Peste 200.000 de mitraliere trimise de SUA fortelor de securitate irakiene ar fi putut ajunge in mainele teroristilor, relateaza cotidianul britanic Mirrors. Un set de incarcaturi de 99 tone cu mitraliere AK47 a fost trimis, in secret, de la baza mil
Peste 200.000 de mitraliere trimise de SUA fortelor de securitate irakiene ar fi putut ajunge in mainele teroristilor, relateaza cotidianul britanic Mirrors. Un set de incarcaturi de 99 tone cu mitraliere AK47 a fost trimis, in secret, de la baza militara din Bosnia. Insa patru incarcaturi din acest set au disparut. Comanda a fost facuta de Ministerul american al Apararii, insa operatiunea in sine a fost executata de o firma privata de comercializare a armelor, transportul fiind asigurat de compania moldoveneasca Aerocom, acuzata de ONU pentru trafic ilegal de arme in Liberia, in 2003, dupa cum releva un raport a ONG-ului Amnesty International. In opinia sefului serviciului de presa al Amnesty International, Mike Blakemore, "este incredibil ca nimeni sa nu stie cum au disparut 200.000 de mitraliere".
Pentagonul a angajat o firma americana pentru a transporta in Irak armele respective, confiscate in timpul razboiului din Bosnia din anii '90. Insa registrele aeriene din Bagdad nu indica nici un zbor al companiei aeriene moldovenesti pentru perioada iulie 2004 - iulie 2005. Un purtator de cuvant al coalitiei din Irak a confirmat ca nu s-au primit "nici o arma din Bosnia", precizand ca fortele aliate "nu stiu nimic despre vreo achizitie facuta in Bosnia pentru Irak". Reprezentantii NATO si SUA si-au exprimat ingrijorarea ca armamentul bosniac - vandut de firme americane, britanice si elvetiene - ar putea fi transmis insurgentilor din Irak. "Nu exista un mecanism de asigurare ca armele nu ajung in maini straine. Insa exista suspiciuni ca unele arme sunt traficate". Presa a relatat, anul acesta, ca doua firme britanice au fost implicate intr-o afacere in urma careia mii de arme destinate fortelor armate irakiene au ajuns la Al-Queda. Companiei moldovenesti Aerocom i s-a retras licenta de catre autoritatile moldovenesti cu o zi inaintea primului transport de armamentului american. Celelalte doua firme complice sustin ca au toate documentele care demonstreaza ca armamentul a ajuns in Irak, insa au refuzat sa le prezinte. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.