La timpul cuvenit, am relatat pe larg despre manifestarile prilejuite de Ziua nationala a Academiei Romane, care a implinit, pe 4 aprilie, 140 de ani de la infiintare, afirmandu-se in tot acest timp ca simbol al stiintei si culturii romanesti, recuno
La timpul cuvenit, am relatat pe larg despre manifestarile prilejuite de Ziua nationala a Academiei Romane, care a implinit, pe 4 aprilie, 140 de ani de la infiintare, afirmandu-se in tot acest timp ca simbol al stiintei si culturii romanesti, recunoscut astfel si peste hotare. Semnificative, in acest sens, sunt numeroasele mesaje, multe prezentate de cei aproape 40 de presedinti ai academiilor europene in cadrul sesiunii solemne, altele primite ulterior. Publicam fragmente din cateva dintre aceste mesaje, marturii ale prestigiului de care se bucura Academia Romana.
Dl. Pierre Messmer, fost cancelar al Institutului Frantei, membru de onoare al Academiei Romane, subliniaza ca: "Nu pot uita ca Academia Romana, dupa infiintarea ei, a manifestat permanent atasamentul sau fata de Franta si francofonie. Multi membri de onoare ai Academiei Romane sunt francezi, dupa cum Dumneavoastra, Domnule presedinte, sunteti membru corespondent al Academiei de Stiinte Morale si Politice. Mai mult, de mai multi ani ati organizat seminarul international cu tema <<Penser l'Europe>> desfasurat anual in Romania. Inalta tinuta stiintifica a lucrarilor, publicate in limba noastra, fapt esential pentru francofonie, reprezinta un moment important pentru Academia Dumneavoastra. In particular, acest seminar a fost pentru prietenii romani care vorbesc limba lui Voltaire un prilej de a-si intalni confratii din Franta in aceasta Aula, care ne-a devenit familiara gratie Dumneavoastra".
Dl. Gabriel de Broglie, cancelar al Institutului Frantei, a tinut sa multumeasca pentru participarea la jubileul Academiei Romane, "o manifestare emotionanta si perfect reusita". "Inca o data, va multumesc calduros pentru ospitalitatea exceptionala, atentia speciala acordata confratilor de la Paris. Va rog sa transmiteti sentimentele, recunostinta noastra pentru amintirile pe care le avem si sa transmiteti salutul meu noului presedinte al Academiei Romane, Dl. acad. Ionel Haiduc."
Dl. Maurice Druon, secretar permanent de onoare al Institutului Frantei, membru de onoare al Academiei Romane, subliniind semnificatia acestui jubileu, subliniaza: "Romania are o societate savanta care reuneste cei mai remarcabili scriitori, istorici, oameni de stiinta si carturari eruditi. Spiritul o ia inaintea tratatelor si legilor." Dupa o prezentare succinta a istoriei celor doua institutii academice, Dl. Maurice Druon, amintind de summit-ul francofoniei din luna septembrie de la Bucuresti, apreciaza ca: "in fata unei uniformizari ce ameninta culturile, ei isi vor afirma, neindoielnic, vointa de a apara specificul si mostenirea fiecarei identitati nationale. Bucurestiul va fi, cu putin timp inaintea intrarii in Uniunea Europeana, capitala umanismului universal. Va doresc mult succes la aceasta esentiala reuniune si va rog, dragi confrati, sa fiti siguri de atasamentul nostru devotat."
Acad. Iuri S. Osipov, presedintele Academiei Ruse de stiinte, felicitand Academia Romana, scrie: "Activitatea sustinuta de-a lungul a multor decenii a contribuit la transformarea Academiei Romane intr-un centru de cercetare cu o importanta deosebita, ai carei savanti valorosi in diferite domenii al cunoasterii gasesc forte si solutii la problemele actuale, prioritare ale stiintei. De asemenea, acest for stiintific s-a afirmat ca o scoala remarcabila de formare a viitorilor cercetatori... Stransa colaborare a celor doua Academii a dus la dezvoltarea multor proiecte comune, la organizarea a zece sesiuni ale Comisiei mixte a istoricilor din Romania si Rusia si a contribuit la realizarea unor lucrari a caror valoare a rezistat in timp."


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.