Motiunea de cenzura preconizata de PSD starneste patimi intense, dar nimeni nu stie inca pe ce tema va fi initiata. Mircea Geoana a vorbit deseori de oportunitatea acesteia, dar a evitat pana acum sa spuna raspicat care va fi obiectul ei. Este surpri
Motiunea de cenzura preconizata de PSD starneste patimi intense, dar nimeni nu stie inca pe ce tema va fi initiata. Mircea Geoana a vorbit deseori de oportunitatea acesteia, dar a evitat pana acum sa spuna raspicat care va fi obiectul ei. Este surprinzator cum un demers care schioapata de la inceput a provocat atatea discutii. Initial, s-a dorit introducerea ei in mai, apoi a fost amanata pentru iunie la cererea PRM, care acum nu o mai sustine. Geoana insista totusi si a declarat ca proiectul motiunii merge inainte "cu sau fara sprijinul PRM". "Evident, o motiune de cenzura ar fi mai puternica, mai credibila si mai contondenta daca am avea voturile intregii opozitii din Parlament. Pana la urma, este decizia PRM-ului sa decida ce fel de opozitie vrea sa faca, daca doresc sa faca o opozitie ca la carte sau nu" a spus presedintele PSD. El a tinut sa raspunda acuzelor din partea puterii conform carora o motiune de cenzura risca sa induca instabilitate politica intr-o perioada in care procesul aderarii nu este inca dus la capat. "Sa ne intrebam daca astazi Romania este intr-o situatie de stabilitate politica. In ce tara din lume presedintele si primul ministru nu-si mai vorbesc?... Motiunea de cenzura e un fel de turnesol daca vrem sa vedem daca actuala coalitie inca mai exista pentru ca incertitudinile se transfera intr-o incoerenta a actului de guvernare" s-a aparat Geoana.
In schimb, presedintele PSD a fost destul de vag in privinta alternativei pe care partidul sau o propune actualului Executiv. Geoana s-a ferit sa indice o eventuala formula guvernamentala la care sa participe PSD, singura varianta data ca certa este un premier social-democrat care sa conduca tara pe baza unui program de stanga. "PSD este un partid mult prea important si cu o identitate ideologica social-democrata, de stanga, ca sa-si propuna sa intre pe usa din dos la guvernare. Cine crede ca PSD ar putea deveni un partid la remorca Aliantei sau a unei bucati din Alianta, se insala" a spus Geoana cu emfaza. El a negat existenta unor negocieri cu partide din coalitie pentru reconfigurarea majoritatii parlamentare infirmand declaratiile a doi vicepresedinti ai PSD, Ilie Sarbu si Mihai Tanasescu, care au spus ca social-democratii sunt in discutii cu PD. "Nu au existat negocieri politice nici cu PD, nici cu liberalii si nu exista un mandat din partea Biroului Permanent al PSD pentru nimeni sa faca negocieri de natura politica. Exista contacte politice, exista, evident, analize pe care le facem pentru momentul post-motiune de cenzura" sustine Geoana.
Cat priveste protocolul cu PRM, Geoana pare a fi renuntat la ideea unui protocol semnat, afirmand doar ca partidul sau nu ar trebui sa excluda a priori discutiile cu un partid sau altul. "PSD a platit deja pretul unei inabilitati fata de electorat" a spus liderul social-democrat exemplificand prin esecul de la alegerile prezidentiale sau din alegerile locale de la Cluj. Desi a admis ca exista un oarecare risc intr-o colaborare cu PRM, Geoana crede ca nu este nimic scandalos intr-o colaborare parlamentara cu PRM. "Sa-l intrebati pe Traian Basescu cum i-a fost cand a fost ales cu voturile lui Vadim Tudor sau cum i-a fost lui Bogdan Olteanu sa fie ales cu voturile PRM. Deci, cand voturile PRM merg la actuala putere, sunt baieti draguti, daca, eventual, voturile PRM merg alaturi de PSD, devin brusc xenofobi", a comentat Geoana.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.