Arheologii au descoperit in mijlocul junglei amazoniene, in statul Amapa din nordul Braziliei, un grup de 127 monoliti de granit inalti de aproximativ trei metri, un observator astronomic cu o vechime cuprinsa intre 500 si 2000 de ani, informeaza ABC
Arheologii au descoperit in mijlocul junglei amazoniene, in statul Amapa din nordul Braziliei, un grup de 127 monoliti de granit inalti de aproximativ trei metri, un observator astronomic cu o vechime cuprinsa intre 500 si 2000 de ani, informeaza ABC News Online, citat de Mediafax. Descoperirea a fost facuta in Calcoene, la 390 de kilometri de Macapa, capitala statului Amapa, langa frontiera Braziliei cu Guyana Franceza. Cei 127 de monoliti, fiecare inalt de trei metri, sunt plasati in cerc, la distante egale, intr-un camp deschis. "Numai o societate cu o cultura complexa ar fi putut construi un asemenea ansamblu", a declarat arheologul Mariana Petry Cabral, de la Institutul de cercetari stiintifice si tehnologice din Amapa (IEPA).
Cabral a declarat ca situl seamana cu un templu care ar fi putut fi utilizat ca observator, pentru ca monolitii sunt pozitionati pentru a marca solstitiul de iarna. In luna decembrie, razele soarelui trec printr-o gaura realizata intr-unul dintre monoliti, servind probabil la calcularea calendarului agricol si a celui de ritualuri religioase. Arheologii nu au stabilit inca varsta exacta a acestui monument dar pe baza fragmentelor ceramice descoperite langa acest sit, apreciaza ca vechimea lui este cuprinsa intre 500 si 2000 de ani. Arheologii au descoperit similaritati misterioase ale acestui site cu cel de la Stonehenge, din Salisbury, Marea Britanie, alt monument format din monoliti uriasi, al carui scop nu a fost inca elucidat in totalitate. (D.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.