Un fost ofiter de la Politia de Frontiera Satu Mare care coordona o retea de contrabanda cu tigari a fost trimis in judecata de catre procurorii anticoruptie, pentru luare de mita, abuz in serviciu si complicitate la contrabanda. Potrivit Directiei N
Un fost ofiter de la Politia de Frontiera Satu Mare care coordona o retea de contrabanda cu tigari a fost trimis in judecata de catre procurorii anticoruptie, pentru luare de mita, abuz in serviciu si complicitate la contrabanda. Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, Stanica Dediu, aflat in acest moment in arest, in perioada decembrie 2005 - martie 2006, in calitate de ofiter in cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Satu Mare - Sectorul Politiei de Frontiera Halmeu, a pretins si primit, de la mai multe persoane, sume de bani in lei si valuta, precum si un ceas de marca, pentru a nu anunta autoritatile vamale despre existenta unor cantitati mari de tigari, care, potrivit legii, trebuiau confiscate. De asemenea, ofiterul a inlesnit scoaterea tigarilor din zona de competenta a Sectorului Politiei de Frontiera Halmeu, incalcandu-si astfel atributiile de serviciu si creand un prejudiciu de 196.061 euro.
Practic, conform DNA, Dediu ajunsese sa conduca si sa dirijeze o intreaga retea compusa din cetateni romani si ucraineni care se ocupau cu contrabanda de tigari de provenienta ucraineana si care urmau sa fie vandute pe teritoriul Romaniei.
Filiera "pasapoartelor chinezesti"
Un alt caz finalizat de anchetatorii Directiei Nationale Anticoruptie este cel al unui comisar de la Politia de Frontiera din Satu Mare. Constantin Ticu a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta si complicitate la luare de mita, dupa ce ar fi aplicat, in fals, contra cost, stampile de intrare in tara pe pasapoartele unor chinezi aflati de mai mult timp in Romania. Alaturi de Ticu au mai fost trimise in fata judecatorilor alte doua persoane, Constantin Racolta si Nicolae Fulep. Procurorii anticoruptie sustin ca, din ianuarie si pana in februarie anul trecut, cei trei au solicitat unui agent de la IJPF Satu Mare sa aplice, in fals, o stampila de intrare in Romania, pe la punctul de frontiera Petea, pe un pasaport chinezesc. Acestia au oferit agentului doua sute de euro, urmand ca el sa primeasca 300.000 de euro pentru a stampila alte 1500 de pasapoarte. Pasapoartele apartineau unor cetateni chinezi din Regiunea Autonoma Hong-Kong care nu au nevoie de viza pentru a intra in Romania si au dreptul sa ramana in tara 90 de zile. Anchetatorii suspecteaza insa ca aceste pasapoarte erau ale unor chinezi care au depasit termenul de sedere, care si-au facut documente noi si aveau nevoie de stampile de intrare in tara pentru a putea pleca, apoi, legal din Romania. De asemenea, indiciile din dosar arata ca ar exista o adevarata filiera a "pasapoartelor chinezesti". (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.