Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile publice de Gospodarie Comunala (ANRSC) i-a incaierat din nou pe locatarii blocurilor, demonstrand inca o data ca doua sisteme de incalzire nu au ce sa caute intr-un imobil proiectat doar pent
Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile publice de Gospodarie Comunala (ANRSC) i-a incaierat din nou pe locatarii blocurilor, demonstrand inca o data ca doua sisteme de incalzire nu au ce sa caute intr-un imobil proiectat doar pentru cel de tip RADET. Printr-un Ordin emis de presedintele ANRSC, proprietarii apartamentelor debransate de la eternul sistem de incalzire vor fi obligati, in perioada de iarna, sa achite contravaloarea consumului de energie termica aferent instalatiilor comune din bloc, indiferent daca acestea au fost sau nu izolate. Practic, ANRSC a abrogat facilitatea de care acestia au beneficiat in ultimii doi ani, adica scutirea de la plata, pentru ca si-au izolat coloanele de incalzire proprietate comuna, care strabat apartamentele. Reprezentantii Autoritatii sustin ca au recurs la aceasta masura dupa ce au primit sesizari atat din partea beneficiarilor, care reclamau ca administratia blocului refuza sa ii scuteasca de la plata, cat si din partea asociatiilor de locatari, care contestau facilitatea.
HABITAT: Tot amestecul si vrajba apartin autoritatilor
Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari HABITAT, ne-a declarat, ieri, ca vina pentru "tot amestecul si vrajba dintre vecini" o poarta autoritatile. "Oamenii uita ca sunt vecini de 30 de ani si ajung acum sa se incaiere pentru sume de nimic, din cauza autoritatilor care nu au stiut sa gestioneze si sa previna problemele privind scumpirea energiei si a reabilitarii termice. Pentru autoritatile centrale a fost mai ieftin sa-i lase pe oameni sa se debranseze, desi noi am atras atentia inca din anul 1997 ca debransarile nu pot fi legale in blocurile de locuit. (...) Acum, daca tot au permis acest lucru, ar fi trebuit sa insistam cu totii pentru izolarea tevilor care trec prin apartamentele debransatilor. De ce nu se mai recunoaste problema izolatiilor? N-ar mai fi fost nici o discutie, iar toata lumea platea, din partile comune, doar pentru casa scarilor si spalatorie. Scapam de tot amestecul si vrajba dintre vecini. Practic, cota parte pentru consumul de agent termic din tevile care traverseaza apartamentele este de circa 10.000 de lei vechi", ne-a precizat Mereuta.
Unici in lume
Presedintele Ligii aminteste ca nicaieri in lume nu exista doua sisteme de termoficare intr-un imobil, si ca discutiile contradictorii intre locatarii aceluiasi bloc au aparut inca de cand s-a permis renuntarea la sistemul centralizat de termoficare. "Nicaieri in lume nu sunt doua sisteme de incalzire in acelasi imobil, pentru ca nu se poate stabili o cota unica de contributie pentru consumul aferent partilor comune. De la inceput s-au iscat tot felul de discutii, dar autoritatile i-au lasat pe oameni sa se descurce singuri. Stiti cum e: cine a vrut sa-si monteze centrala a primit avizul de la presedintele de bloc, iar cand au venit oamenii sa reclame, presedintele era mort de mult. Acum (autoritatile, n. red.) ii mai si ametesc cu diverse sisteme de formule de calcul al consumului pentru partile comune, care pot fi contestate. Contributia la incalzire pentru partile comune nu poate fi stabilita diametral, pentru ca un diametru are teava de la etajul unu, si altul la etajul zece. RADET a facut masuratorile exacte, dar mai bine ii invatau sa si le izoleze, sa-si faca agremente de materiale pentru izolatii".
RADET: Caldura trece si prin pereti
Mihai Popescu, secretarul general al RADET, este de parere ca toti locatarii unui imobil trebuie sa-si achite partile comune, indiferent ca sunt debransati sau nu de la sistemul de termoficare. "Caldura trece prin pereti, asa ca degeaba se izoleaza tevile. RADET a comandat un studiu la INCERC, iar masuratorile au aratat ca la o temperatura exterioara de minus 10 grade, mercurul din termometru nu scadea sub 10 grade plus, intr-un apartament fara calorifere, dar cu instalatii de trecere. Caldura trecea prin pereti, de la vecinii care nu erau debransati. Ordinul presedintelui ANRSC nr. 233/2004 legalizeaza o stare de fapt, pentru ca, indiferent ca apartamentul este debransat de la RADET sau nu, partile comune trebuie platite. Aceasta prevedere face parte din Legea locuintei. Proprietarul care se debranseaza de la sistemul centralizat de termoficare plateste, catre Asociatie, modificarile instalatiilor de incalzire, pentru ca imobilul respectiv a fost proiectat, in asa fel incat orice modificare a acestora produce o dezechilibrare hidraulica. Conductele de alimentare deservesc tot blocul, iar o parte din caldura se disipeaza, iar aceasta este platita in cota parte de locatarii condominiului. Astfel, in factura fiecarui apartament se include, pe langa consumul de agent termic care ii revine in functie de suprafata locuintei, si o cota pentru incalzirea partilor comune, de circa 10-15% din valoarea facturii catre RADET".
In tot acest amalgam mai apare o intrebare: de ce RADET nu achita o taxa de trecere a conductelor prin apartamentele proprietarilor care sunt debaransati? Raspunsul este foarte simplu: conductele din interiorul blocului apartin proprietarilor sau asociatiei de bloc, si nu RADET-ului. Cum RADET are contracte de furnizare a energiei termice numai cu ascociatiile de bloc, plata caldurii emanate de tevi se poate rezolva numai intre vecini, in cadrul asociatiilor. Se poate ajunge chiar la situatia absurda ca un debransat sa taie conductele care trec prin apartamentul sau daca nu vrea sa achite cei 10.000 de lei!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.