Cunoscutul luptator pentru deconspirarea Securitatii, Constantin Ticu Dumitrescu, dezvaluie, intr-un interviu acordat ziarului nostru, ca in noul Colegiu al CNSAS s-a cristalizat deja o majoritate "fesenista", formata din oamenii PSD, PD si PRM. "
Cunoscutul luptator pentru deconspirarea Securitatii, Constantin Ticu Dumitrescu, dezvaluie, intr-un interviu acordat ziarului nostru, ca in noul Colegiu al CNSAS s-a cristalizat deja o majoritate "fesenista", formata din oamenii PSD, PD si PRM. "In miniatura, se pare ca dl. Basescu testeaza ideea sa de baza, aceea de a reveni la FSN", comenteaza Ticu Dumitrescu situatia din institutie. El sustine ca atmosfera in Colegiu este marcata de apartenenta politica, iar diverse apologii aduse unor exponenti de baza ai PCR sunt sustinute cu aplauze. Liderul fostilor detinuti politici constata ca, deocamdata, Colegiul "macina plevusca", in conditiile in care dosarele rechinilor nu au ajuns "la moara". Ticu Dumitrescu nu a uitat de "lucratura" in urma careia a fost tinut departe de presedintia Colegiului si atribuie manevra presedintelui Basescu - "un om care, cel putin in cazul meu, a dovedit ca nu are nimic sfant si nimic scump". In opinia lui Ticu Dumitrescu, presedintele a gresit si in privinta altei persoane, colonelul SRI in rezerva Ioan Corondan: "Basescu si-a permis sa-l declare agent KGB. L-am intrebat direct pe dl. Timofte de aceasta acuzatie. Nu, nu este agentul nimanui! Va intreb: <<Atunci dl. Basescu de unde a aflat de Corondan? De la radio-sant, de la Vadim?>>". Constantin Ticu Dumitrescu ne-a pus la dispozitie o scrisoare adresata de colonelul Corondan sefului CNSAS, Claudiu Secasiu, pe care o publicam alaturi de interviu. In document, fostul lucrator SRI isi pledeaza nevinovatia si lanseaza "un strigat de ajutor al unui om nevinovat, care in clipa de fata se afla intr-un mare pericol".
A trecut o luna de zile de la acel episod tumultos, intens mediatizat, creat in jurul "lucraturii" pe care ati identificat-o la varful CNSAS. Ati promis ca veti spune lucrurilor pe nume la un moment dat, dupa ce veti vedea, din interior, care este situatia. Ati ajuns la vreo concluzie pana acum?
Imi este greu sa raspund intrebarii dvs. in acest moment, cand la nivel national suntem confruntati, pe de o parte, cu drama pe care inca o mai traiesc cateva mii de romani, loviti de efectele catastrofale ale inundatiilor si, pe de alta parte, cu asteptarea sentintei ce urmeaza sa se dea peste cateva zile privind soarta Romaniei in Europa. Ma gandesc si la suferinta prin care trece acum presedintele Romaniei...
Bine, dar ce legatura are situatia de la CNSAS cu problemele de sanatate ale presedintelui?
Are. Pentru ca raspunsul pe care trebuie sa vi-l dau in legatura cu acele concluzii la care as fi ajuns, incep si se termina cu numele presedintelui. Cat priveste partea afectiva, eu sunt un om foarte sensibil fata de orice suferinta umana, deci in cazul de fata si a presedintelui. Aceasta chiar daca imi pun si intrebarea pe care mi-am pus-o de mai multe ori in ultimul timp, in situatii similare.
La ce va referiti?
Ma refer la cei care m-au atacat pe nedrept, intr-un fel sau altul. Am crezut si am vazut ca a existat intodeauna o justitie divina. Adica toti acestia au platit intr-un fel sau altul. Cand faci rau "Dumnezeu nu bate cu parul".
Un om care trece peste onoarea oricui
Spun asta pentru ca Traian Basescu este un om care, cel putin in cazul meu, a dovedit ca nu are nimic sfant si nimic scump. Este un om care trece peste onoarea oricui. Nu ma refer la teama ca Ticu Dumitrescu ar fi ajuns presedintele CNSAS, ci la faptul ca si-a permis - nu ca un Vadim sau ca o buruiana oarecare, ci din postura de presedinte al tarii, care trebuie sa-si masoare fiecare cuvant - sa-mi aduca, prin calomniile si etichetarile ordinare debitate, grave prejudicii de imagine si grave daune morale. S-a manifestat astfel fata de un om care a indurat mii de zile de tortura si detentie asiatica si Securitatile si temnitele comuniste de exterminare. Fata de cel care a fost ales, inca din 1990, de zecile de mii de fosti detinuti politici, ca presedinte al lor. Din toate cate a indraznit dl. Basescu sa debiteze, singurul lucru adevarat, facut la lumina zilei, a fost cel privind Ordinul muncii clasa a III-a. Dar lucrul acesta era arhicunoscut, fiind comentat inca din 1990 de o anumita parte a presei, din care in "Romania Mare" de zeci de ori, pana la perimare.
Eu am avut intodeauna un singur raspuns fata de subiectul respectiv: Nu ma mandresc cu acest ordin, dar nici nu-mi este rusine, pentru ca nu l-am cerut si nu l-am dorit niciodata. De altfel, directorul general al Trustului Brasov, Viorel Popovici, intr-o scrisoare deschisa publicata cu 10-12 ani in urma in presa centrala, a lamurit totul. Bineinteles, pentru oamenii de buna credinta.
Sa revenim la "lucratura". Pana acum ati mentionat doar numele presedintelui Basescu...
Concluzia mea ramane ca "lucratura" de care am vorbit a avut ca initiator pe nimeni altul decat pe dl. Traian Basescu. Pentru ca, altfel, ar trebui sa pun la indoiala buna-credinta a unor oameni in care eu inca mai cred, care au declarat public, citez, "sustinerea neconditionata" a mea ca presedinte al CNSAS, atat in numele PD, cat si al Aliantei. Ma refer aici la dl. ministru Blaga, d-nii Adrian Videanu sau Romeo Raicu.
Subterfugii marca SRI
Comunicatul comun SRI-CNSAS, dat publicitatii zilele trecute, anunta masuri ambitioase in sensul predarii arhivelor, a cartotecilor chiar. Deci se misca ceva...
Daca ar fi sa luam de bune ceea ce se prevede in acest comunicat, ar trebui sa am o anumita satisfactie. Deoarece, iata ca problema pe care o tot ridic de atata vreme, aceea privind importanta capitala a predarii cartotecii, a microfilmelor si, atentie, a bazei de date automate, ca si a altor documente, este recunoscuta in acest comunicat. Ca si cea privind predarea dosarelor retinute pana acum de SRI. Nu stiu cum ramanem atunci cu cel care dezinformeaza "poporul cu televizorul"...
Ce impresie v-a lasat intalnirea cu reprezentantii SRI?
Am declarat atunci, la finalul intalnirii, ca eu raman Toma necredinciosul pana la indeplinirea de catre SRI a celor stabilite. Si iata ca a si aparut un lucru care demonstreaza ca dl. Pintilie si ai lui dovedesc din nou rea intentie, recurgand la diferite subterfugii, intrucat nu predau cartoteca generala, ci o cartoteca pe judete. Urmaresc cu multa atentie cum se vor desfasura lucrarile.
Colegiul macina plevusca
In momentul in care ati acceptat sa faceti parte din Colegiu ati spus ca veti ramane acolo numai in anumite conditii, legate de seriozitate si eficienta. Cum merge treaba la CNSAS? Sunteti multumit de activitatea noului Colegiu?
Eu m-am obligat fata de societatea civila ca oricand vor aparea lucruri deosebite in activitatea CNSAS sa le aduc la cunostinta opiniei publice. Ori, pana acum, Colegiul nu macina decat plevusca. Ramane de vazut cum va reactiona atunci cand vor ajunge la moara nume sonore. In rest, atmosfera in Colegiu este marcata de apartenenta politica. In miniatura, se pare ca dl. Basescu testeaza ideea sa de baza, aceea de a reveni la FSN. Astfel, in Colegiu, reprezentanti PSD, PD si PRM se comporta in tot si in toate monolit. Ei constituie grupul majoritar care impune punctul de vedere si orientarea fesenista.
Numele care provoaca frisoane
Ca si in Parlament, asisti spre exemplu si aici la diverse apologii aduse unor exponenti de baza ai PCR, sustinute cu aplauze. Urmeaza ca PD sa consolideze acest grup majoritar cu un nume care provoaca frisoane tinerilor investigatori si cercetatori ai CNSAS. Ei sunt ingroziti la auzul acestui nume pe care l-au cunoscut din vremea cat acesta a fost salariat al CNSAS. Acest individ a fost consilierul unuia dintre vicepresedintii Colegiului. Numele sau este Ancuta si nu mai stiu cum. Stie mai bine dl. deputat Radulescu, seful grupului PD din Camera Deputatilor.
Nu pareti prea multumit...
Intr-adevar. Insa incerc sentimentul unei impliniri atunci cand am in fata majoritatea acestor tineri intelectuali, angajati ai CNSAS, deveniti investigatori, cercetatori sau arhivari, care s-au daruit unei munci aride si dificile, animati de o singura dorinta: aflarea adevarului.
Sustinerea conteaza
Ei sunt cei care ma reprezinta cu tot ce-am gandit si am sperat in legatura cu aceasta institutie. Modul in care au reactionat, asa cum stiti, atunci cand au coborat in fata sediului CNSAS, a fost o manifestare unica la noi. De ce au facut-o? O sa va citez doar doua fraze din textul acelui protest-apel sub care au semnat 70% din cei prezenti atunci in institutie: "Consideram prezenta domniei sale (a lui Ticu Dumitrescu - n.red.) drept singura garantie morala si profesionala pentru functionarea normala, in folosul societatii romanesti, a institutiei noastre, care de sase ani este impiedicata sa-si atinga obiectivul major pentru care a fost infiintata si anume deconspirarea politiei politice a regimului comunist. Fara o vointa incoruptibila la conducerea CNSAS, cetatenii acestei tari nu vor afla niciodata numele tortionarilor, al ofiterilor si colaboratorilor Securitatii care continua sa paraziteze, prin functii si demnitati publice, societatea in care traim". Aceasta puternica sustinere conteaza enorm pentru mine. Ma emotioneaza, ma onoreaza si ma obliga.
Basescu acuza, Timofte neaga
Revin la nemultumirile pe care le am, la nedreptatile pe care le observ. Dau exemplu unui om care si-a facut in mod corect datoria, atunci cand a intocmit acea situatie care a stat ca o barna in ochiul SRI, pentru ca a fost singurul document oficial care a fost prezentat Senatul Romaniei: Situatia arhivelor detinute de SRI la 15 septembrie 1993. Este vorba despre colonelul Corondan Ion, pe care dl presedinte Basescu si-a permis sa-l declare agent KGB. L-am intrebat direct pe dl. Timofte de aceasta acuzatie. Nu, nu este agentul nimanui! Va intreb: "Atunci dl. Basescu de unde a aflat de Corondan? De la radio-sant, de la Vadim?"
Vorbim aici de onoarea si linistea unui om si a intregii sale familii. Dl. Basescu, dupa ce se va face bine, are datoria sa lamureasca acest lucru. Si nu numai fata de dansul. Am aici scrisoarea pe care colonelul Corondan a trimis-o presedintelui CNSAS, cu rugamintea sa fie distribuita tuturor membrilor Colegiului. V-o pun la dispozitie. Sunt convins ca veti gasi lucruri interesante in ea.
Ati fost plecat in Franta pentru cateva zile...
Da. Am raspuns mai multor invitatii. Am tinut la Paris conferinta "Sortir du silence des arhives", organizata de dl. Radu Portocala, directorul Centrului Cultural al Institutului Cultural roman. Am avut satisfactia sa constat ca aceasta conferinta s-a bucurat de o extraordinara primire si ca, spre a ma asculta, au venit oameni chiar si din Germania si din Italia. Din Franta au participat personalitati de seama ale diaporei romanesti. Dar si straini. Tot la Paris, printre alti prieteni, am avut bucuria sa ma revad cu Remus Radina, prietenul meu cel mai bun si omul care n-a prea avut egal in darzenia si rezistenta in timpul anchetelor Securitatii sau UDB, ca si al detentiei din inchisorile comuniste.
Despre Tismaneanu
Exista voci care va reproseaza faptul ca stati alaturi de Vladimir Tismaneanu in Comisia prezidentiala initiata de Traian Basescu.
Stiu. La Paris a fost singurul repros ce mi-a fost facut. Prezenta mea in Comisia Basescu, alaturi de Romulus Radina sau Marius Oprea - ca sa-i citez numai pe ei - are rolul ca, pe langa contributia noastra directa, sa nu lasam sa fie inscrise in documentul final eventuale date si interpretari care nu corespund adevarului. Cat priveste Vladimir Tismaneanu, oricate reprosuri i s-ar aduce - si eu i-am reprosat unele lucruri - nu putem trece cu vederea ca lucrarile lui au stat la baza anticomunismului, sunt profunde, foarte bine sustinute si documentate. Or, asta este tot ce ramane dupa noi.
Solutia: Desfiintarea Consiliului
Revenind la CNSAS, cum vedeti viitorul acestei institutii?
CNSAS nu va avea nici un viitor daca SRI si celelalte Servicii nu vor preda, cu maximum de urgenta, acum, in al 25-lea ceas, baza de date automate, cartoteca, microfilmele si celelalte dosare pe care nu le-au predat. In acelasi timp, Parlamentul trebuie sa modifice Legea 187, desfiintand Colegiul si numind un directorat, dupa modelul german. In felul acesta, dezbaterile privind rezultatele cercetarilor Directiei de investigatii nu vor mai face obiectul balciului politic la care asistam de sase ani de zile. In felul acesta se va reface prestigiul CNSAS si se va economisi timp si bani cu care vor putea angaja cel putin 40 de investigatori si arhivari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.