a terenului aferent acestuia din domeniul public al statului in domeniul public al Municipiului Bucuresti. Ajunsa la Primarie in data de 07.11.2005, a fost tinuta ascunsa patru luni, mai precis pana in 07.03.2005 cand ajunge, acolo unde trebuia, la Directia Evidenta Imobiliara si Cadastrala. Directorul juridic al Primariei Capitalei, Adrian Iordache, este cel care a tinut cu nonsalanta in propriul sertar actul cu pricina. Mai mult, acesta a spus petentilor interesati de soarta revendicarilor depuse ca municipalitatea este de acord cu derularea proiectului propus de firma Royal. Surse din Primarie spun ca din B-dul Elisabeta au plecat referinte in favoarea libanezo-australianului Mikhael la Agentia Romana pentru Investitii Straine.
Primaria Sectorului 4 cere aplicarea legii
Si primaria sectorului 4, in a carei ograda se afla Lacul Vacaresti, considera ca este necesara restituirea terenurilor catre proprietarii de drept. "Incepand din anul 1990, in mod deosebit dupa intrarea in vigoare a Legii fondului funciar nr. 18/1991, fostii proprietari ai terenurilor afectate de lucrarile aferente investitiei Lacul Vacaresti, au facut demersuri la toate institutiile centrale si locale implicate, pentru redobandirea terenurilor care au fost preluate de stat, fara decret de expropriere. Rezolvarea acestei solicitari pe cai administrative a fost impiedicata de puncte de vedere, in multe cazuri contradictorii, ale institutiilor interesate. (...) Avand in vedere numarul mare de notificari formulate in baza Legilor fondului funciar si a Legii 10/2001, prin care se solicita punerea in posesie pe vechile amplasamente, actual cuprinse in cuva Lacului Vacaresti, va rugam sa urgentati clarificarea situatiei juridice a acestei zone" se arata intr-o scrisoare adresata de Primaria Sectorului 4, Guvernului, Prefecturii, Ministerului Mediului si Primariei Generale, in luna martie a.c. Fiindca la Sectorul 4 primarul este liberal, "gasca" PD l-a omis din carti, mergand pe o afacere in "familie".
Primarul general se opune retrocedarii
Primarul General al Capitalei, pd-istul Adriean Videanu, pe langa ca a ascuns luni de zile o hotarare de preluare a Lacului de catre municipalitate, primita de la colega de partid Sulfina Barbu, nu doreste restituirea fizica a proprietatilor. El spune ca va face in zona lacului Vacaresti cel mai mare parc de distractii din Europa. Megalomania pd-istului Videanu face ca toate solicitarile de a pune problema retrocedarilor pe ordinea de zi a Consiliului General sa se loveasca de un refuz categoric. "Putem sa preluam terenul de la Ministerul Mediului, dar nu vrem sa avem si procesele aferente", a declarat Videanu. In plus, declarativ el este de acord cu restituirea in natura a proprietatilor, numai ca actiunile sale contrazic acest fapt. Mai ales ca revendicarile pe Legea 10/2001 sunt de competenta municipalitatii. Viceprimarul general, Ludovic Orban, spune ca restitutia trebuie facuta, fara dubiu, in natura, iar pentru suprafata de teren ce va ramane disponibila dupa punerea in posesie a proprietarilor, trebuie facuta o licitatie internationala si ales cel mai bun proiect. "Oricum terenul trebuie sa treaca la municipalitate. Ministerul Mediului nu are comisie pentru aplicarea Legii 10", a declarat Orban.
Investitorul, expulzat si nu prea
Asa-zisul investitor libanezo-australian Tony Michael, desi a fost explulzat in luna decembrie 2005 si nici nu are dreptul de sedere, el se afla pe teritoriul Romaniei. "Prelungirea dreptului de sedere in Romania a acestei persoane s-a efectuat in anul 2004 si 2005 la cererea Expresa a Agentiei Romane pentru Investitii Straine. In prezent reprezentantii Autoritatii pentru Straini nu au mai prelungit dreptul de sedere a lui Mickhael, nefiind indeplinite conditiile legale pentru acordarea acestui drept, in sensul ca termenul de valabilitate al contractului de resedinta a expirat" precizeaza Ministerul Administratiei si Internelor.
El nu intruneste nici pe departe conditiile cerute investitorilor straini pentru acordarea rezidentei, inregistrand pierderi fiscale ani in sir, acumuland datorii la intretinere in apartamentul de bloc in care si-a desfasurat activitatea si dand tepe furnizorilor.
Dosarul la CEDO
Inca din anul 1991, peste 100 de fosti proprietari si-au cerut drepturile in instanta. In total, au fost revendicate 135 de hectare din cele 306, adica intreg perimetrul Lacului Vacaresti. 80 de hectare au fost restituite, iar o buna parte a suprafetei respective face parte din terenul concesionat prin HG 855. Cu toate ca s-au dat sentinte definitive si irevocabile, autoritatile refuza punerea efectiva in posesie. In prezent, sapte dintre proprietari au ajuns sa isi caute dreptatea la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg.
Au existat insa si reprezentanti ai statului, care s-au dat seama de sarabanda ilegalitatilor. Fostul secretar de stat de la Ministerul Finantelor Gheorghe Gherghina a refuzat semnarea notei de fundamentare a HG 855/ 2002. Apoi, cand Ministerul Mediului a fost transformat in Agentie de Mediu si trecut in administrarea Ministerului Agriculturii, Ilie Sarbu a dispus o verificare privitoare la conditiile concesionarii. Concluzia a fost ca licitatia a fost ilegala, insa afacerea a fost musamalizata. Oricum "dosarul"Vacaresti a dat de munca guvrernelor, ministerelor, administratiilor, instantelor si chiar proprietarilor. Astfel, mii de oameni au intrat voit sau nevoit in aceasta afacere.
Sulfina Barbu se ghideaza dupa legi proprii
Contractul de concesiune a fost insa incheiat in 23 ianuarie 2003, pretinzandu-se, in mod fals, ca terenul a fost "expropriat in conditiile legii". Acesta a fost semnat, printre altii, de Florin Stadiu, secretar de stat in Ministerul Mediului.
Desi i s-a pus totul pe tava, Tony Mikhael nu avea banii necesari investitiei, in valoare de peste 250 de milioane de dolari. El a incercat sa se asocieze cu o firma franceza, care a cerut o parte din teren, pentru ridicarea unui mall. Fapt care ar fi insemnat reluarea intregii proceduri. Ca atare, proiectul a ramas in conservare, desi evidentele aratau ca acesta nu intrunea conditiile minime legale.
"Asumarea" contractului de catre actuala guvernare reiese din faptul ca Guvernul si Ministerul Mediului au atacat la Inalta Curte de Casatie si Justitie decizia Curtii de Apel prin care s-a constatat ilegalitatea HG 855/2002. Democrata Sulfina Barbu confirma faptul ca se doreste mentinerea pe tapet a proiectului, raspunsul ministrerului fiind unul fara echivoc. "Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor analizeaza, impreuna cu Primaria Municipiului Bucuresti, posibilitatile de solutionare unitara a cererilor fostilor proprietari, in contextul existentei contractului de concesiune ce are ca obiectiv realizarea si exploatarea, pe acest teren, a unui complex cultural sportiv".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.