Pana la expirarea ieri a termenului limita, 30 de companii si-au manifestat interesul pentru administrarea Fondului Proprietatea. Acestea sunt PIMCO Europe Ltd, Richmond Asset Management, Clariden Bank, UBS AG, Julius Baer Investment Management LLC,
Pana la expirarea ieri a termenului limita, 30 de companii si-au manifestat interesul pentru administrarea Fondului Proprietatea. Acestea sunt PIMCO Europe Ltd, Richmond Asset Management, Clariden Bank, UBS AG, Julius Baer Investment Management LLC, Strategic Invesment Group, East Capital, Goldman Sachs, Euclid Infotech Pvt Ltd (EIPL), HBSC, UNION BANCAIRE PRIVEE, Erste Sparinvest, Wellington, Gustavia, JP Morgan, ABN Amro, Merrill Lynch, Alliance Bernstein, Cheyne Capital, Credit Suisse, Ashmore Group Limited, Depfa Bank, Capital Invest, NCH Advisors Inc.- Wilmington, Julius Meinl Investment, 3TS Capital Partners, Societe Generale Asset Management, BNP Paribas, EPIC - European Privatization & Investment Corporation, Deutsche Asset Management.
Dupa primirea scrisorilor de interes, Fondul trimite participantilor un material informativ, cu criteriile potentiale de selectie, pe baza caruia potentialii administratori isi vor fundamenta ofertele. Ulterior, consultantul juridic international, Allen & Overy, va redacta caietului de sarcini, care trebuie aprobat de Guvern.
Investitorii interesati vor face oferte respectand prevederile caietului de sarcini. Una dintre conditiile de participare la competitia de administrare a Fondului este depunerea unei garantii, care ar putea fi de circa un miliard de euro. Castigatorul licitatiei privind administrarea Fondului Proprietatea va incepe negocieri pe marginea strategiei de investitii, elaborata de consultantul de strategie, compania britanica Cordea Savills. "Am cerut ca societatea de administrare sa aiba posibilitatea de raspuns la cererile de dauna, care ar putea fi formulate de actionari in ipoteza aparitiei unor erori de management, in limita a 30% din valoarea Fondului. Managerul trebuie sa ne demonstreze ca daca actionarii ii dau in judecata, are posibilitatea sa plateasca", a declarat, recent, fostul presedinte al Consiliului de Supraveghere al Fondului, Nicolae Ivan. "Initial era planificat termenul de 1 mai, dar dupa ce am discutat cu consultantul juridic international, Allen & Overy, am decis sa lasam un interval mai lung, pana la 15 mai, pentru a permite obtinerea unor reactii preliminare din partea potentialilor manageri ai fondului", a mentionat Ivan.
Fondul Proprietatea a publicat, in data de 21 aprilie, anunturi in presa internationala pentru selectarea administratorului Fondului, care contin doar termenul limita de inaintare a scrisorilor de interes, stabilit pentru 15 mai.
Fondul Proprietatea are in portofoliul sau actiuni la 114 companii si un capital social de 3,9 miliarde euro. Creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, Fondul Proprietatea a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, in decembrie 2005.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.