Peste 43% din totalul creditelor bancare este directionat catre sectorul industrial si energetic, potrivit unui studiu realizat de Directia Stabilitate Financiara, din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Distributia companiilor pe sectoare de a
Peste 43% din totalul creditelor bancare este directionat catre sectorul industrial si energetic, potrivit unui studiu realizat de Directia Stabilitate Financiara, din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Distributia companiilor pe sectoare de activitate arata ca, in prima jumatate a anului 2005, serviciile si comertul detineau 77% din totalul companiilor nefinanciare, sectorul industrial si energetic reprezentand doar 13%. In schimb, in sectorul industrial si energetic se regaseste aproximativ 50% din totalul fortei de munca active in cadrul companiilor nefinanciare. In ceea ce priveste indicatorii de performanta financiara, in studiul BNR se evidentiaza cresterea profitabilitatii companiilor, reducerea costului indatorarii, o apreciere a indicatorului privind efectul de levier (de ameliorare exercitata de nivelul datoriilor asupra rentabilitatii) concomitent cu o sporire a capacitatii de acoperire a cheltuielilor cu dobanzile si de o imbunatatire a lichiditatii.
Cresterea economica din anul 2004 a avut drept consecinta o crestere semnificativa a profitabilitatii companiilor nefinanciare. In anul 2005, nivelul profitabilitatii s-a mentinut relativ constant fata de anul 2004, in timp ce indicatorii de lichiditate au inregistrat o imbunatatire. Cresterea profitabilitatii a avut un impact pozitiv asupra capacitatii companiilor de a-si acoperi serviciul datoriei, care a crescut concomitent cu gradul de indatorare. Pe de alta parte, se evidentiaza cresterea numarului de companii aflate in curs de lichidare, de la 2.623 in anul 2003 la 12.384 in primele 10 luni ale anului 2005, ceea ce nu reflecta, neaparat, o consecinta a inmultirii numarului de falimente, ci, mai degraba, o tendinta de dizolvare a companiilor fara activitate. Numarul de lichidari la nivelul companiilor care au expuneri fata de sectorul bancar s-a diminuat de la 898, cat era in decembrie 2003, la 767 societati in primele 10 luni ale anului 2005. De asemenea, s-a diminuat nivelul restantelor companiilor in lichidare fata de sectorul bancar, ceea ce reflecta recuperarea unor datorii sau preluarea unei parti din restante de catre companii de recuperare a creantelor. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.