Fostul presedinte al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Vasile Ioan Savu, a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie, pentru trafic de influenta in legatura cu gestionarea banilor minerilor. Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie (
Fostul presedinte al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Vasile Ioan Savu, a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie, pentru trafic de influenta in legatura cu gestionarea banilor minerilor. Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Vasile Savu - fost deputat in legislatura 2000-2004 - a fost deferit instantei pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si pentru ca, in perioada in care a detinut functiile de deputat si de presedinte al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ), s-a folosit de influenta si autoritatea sa pentru obtinerea unor foloase necuvenite.
Anchetatorii au stabilit ca, in perioada 2002-2003, Savu ar fi incercat sa-i determine pe liderii LSMVJ si ai Confederatiei Sindicatelor Miniere din Romania (CSMR) sa aprobe alocarea unor sume de bani pe care, ulterior, le-a folosit in scopuri personale. Prejudiciul cauzat de Savu prin aceasta actiune este de aproximativ un miliard de lei. Totodata, Savu este acuzat ca a falsificat mai multe acte, in vederea savarsirii infractiunii. Din investigatiile efectuate de procurori, se pare ca banii luati astfel de Savu au fost folositi in timpul deplasarilor in strainatate - in tari din Africa de Sud, America, Italia, Austria, Ungaria - sub pretexul ca ii sunt necesari la actiuni economice, in interesul sindicatului.
De asemenea, in perioada 2002 -2003, fostul presedinte al Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului i-a determinat pe liderii unor organizatii sindicale afiliate sa semneze dispozitii de plata in alb, pentru suma de 580 de milioane lei, bani folositi in scopuri personale si ar fi impus aprobarea sumei de 100 de milioane de lei, ca protocol pentru ministere. Dosarul a fost trimis spre solutionare la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti. Pe de alta parte, anchetatorii au dispus cercetarea, in acest dosar, si a altor persoane implicate in prejudicierea LSMVJ si CSMR (contabili, cenzori sau membri de sindicat). In acest sens, procurorii au dispus disjungerea si continuarea urmaririi penale a lui Vasile Savu si pentru posibile alte fapte de coruptie savarsite in perioadele 2000-2002 si, respectiv, 2003-2005, cand a fost presedinte al LSVMVJ si CSMR. Totodata, el mai este cercetat pentru inselaciune si fals in declaratii, in timpul mandatului de deputat, prin care Camera Deputatilor ar fi fost prejudiciata cu 16 milioane de lei. In perioada in care Vasile Savu s-a aflat in fruntea minerilor din Valea Jiului, numele sau a fost legat de o serie de afaceri derulate cu Compania Nationala a Huilei Petrosani. El a fost cercetat penal de IPJ Hunedoara, alaturi de mai multi sefi din CNH, dupa ce un control efectuat de Corpul de Control al CNH a scos la iveala faptul ca au fost incasate nejustificat deconturi de mii de dolari, din deplasarile pe care acestia le-au facut in strainatate, in delegatii oficiale. (M.V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.