Mai bine de o mie de persoane, invitate ieri la Kremlin, plus aproximativ 400 de ziaristi, au ascultat noul mesaj cu privire la starea natiunii ruse - al saptelea in cursul acestui an - rostit in fata Parlamentului de catre presdintele Vladimir P

Mai bine de o mie de persoane, invitate ieri la Kremlin, plus aproximativ 400 de ziaristi, au ascultat noul mesaj cu privire la starea natiunii ruse - al saptelea in cursul acestui an - rostit in fata Parlamentului de catre presdintele Vladimir Putin. Posturile locale de televiziune si corespondentii agentiilor internationale de presa au relevat faptul ca politica externa si strategia energetica au ocupat, de data aceasta, un loc prioritar in expunerea sefului statului rus.
Constient de forta ce o dau Rusiei rezervele importante de hidrocarburi, comenta un corespondent al ziarului "La Tribune", Putin a facut publice noile ambitii internationale ale Moscovei. El a explicat Dumei de Stat si invitatilor ca Rusia trebuie tratata de catre Occident ca un partener egal. Ajutat de spirala pretului la gazele naturale si la titei, el a vrut, practic, sa redea Rusiei, care detine si presedintia Grupului celor opt state cele mai dezvoltate ale lumii (G8), grandoarea pe care a detinut-o candva pe scena internationala. Si aceasta, in contextul unei raciri, semnalate in ultimele saptamani, a relatiilor cu Statele Unite si cu Europa, indosebi pe teme energetice.

Gazprom trebuie sa se extinda pe piete noi

Rusia, a subliniat Putin, este competitiva in toate sectoarele extractive, dand drept principal exemplu gigantul petrolier Gazprom, devenit deja al treilea producator din lume. A adaugat insa ca aceasta companie ar trebui sa patrunda pe piete noi si, de asemenea, sa continue livrarea de gaze naturale atat in Rusia, cat si catre Europa. Rusia ar trebui sa joace, implicit, un rol important in elaborarea unei strategii europene in sectorul energetic, a mai spus liderul rus, adaugand ca este necesara interventia Guvernului rus pentru sporirea eficientei activitatii desfasurate in sectorul energetic.
Putin a solicitat Guvernului sa finalizeze, pana la 1 iulie, procesul de transformare a rublei in moneda liber-convertibila, obiectiv programat pentru 1 ianuarie 2007. Pentru a atinge acest scop, a mai sustinut el, Rusia ar trebui sa comercializeze principalele marfuri pe care le produce, inclusiv petrolul si gazele naturale, in moneda nationala. "Este necesar sa infiintam burse in Rusia pentru comercializarea petrolului si a gazelor naturale. Marfurile noastre sunt tranzactionate pe pietele internationale, de ce nu ar fi vandute si pe plan local?", a declarat presedintele rus.

De la arma energiei, la forta militara

Potrivit lui Putin, "este prematur" sa se vorbeasca de sfarsitul cursei inarmarilor, subliniind ca, dimpotriva, ea atins "un nou nivel tehnologic". El a atacat virulent, conform aprecierii corespondentului Reuters, SUA pentru bugetul lor militar, acuzandu-le ca se transforma intr-o "adevarata fortareata". Putin a relevat faptul ca SUA au un buget militar de 25 de ori mai mare decat cel al Rusiei. "Aceasta inseamna ca si noi va trebui sa ne construim un adapost solid, deoarece stim ce se petrece in lume". In urmatorii cinci ani, a mai spus el, Rusia "va trebui sa-si amelioreze considerabil forta nucleara strategica" cu avioane moderne avand raza mare de actiune, cu submarine si rachete. Putin a facut public faptul ca sunt in curs lucrari vizand crearea unor arme cu o precizie deosebita si a unor rachete ce pot evolua pe "traiectorii imprevizibile pentru adversar". Aceste noi arme, a subliniat el, vor permite Rusiei sa mentina echilibrul strategic militar in lume.
In discursul sau, Vladimir Putin a abordat o serie de alte probleme, intre care coruptia, declinul demografic, masurile cu caracter social ce ar trebui luate pentru a opri scaderea increderii cetatenilor in institutiile puterii si in cercurile de afaceri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.