Dezvaluirile publicate in cotidianului USA Today potrivit carora Agentia pentru Securitate Nationala a Statelor Unite (NSA), mandatata cu colectarea informatiilor electronice, ar uza de aceste date pentru a lupta impotriva retelelor teroriste, a scan
Dezvaluirile publicate in cotidianului USA Today potrivit carora Agentia pentru Securitate Nationala a Statelor Unite (NSA), mandatata cu colectarea informatiilor electronice, ar uza de aceste date pentru a lupta impotriva retelelor teroriste, a scandalizat multi membri ai Congresului, chiar si din tabara republicana, si intreaga presa, relansand dezbaterea privind echilibrul dintre lupta antiterorista si protectia libertatilor. Presedintele american George W. Bush, a incercat sa tempereze aceasta reactie, reafirmand, in cadrul discursului saptamanal radiodifuzat, ca baza de date referitoare la convorbirile telefonice a zeci de milioane de cetateni americani ar servi identificarii membrilor Al-Queda. Seful Casei Albe a mai sustinut ca operatiunile de strangere de informatii, autorizate de el sunt "legale" si ca membrii Congresului, atat cei republicani cat si democrati, au fost informati corect in aceasta privinta.
"Guvernul nu asculta apelurile telefonice interne fara aprobarea unui tribunal", a afirmat presedintele. Totusi, Bush recunoscuse practica monitorizarii telefoanelor cetatenilor americani, efectuata fara mandat juridic dupa 11 septembrie 2001, practica dezvaluita de cotidianul The New York Times, in decembrie, anul trecut. Guvernul a sustinut si atunci, ca ar fi vorba de comunicatii intre Statele Unite si tari straine, si nu de comunicatii interne in sensul strict al cuvantului.
UE si-a facut-o cu mana ei
Companiile de telefonie care au colaborat cu NSA se afla intr-o situatie cel putin dificila. Clientii celei mai mari companii de profil din Statele Unite, Verizon, au deschis o procedura judiciara, vineri, la New York, solicitand despagubiri in valoare de cinci miliarde de dolari pentru prejudiciile aduse. Reclamantii au explicat ca Verizon a incalcat legislatia, intrucat o lege din 1986 (Stored Communication Act) interzice in mod explicit companiilor de telefonie sa transmita date Guvernului, fara mandat juridic. Spre deosebire de Verizon, BellSouth si AT&T - cele trei companii citate de USA Today - Qwest a refuzat sa furnizeze catre NSA asemenea documente. In curand, autoritatile americane vor avea acces si la datele privind convorbirile telefonice, mesajele telefonice si mesajele electronice ale cetatenilor europeni, in virtutea unei recente legi adoptate de Uniunea Europeana, relateaza cotidianul suedez Sydsvenskan, citat de EUObserver. Legea europeana privind stocarea datelor, adoptata in februarie si aplicabila din 2007, obliga companiile de telefonie si operatorii de servicii Internet sa pastreze, pe o perioada de cel putin sase luni, datele referitoare la convorbirile si mesajele electronice, in scopul combaterii terorismului si criminalitatii organizate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.