Justitia continua sa fie un ""calcai al lui Ahile"" in procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva a principalelor evenimente din ""saptamana judiciara"" ce tocmai s-a incheiat. In c

Justitia continua sa fie un ""calcai al lui Ahile"" in procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva a principalelor evenimente din ""saptamana judiciara"" ce tocmai s-a incheiat.

In ciuda eforturilor de a sterge de pe obrazul justitiei stigmatul imixtiunii politice, majoritatea romanilor continua sa creada ca ""doamna oarba"" este inca influentata politic. Potrivit unui sondaj INSOMAR difuzat sambata, aproape trei sferturi din cetatenii romani cred acest lucru. Mai exact, 74% dintre intervievati sunt de parere ca in momentul de fata justitia este influentata politic.
INCREDERE SCAZUTA. Cat despre Directia Nationala Anticoruptie (DNA), ai carei procurori s-au intrecut saptamana trecuta la facut rechizitorii, studiul INSOMAR releva aspecte nu tocmai placute. Astfel, activitatea DNA este apreciata ca fiind ""foarte buna"" doar de 5% dintre respondenti. De aproape trei ori mai multi (14%) sunt cei care au catalogat rezultatele DNA ca ""foarte proaste"", iar calificativul ""destul de proaste"" l-au dat 39% dintre intervievati. Adica de aproape opt ori mai multi decat cei care lauda DNA. Cei mai multi dintre romani (42%) apreciaza ca fiind ""destul de buna"" activitatea procurorilor anticoruptie. Studiul INSOMAR a fost realizat pe un esantion de 1.216 persoane, fiind reprezentativ pentru populatia Romaniei cu varsta de peste 18 ani. Eroarea maxima admisa pentru rezultatele obtinute, garantata cu o probabilitate de 95%, este de 2,8%.
REMINISCENTE.Aceasta perceptie a romanului despre puternica inraurire a politicului asupra celor care impart dreptatea vine din vremuri apuse. Lungii ani ai tranzitiei romanesti de la comunism la democratie, caracterizati de haosul modificarilor legislative, au facut ca imaginea justitiei sa aiba si mai mult de suferit. Ofensive impotriva coruptiei au fost multe si in diverse legislaturi, dar rezultatele lor au semanat si mai multa neincredere. Si asta deoarece ""inamicul public numarul unu"" a fost de fiecare data altul, din patru in patru ani, adevarul judiciar contrazicand insa show-ul mediatic.
SARACIA, PE ROL. Dincolo de cercetarea ""marilor fraude"", din cauza saraciei, cetateanul de rand traieste drama neputintei de a-si apara cum se cuvine drepturile. Daca vrei dreptate, trebuie sa scoti si bani din buzunar: pentru taxele de timbru, pentru onorariile de avocati. Din pacate, in tara asta sunt mii de oameni care nu-si permit sa-si plateasca nici apa potabila, ce sa mai spunem de un avocat care sa te apere cand te da in judecata Regia de Apa, asa cum s-a intamplat zilele trecute in Valea Jiului cu 2.000 de familii ""rau-platnice"".

DE FRICA STEGULETULUI, DNA A SCOS DOSARE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.