Armata americana a trimis in Irak sodati suferind de diverse maladii mentale, chiar cu semne evidente de tulburari psihice depistate probabil in prealabil, scrie cotidianul Harfourd Courant din Connecticut in numarul de ieri. Potrivit ziarului, consu
Armata americana a trimis in Irak sodati suferind de diverse maladii mentale, chiar cu semne evidente de tulburari psihice depistate probabil in prealabil, scrie cotidianul Harfourd Courant din Connecticut in numarul de ieri. Potrivit ziarului, consultat de Rompres, cel putin 22 de soldati ai armatei SUA s-au sinucis in Irak in 2005, anul cu cele mai multe sinucideri inregistrate in randul armatei americane in ultimul deceniu. De la declansarea razboiului impotriva Irakului, pe 20 martie 2005, armata americana a inregistrat in total, in aceasta tara, 83 de sinucideri, relateaza Harfourd Courant, citand documente obtinute pe baza a peste 100 de interviuri realizate cu familiile militarilor. Unii dintre militarii care si-au pus capat zilelor in Irak, in perioada 2004-2005, afisasera semne clare de tulburari mentale. Acestora li s-au prescris antidepresive, dar nu au beneficiat de un examen medical adecvat. In 1997, Congresul de la Washington a adoptat o lege ce obliga armata americana sa evalueze sanatatea mentala a militarilor inainte de trimiterea lor in "puncte fierbinti" ale globului. Or, potrivit Hartford Courant, care citeaza statistici ale Pentagonului realizate pana in octombrie 2005, militarii americani detasati in Irak au fost examinati inainte de plecarea in misiune in proportie de numai unu la 300. "Se stie bine ca, sub efectul acestor medicamente, oamenii pot deveni sinucigasi sau pot avea tendinte de omucidere", a declarat, pentru Hartford Courant, Vera Sharav, presedinte al Grupului Alianta pentru protectia umana. Mai mult - scrie ziarul sus-mentionat - desi statutul Pentagonului prevede retragerea militarilor care sufera de sindrom post-traumatic, armata a trimis, din nou, in Irak, militari reveniti in tara cu o astfel de patologie, mai scrie cotidianul american. Psihiatrul sef al armatei americane, colonelul Elspeth Ritchie, a recunoscut aceasta practica, incercand s-o argumenteze prin deficienta numerica de efective militare. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.